Η νεότερη γενιά του άλλου μας εαυτού

Η νεότερη γενιά του άλλου μας εαυτού

Ο 43χρονος Σταύρος Γασπαράτος, βραβευμένος συνθέτης -με σημαντική παρουσία στο θέατρο και τον κινηματογράφο- ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, αποτελεί μέρος της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας –ανάμεσα στις Manuela Hartel και Χριστίνα Κάλμπαρη,– ερευνώντας την συναισθηματική, ψυχολογική και πνευματική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης

gasparatos
Ο Σταύρος Γασπαράτος είναι 43 ετών και κατάγεται από την Πάτρα. Είναι ένας νέος συνθέτης και sound artist. Έχει συνθέσει μουσική για πάνω από 100 παραγωγές –από το 2000– και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της νέας ελληνικής γενιάς. Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σημαντικότερους δημιουργούς και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό –Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Φεστιβάλ Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής, Κρατική Σχολή Χορού, Macau C.C. – China, Paris Villette, BAM – New York κ.α.
gasparatos-1

Αυτή την περίοδο μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Νέα Υόρκη και την Αθήνα καθώς ο ίδιος αποτελεί μέρος της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας ανάμεσα στη Manuela Hartel και την Χριστίνα Κάλμπαρη.

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν θα παρουσιαστεί στις 16-17 και 18 Απριλίου το έργο «Beloved» on the Concept of Inner Vision and Sound. Μια βίντεο/ηχητική εγκατάσταση και ζωντανή performance από την Manuela Hartel, με την σημαντική καλλιτέχνιδα Χριστίνα Κάλμπαρη να αναλαμβάνει το εικαστικό στοιχείο του ψηφιακού περιβάλλοντος της παράστασης.

Κλείσιμο
Χαρακτηριστική είναι η καλλιτεχνική παρουσία του Σταύρου Γασπαράτου σε πόλεις του εξωτερικού, αλλά και οι τιμητικές διακρίσεις τις οποίες έχει λάβει.

Επιλεκτικά, το 2016 γράφει την μουσική για τo “Recess” μέρος του έργου “Rules of the Game” σε χορογραφία του Jonah Bokaer, Μια συμπαραγωγη του BAM | NY και της Όπερας του Ντάλας Ακολουθεί παγκόσμια περιοδία. Το 2015 δημιουργεί την μουσική performance – installation με τίτλο “Tiple Echo” για τα εγκαίνια του Onassis Cultural Center – New York. Το 2009 του απονεμήθηκε ο «Έπαινος Νέου Δημιουργού» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το 2013 του απονεμήθηκε το “Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής” από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία “Αίμα” του Δ. Καραναστάση.
gasparatos-2

Στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών σχετικά με την παράσταση διαβάζουμε: «Η ελληνο-γερμανική συνεργασία μεταξύ των Manuela Hartel, Χριστίνας και Σταύρου Γασπαράτου, ερευνά τον άνθρωπο ως προς το ψυχικό, συναισθηματικό και φυσικό του φάσμα. Η performance αναφέρεται στον άνθρωπο ως δημιουργό και ως δημιουργία και κυρίως ως ζων πλάσμα. Στην επεξεργασία βίντεο της Manuela Hartel πάνω στα σχέδια της Χριστίνας Κάλμπαρη, σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες των μορφών και τους δίνεται η εντολή να ζωντανέψουν πάνω στη σκηνή. Εφαρμόζεται μια τεχνική χαρτογράφησης βίντεο πάνω στα σχέδια, τα οποία προβάλλονται πάνω στον σκηνικό χώρο και στο σώμα του ερμηνευτή. Το σώμα βρίσκεται ενταγμένο σε ένα ψηφιακό περιβάλλον και λειτουργεί άλλοτε ως η κεντρική φιγούρα ή απλώς ως μια λεπτομέρεια της συνολικής προβαλλόμενης εικόνας. Οι όμορφες και ταυτόχρονα απόκοσμες ζωγραφικές φιγούρες επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με τον εσώτερο εαυτό μας ή με τα ξεχασμένα παιδικά μας κομμάτια. Η τρυφερή μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, αλληλεπιδρά με τις εικόνες και την φωνή της Manuela Hartel. Πρόκειται για μια ζωντανή ηχογράφηση, που αναπαράγει και αναδιατάσσει τους φωνητικούς ήχους ώστε να τονισθούν οι πολλαπλές πτυχές της ακουστικής μας αντίληψης επί της σύνθεσης του. Η performance αυτή δημιουργήθηκε και προσαρμόστηκε ειδικά για τον χώρο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν στην Αθήνα. Παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της Documenta 14, και αναφέρεται στην έννοια του εαυτού: ζητήματα ταυτότητας, η ψυχολογική διάσταση της ύπαρξης, η διάφορες πτυχές του εαυτού, ο εαυτός και ο Άλλος. Ένα μοναδικά εντυπωσιακό διόραμα πολυμέσων που εκτελείται από τον ερμηνευτή και τις ψηφιακές αναπαραγωγές του..»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης