Ο Jacques Balthazart από την Λιέγη στου Ψυρρή

Ο Jacques Balthazart από την Λιέγη στου Ψυρρή

Για τον Jacques Balthazart, συγγραφέα του βιβλίου «Η Βιολογία της Ομοφυλοφιλίας» (κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί θέμα επιλογής αλλά είναι ακόμη μία εκδοχή του φαινομένου της βιολογικής ποικιλότητας

Ο 69χρονος Jacques Balthazart θα ταξιδέψει από την πόλη που γεννήθηκε, ζει και διδάσκει – την Λιέγη- στην Αθήνα για να βρεθεί στα πολυσύχναστα σοκάκια του Ψυρρή. Εκεί, στις εγκαταστάσεις του Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28) , την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα προσκαλεσμένος του Ελληνα εκδότη του – δεν είναι άλλος από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης- θα συμμετάσχει στη παρουσίαση του πολυσυζητημένου, στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, βιβλίου του «Η Βιολογία της Ομοφυλοφιλίας». Μαζί του θα είναι και η Χριστίνα Δάλλα (επίκουρη καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών & πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες) καθώς και ο Νίκος Βαϊδάκης (π. αναπληρωτής καθηγητής Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών).Ο Balthazart είναι καθηγητής Συμπεριφορικής Νευροενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο, και ομότιμος καθηγητής της μονάδας νευροεπιστημών του ερευνητικού κέντρου GIGA. Είναι επίσης συνδιευθυντής του περιοδικού Frontiers in Neuroendocrinology και της εκδοτικής σειράς με θέμα τη συμπεριφορική νευροενδοκρινολογία του Oxford University Press. Έχει γράψει δύο επιστημονικές μονογραφίες και τουλάχιστον 380 ερευνητικές εργασίες. 

Σε ένα σχετικό εκδοτικό σημείωμα διαβάζουμε: «Ο σεξουαλικός προσανατολισμός των περισσότερων ανθρώπων είναι ετεροφυλοφιλικός: το ερωτικό τους ενδιαφέρον αφορά άτομα του αντίθετου φύλου. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των ανθρώπων, όμως, συνήθως γύρω στο 5-10%, έχουν ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε τι οφείλεται τελικά το φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας;

Την αναζήτηση απαντήσεων συσκότιζαν ανέκαθεν προκαταλήψεις και παρανοήσεις, π.χ. ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια ασθένεια που μπορούμε να θεραπεύσουμε ή μια στάση ζωής που επιλέγουμε. Η πρώτη προσπάθεια ορθολογικής προσέγγισης του φαινομένου στηρίχτηκε στην ιδέα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός στον άνθρωπο διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία από τη διαπαιδαγώγηση και το κοινωνικό περιβάλλον. Τούτη η άποψη είναι η πλέον διαδεδομένη στις μέρες μας.

Ωστόσο, η πρόσφατη ανάπτυξη της βιολογίας και των νευροεπιστημών επέτρεψε μια ολότελα διαφορετική προσέγγιση. Τα ομοφυλόφιλα άτομα, κατά την εμβρυϊκή τους ζωή και αμέσως μετά τη γέννηση, αντιμετώπισαν ένα ασυνήθιστο ενδοκρινικό περιβάλλον, το οποίο οδήγησε όχι μόνο στον ιδιαίτερο σεξουαλικό προσανατολισμό τους, αλλά και σε διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία. 

Για τον Jacques Balthazart, συγγραφέα του βιβλίου και κορυφαίο εκφραστή της συγκεκριμένης άποψης, η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί θέμα επιλογής, δεν είναι ασθένεια ή διαστροφή, ούτε οφείλεται σε αδιάφορους γονείς ή σε προβληματικό κοινωνικό περιβάλλον. Είναι ακόμη μία εκδοχή του φαινομένου της βιολογικής ποικιλότητας». 

Η έκδοση – σε επιμέλεια Νίκου Κουμπιά και σε μετάφραση Λύο Καλοβυρνά- έχει βρει ανταπόκριση στο ελληνικό κοινό και στο ειδικό ακροατήριο των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ευρύτερα σε όλους όσοι θα ήθελαν να μάθουν από πρώτο χέρι τις τελευταίες προσεγγίσεις στο ζήτημα αυτό μετά και την εκρηκτική πρόσφατη ανάπτυξη της βιολογίας και των νευροεπιστημών.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Χαχαχα

Οι ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ancient_ar

Οικογενειακή εκδρομή στον θησαυρό της Πελοποννήσου και το πολυτιμότερο αρχαιολογικό διαμάντι της Ελλάδας

change_ar

Η συγγραφέας Αγγέλα Καστρινάκη – καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης- ετοίμασε την συνέχεια στη διαδρομή που ακολουθεί η ηρωϊδα της από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης στα χρόνια της Αλλαγής…

1
breitz_art

Με την βίντεο εγκατάσταση της 47χρονης Νοτιοαφρικανής Candice Breitz με τις συνεντεύξεις 6 προσώπων / εκπροσώπων εκατομμυρίων προσφύγων από όλο τον κόσμο – θύματα πολεμικών συγκρούσεων αλλά και πολιτικών και άλλων διώξεων- και την ιδιαίτερη εμφάνιση της Τζούλιαν Μουρ και του Άλεκ Μπόλντουιν ξεκινά το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

peiraiws131_art

Ένα live 3 νέων συνθετών -Γιώργος Κυριάκος, Νίκος Μερτζάνος και Σπύρος Παρασκευάκος - στη μουσική σκηνή Πειραιώς 131 ήταν η καλύτερη απόδειξη για την ισχυρή παρουσία μιας νέας γενιάς που διεκδικεί με αξιώσεις να βάλει τη σφραγίδα της στα μουσικά πράγματα.

ikariotissa_art

Η μπύρα με νερό από τις φυσικές πηγές του νησιού της μακροζωίας που δημιούργησαν τέσσερεις φίλοι στον τόπο τους

gods_ar

Η Playmobil δημιουργεί και λανσάρει στην αγορά τους 12 αρχαίους Έλληνες θεούς και φέρνει την ελληνική μυθολογία πιο κοντά στα παιδιά