Η κληρονομιά της Δόμνας Σαμίου

domna

Των Ακριτών και των Αντρειωμένων - Τριάντα τραγούδια με κεντρικό άξονα τον Διγενή αφηγούνται ιστορίες ηρώων, γενναίων και ακατανίκητων πολεμιστών, αρχόντων ή στρατιωτών, εμπνευσμένες από τις λαϊκές προφορικές παραδόσεις. Μια δουλειά που η Σαμίουνα ετοίμαζε για χρόνια αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει

Μια εξαιρετική έκδοση μας παρέδωσε πριν λίγο καιρό ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου - μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1981 με κύριο στόχο τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με την Δόμνα Σαμίου να είναι η πρόεδρος του από την ίδρυση του ως το θάνατό της, τον Μάρτιο 2012.

Πρόκειται για την έκδοση Των Ακριτών και των Αντρειωμένων - «Τριάντα τραγούδια με κεντρικό άξονα τον Διγενή αφηγούνται ιστορίες ηρώων, γενναίων και ακατανίκητων πολεμιστών, αρχόντων ή στρατιωτών, εμπνευσμένες από τις λαϊκές προφορικές παραδόσεις. Τραγούδια από παντού της ελληνικής γης, μακροσκελή, με απολύτως τεκμηριωμένη την ιστορία και την εκτέλεσή τους. Μια δουλειά που η Δόμνα ετοίμαζε για χρόνια, με αγάπη και μεράκι, αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Η συλλογή αυτή είναι η πρώτη έκδοση που παρουσιάζει ο Σύλλογος μετά το θάνατο της το 2012», όπως διαβάζουμε σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γιούλη Παπαθεοδώρου γράφει σχετικά στο site του: «Η Δόμνα Σαμίου (1928-2012) υπήρξε μια φωτισμένη προσωπικότητα που αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση της ελληνικής παράδοσης. Υπήρξε σπουδαία ερμηνεύτρια, ερευνήτρια, δημιουργός ενός αξιολογότατου αρχείου, δασκάλα δημοτικού τραγουδιού, παραγωγός της εμβληματικής τηλεοπτικής σειράς Μουσικό οδοιπορικό και πολλών ραδιοφωνικών εκπομπών.

Από το 1959 ως το 2011, παράλληλα με τις άλλες ενασχολήσεις της, επιμελήθηκε και εξέδωσε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάμπολλες σημαντικές μουσικές εκδόσεις. Στην αρχή με διάφορες δισκογραφικές εταιρείες και μετά το 1981 με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου που ίδρυσε για να γίνεται η καλύτερη δουλειά τόσο στη μουσική όσο και στην παρουσίαση, όπως έλεγε.

Η συλλογή Των Ακριτών και των Αντρειωμένων είναι η πρώτη έκδοση που παρουσιάζει ο Σύλλογος μετά το θάνατο της Δόμνας. Στην πραγματικότητα είναι έργο που η ίδια είχε σχεδόν ολοκληρώσει αλλά δεν πρόλαβε να εκδώσει. Έτσι όπως έκανε πάντα, φροντίζοντας αυτό που παρουσιάζει να είναι φωτεινό, αυθεντικό, καλαίσθητο, είχε κάνει την έρευνα και είχε διαλέξει από το αρχείο της τα τραγούδια• κάποια τα κράτησε στην αυθεντική τους εκτέλεση, ορισμένα δίδαξε στους συνεργάτες της κι άλλα τα τραγούδησε η ίδια. Εμείς θελήσαμε να φέρουμε σε πέρας τη δουλειά της.

Μας πήρε βέβαια χρόνο να ανασυγκροτηθούμε και να τολμήσουμε την έκδοση, γιατί το κενό που άφησε η Δόμνα είναι μεγάλο. Όπως και το έργο που άφησε είναι τεράστιο. Στη γεμάτη ζωή της πρόλαβε πολλά: σχεδίαζε ακόμα περισσότερα. Αυτά επιχειρούμε να ολοκληρώσουμε. Γιατί θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά τα τραγούδια που έχει διασώσει αλλά και το όραμα και η πίστη που καθόρισαν τη στάση ολόκληρης της ζωής της.

Συνεχίζουμε με την ελπίδα ότι η παρούσα έκδοση και αυτές που θα ακολουθήσουν –Τραγούδια του γάμου, Τα τρία αγαθά της γης, Μικρασιάτικα τραγούδια με τη Δόμνα Σαμίου– μεταδίδουν στους αποδέκτες τους κάποια από τα στοιχεία που έκαναν τη Δόμνα μοναδική: την αγάπη της για τα τραγούδια του τόπου μας, την ευαισθησία και το ήθος της».

Περισσότερα
εδώ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ηλιας

Αθανατη δομνα.αιωνια η μνημη σου σ ολο τον ελληνισμο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

taygetos-herbs

Μια ομάδα Μεσσήνιων – ο Νίκος Λαγούδης, ο Γιώργος Μπακάλης και ο Ιωάννης Τζανετουλέας- είχαν μια τρελή ιδέα και την υλοποίησαν: Να μαζεύουν με τα χέρια άνθη τσαγιού στα 1700 μέτρα υψόμετρο στον Ταΰγετο και να το προσφέρουν σαν ένα ακριβό, αυθεντικά μοναδικό δώρο στον χρήστη/καταναλωτή

mimis-nikolopoulos

Ένα μουσικό marketplace που συστήνει τον σύγχρονο ελληνικό μουσικό ήχο στο διεθνές ακροατήριο θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζοντας μέσα σε αυτό τη συμμετοχή του νέου Μίμη Νικολόπουλου με την μπάντα του

corphes

Ο Αστέριος Γκανάς και ο Χρυσοβαλάντης Κόγιος δημιούργησαν μια σειρά βοτάνων και αρωματικών φυτών αποσπώντας τα πολυπόθητα αστεράκια στον διαγωνισμό Great Taste Awards