Η μνήμη, αντίδοτο της λησμονιάς!

jews

Τα 4 μέχρις στιγμής βιβλία της σειράς Θέματα Εβραϊκής Ιστορίας (με υπεύθυνο τον Γιώργο Αντωνίου) από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια βρήκαν ανταπόκριση στο κοινό και προχωρούν σε επανεκδόσεις

«Όλοι μας γνωρίζουμε, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, μέσα από τις μεταπολεμικές μαρτυρίες τι συνέβη την περίοδο των αντιεβραϊκών διωγμών. Ωστόσο η συλλογή αυτή, χάρη στο πλούσιο υλικό και το χρονικό διάστημα που καλύπτει, αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο-μαρτυρία της φρικτής πραγματικότητας που βίωσαν οι πενήντα χιλιάδες Εβραίοι Θεσσαλονικείς συμπολίτες μας. Πρόκειται για πενήντα μία επιστολές που γράφτηκαν από τρεις Εβραίες μητέρες, οι οποίες αφηγούνται την καθημερινότητα της ζωής μέσα στο γκέτο, μακριά από τα παιδιά τους, μια ζωή που μέρα με τη μέρα οδηγεί όλο και πιο κοντά στον θάνατο. Μέσα απ’ τις σελίδες αυτού του βιβλίου αναδεικνύεται η ιερή σχέση μητέρας-παιδιού, που τίποτε δεν μπορεί να την ανατρέψει, ούτε το απάνθρωπο καθεστώς του ναζισμού», γράφει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο προλογικό του σημείωμα στην έκδοση «Μη Με Ξεχάσετε» που επιμελήθηκε ο Λεόν Σαλτιέλ .

Το βιβλίο αυτό και είναι το τέταρτο της σειράς Θέματα Εβραϊκής Ιστορίας που επιμελείται ο Γιώργος Αντωνίου στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Είχαν προηγηθεί –εντός του 2017- η έκδοση της μαρτυρίας του γιατρού Ισαάκ Ματαράσσο (1892-1958) για το διωγμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους ναζί που είναι και το πρώτο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ελληνική γλώσσα (1948) για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Τίτλος του βιβλίου, Κι όμως όλοι τους δεν πέθαναν…/ Η καταστροφή των Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη γερμανική κατοχή. Ακολούθησε, η έκδοση Χειρόγραφα 1944-1947 όπου ο Εβραίος Θεσσαλονικιός Μαρσέλ Νατζαρή που υπήρξε ένας από τους ελάχιστους επιζώντες του Ζόντερκομάντο, της «ειδικής ομάδας» των θαλάμων αερίων και των κρεματορίων του Άουσβιτς-Μπίρκεναου εξιστορεί με τρόπο ανεπανάληπτο το οδοιπορικό του στα χρόνια του μεγάλου διωγμού που κατέληξε στο Ολοκαύτωμα.

Πάντως, το πρώτο βιβλίο της σειράς που εκδόθηκε το 2017 είναι εκείνο που υπογράφει ο Devin E. Naar ( σε μετάφραση του Χρήστου Γεμελιάρη) Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων/Μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Νεότερης Ελλάδας.

Τα βιβλία βρήκαν ανταπόκριση και ήδη εκείνα του Νατζαρή αλλά και του Ματαράσσο έκαναν την δεύτερη έκδοση τους τον Μάρτιο του 2018.

Τέλος, δύο λόγια για τον υπεύθυνο της σειράς, τον Γιώργο Αντωνίου. Στο biblionet διαβάζω: «Ο Γιώργος Αντωνίου είναι διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2007). Είναι ακαδημαϊκός βοηθός στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και διδάσκει ευρωπαϊκή ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει επίσης στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και του Yale. Διετέλεσε επί διετία μεταδιδάκτορας του Foundation for the Memory of the Shoah στο Παρίσι. Ειδικεύεται σε θέματα μεταπολεμικής ιστορίας και της κληρονομιάς του παρελθόντος στο παρόν. Έχει επιμεληθεί και δημοσιεύσει μελέτες για το Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια ("To Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια", Επίκεντρο, 2011) και για την επιστημονική παραγωγή στην Ελλάδα του Ψυχρού Πολέμου ("H εποχή της σύγχυσης: η δεκαετία του '40 και η ιστοριογραφία", Εστία, 2008). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και έχει οργανώσει διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

autt

Ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών φέρνει μαζί του το autoduder, η πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα σύγκρισης συνεργείων στην Αττική – μια πλατφόρμα που αυξάνει τις επιλογές και δίνει τον έλεγχο στο πελάτη αλλά και μειώνει τα κόστη έως και 60%.

surfart

Ένα 3ημερο φεστιβάλ για το surf, τη τέχνη, τη ζωή κοντά στη θάλασσα, τη δημιουργική ζωή στην πόλη, τη σωματική και ψυχική υγεία και την ευεξία στο «Λυκαβηττό» της παραλίας

paramythia-imvrou

Μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις της Ίμβρου αποτυπώνονται σε 15 λαϊκά παραμύθια σε μια έκδοση –που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη– για την γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού και των κατοίκων του

ntakos

Η νέα ειδική ετήσια έκδοση του Monocle στο αφιέρωμα της για την νησιωτική Ευρώπη και τα πιάτα της την περίφημη πολύχρωμη σαλάτα από την Κρήτη

tzeni-argyriou

Η Τζένη Αργυρίου, χορογράφος και ερευνήτρια, καλλιτέχνης των παραστατικών τεχνών με ιδιαίτερη καλλιτεχνική δράση, παρουσιάζει στη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση μια παράσταση με «ανώνυμο» χαρακτήρα

myjobnow

Όλες τις υπηρεσίες ενός «γραφείου ευρέσεως εργασίας» προσφέρει μια νέα εφαρμογή που ακούει στο όνομα MyJobNow και η οποία δίνει την δυνατότητα σε εταιρείες π.χ της αγοράς εστίασης να βρουν το προσωπικό που χρειάζονται! 

teseris-epoxes

Ο Αχιλλέας Γουάστωρ, ένας από τους πλέον ταλαντούχους πιανίστες της γενιάς του, παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό το έργο «Τέσσερις Εποχές» του Antonio Vivaldi σε μία σύγχρονη εκτέλεση, που στοχεύει να συνδέσει το εμβληματικό το έργο του 1721 με τους σύγχρονους ήχους του 21ου αιώνα, στα πλαίσια του «Summer Nostos Festival»