Λεζάντες σε φωτογραφικά στιγμιότυπα λέξεων

Λεζάντες σε φωτογραφικά στιγμιότυπα λέξεων

Η Ελένη Στελλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Κατάγεται από το Πυργί Κεφαλονιάς. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Το κόκκινο και το άσπρο" είναι το πρώτο της βιβλίο

Το πρώτο, σχεδόν αυθαίρετο αρχικό συμπέρασμα διαβάζοντας το βιβλίο με τα 19 διηγήματα της πρωτοεμφανιζόμενης Ελένης Στελλάτου είναι το εξής: Τα μικρά σε έκταση – λίγες σελίδες το καθένα τους- αγωνιούν να εκπληρώσουν ένα καθήκον. Δεν ξέρω το πώς και το γιατί. Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι υπακούν στην δοσμένη απαίτηση να λειτουργήσουν ως μεγάλες λεζάντες των φωτογραφικών στιγμιότυπων που κρύβουν στο λιπόσαρκο σώμα τους. Λεπτά δίχως ίχνος περιττού λίπους επάνω στο σεπτό σώμα τους με τα κόκαλα και την ψυχή των πρωταγωνιστών τους να διαγράφονται καθαρά στο χαρτί. Ο Ευάγγελος Κ. και το μπαστούνι του – ίδια η σκηνή της αποκαθήλωσης μιας ζωής μπροστά στα μάτια της λίμνης με την αδιατάρακτη ησυχία. Ο κύριος Νίκος από τη Σπάρτη και τόσοι άλλοι. Μεταξύ όλων αυτών και ένα κοριτσάκι που στριφογυρίζει σαν από όνειρο μέσα στις λέξεις και τα σχήματα – ένα πρόσωπο της απροσδιοριστίας πανταχού παρών … 

Διαβάζω στο οπισθόφυλλο: «Ένας παππούς προσφέρει λεμόνια αντί για λουλούδια. Μια γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι βουτάει στη θάλασσα. Ένα μικρό κορίτσι προσπαθεί να επιβιώσει στον κόσμο των μεγάλων. Διαφορετικοί άνθρωποι που ζουν σ’ έναν τόπο που δεν κατονομάζεται αλλά που γρήγορα μοιάζει οικείος. Ο κύριος Νίκος, η Ελενίτσα, ο κύριος Π., ο γιατρός με το κόκκινο σακίδιο. Όλοι διαφορετικοί μεταξύ τους με κοινό σημείο αναφοράς το νερό που άλλοτε ξεπλένει τον πόνο και την απογοήτευσή τους κι άλλοτε ζωντανεύει όνειρα του παρελθόντος ή και του μέλλοντος, καθώς αυτοί αναμετριούνται με την απώλεια και την προσδοκία μέσα στον χρόνο που παύει να υπάρχει.

Όπως το νερό που διαρκώς κινείται και αλλάζει μορφή, σ’ έναν αιώνιο κύκλο που διατηρεί τη ζωή, έτσι και τα πρόσωπα των δεκαοχτώ αυτών ιστοριών μετακινούνται από τη μία στην άλλη, ίδια ή αλλαγμένα έτσι όπως η ζωή τα έχει μεταμορφώσει, διανύοντας μια κυκλική τροχιά, στο κέντρο τη οποίας προβάλλει η ελπίδα».

Το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Ελένη Στελλάτου ονομάζεται Το κόκκινο και το άσπρο ( εκδόσεις Πόλις). Η συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Κατάγεται από το Πυργί Κεφαλονιάς. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Λιγοστά τα βιογραφικά της στοιχεία. Τα άλλα, τα πραγματικά βρίσκονται στις σελίδες του βιβλίου της.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

timon-o-athinaios

«Ο Σαίξπηρ δεν κάνει τίποτα μικρό, αναμετριέται πάντα με κάτι πολύ μεγάλο….» σημειώνει ο Στάθης Λιβαθινός, που καταπιάνεται με ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά έργα του μεγάλου δραματουργού, το έργο «Τίμων ο Αθηναίος»

pligomeno-peristeri

Από τη χαοτική μεγαλούπολη της Αθήνας, στη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού και από εκεί σε πορτραίτα ανθρώπων της πόλης, εστιάζει η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου, στο 4ο επίπεδο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

nyxtes-premieras

Από τον Καζαντζάκη στον Αντώνη, τον πατέρα ενός μέσου ελληνικού σπιτιού και από την ορεινή Ηλεία στη Σαντορίνη το ελληνικό ντοκιμαντέρ δηλώνει την αξιοπρόσεκτη παρουσία στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»

istoria-mousikis

Xειρόγραφα έγγραφα, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, προγράμματα, φωτογραφίες, αλληλογραφία, και σπάνια αρχειακά τεκμήρια εκτίθενται στο κοινό από τη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"