Τα κυριακάτικα (μουσικά) πρωϊνά στο «Νιάρχος»

Τα κυριακάτικα (μουσικά) πρωϊνά στο «Νιάρχος»

Δύο «συναυλιακές διαλέξεις» διοργανώνονται από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τις Κυριακές 11 & 18 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της δράσης «Κυριακάτικα πρωινά»

Τα «Κυριακάτικα πρωινά» - αποτέλεσμα σύμπραξης μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)- περιλαμβάνουν πρωτότυπες συναυλίες, εργαστήρια, δρώμενα και δράσεις για όλη την οικογένεια. Πρόκειται, όπως διαβάζω σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, για «μια εβδομαδιαία συνάντηση των "φυλών" της Αθήνας» και απευθύνονται «στο ετερόκλητο και πολύχρωμο κοινό που κατακλύζει το Πάρκο και τους χώρους του ΚΠΙΣΝ και, κυρίως, στις οικογένειες που αναζητούν εναλλακτικές προτάσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας.» 

Ο κύριος στόχος αυτής της σύμπραξης είναι να «φέρει σε επαφή το κοινό αυτό με τις τέχνες που υπηρετεί η Εθνική Λυρική Σκηνή: την όπερα, την κλασική μουσική και το χορό.» 

Τα δύο Lecture recital θα παρουσιαστούν στις 11 & 18 Φεβρουαρίου από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ με τίτλο «Γνωριμία με το ρεπερτόριο: Γαλλικό Μπαρόκ & Ποιος φοβάται τον 20ό αιώνα;» αντίστοιχα. 

Στις 11 Φεβρουαρίου το μπαρόκ σύνολο Diverse & Bizarre παρουσιάζει το ιδιαίτερο στυλ της γαλλικής μουσικής των τελών του 17ου και αρχών του 18ου αιώνα μέσα από 4 έργα μουσικής δωματίου εμβληματικών συνθετών: J.F.Rebel, M.Marais, J.B.Barierre, G.P.Telemann. Τα όργανα εποχής, οι Λουδοβίκος 14ος & 15ος και οι αυλές τους, οι κοινωνικές συγκυρίες και τα θεάματα της εποχής ζωντανεύουν μέσα από την ιστορική ερμηνεία και από τις αφηγήσεις των μουσικών.

Οι Diverse & Bizarre είναι ένα μουσικό σύνολο που ερμηνεύει μπαρόκ και κλασική μουσική με αυθεντικά όργανα, δίνοντας ζωή στα έργα της εποχής μέσω της ιστορικής ερμηνείας, αλλά και του διαλόγου με άλλα είδη τέχνης. Ο πυρήνας του συνόλου αποτελείται από τέσσερις νέους καταρτισμένους μουσικούς, με πολύπλευρη δραστηριότητα: Αναστασία Μηλιώρη στο μπαρόκ βιολί, Κίρα Σαπλαχίδου στο φλάουτο τραβέρσο, Fabiola Ojeda στο μπαρόκ τσέλο, Σεβαστιανός Μοτορίνος στο τσέμπαλο.Στις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο Lecture recital με παρουσίαση τριών εμβληματικών έργων του 20ού αιώνα, συνοδευόμενη από παραδείγματα που ρίχνουν φως στις προθέσεις των συνθετών και την εποχή τους. Με τους αξιόλογους: Άγγελο Λιακάκη στο βιολοντσέλο και Τίτο Γουβέλη στο πιάνο.

«Πώς ο Πιερότος του Debussy παίζει κιθάρα στο Φεγγάρι; Πώς προσεύχεται ο Messiaen τραγουδώντας την αιωνιότητα και πώς αποδρά ο Schnittke από τις αγωνίες του;»

Και οι δύο δράσεις έχουν ώρα έναρξης 12:00 το μεσημέρι. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.nationalopera.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες