Μουσειακά εκθέματα & θεατρικός λόγος

Μουσειακά εκθέματα & θεατρικός λόγος

Το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Θέατρο «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» ξεκινά τη νέα χρονιά με την παράσταση «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» στο κτίριο της Κουμπάρη 1

Μουσειακά εκθέματα & θεατρικός λόγος
Μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά των εκδηλώσεων «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» -από την συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και του Εθνικού Θεάτρου- και συγκεκριμένα της παράστασης «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε» ξεκινά το νέο έτος επαναλαμβάνοντας την συγκεκριμένη παράσταση και δίνοντας τον λόγο στα εκθέματα να αφηγηθούν την ιστορία τους…

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, κεραμικά σκεύη που βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου με σκηνές που υμνούν τη χαρά της ζωής και μια βυζαντινή εικόνα με τη Φιλοξενία του Αβραάμ και το στρωμένο αριστοκρατικό τραπέζι που απεικονίζεται σε αυτή, γίνονται η αφορμή για να δραματοποιηθούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από τέσσερα επαιτικά ποιήματα του 12ου αιώνα και να φέρουν στην επιφάνεια το ύφος των «Πτωχοπροδρομικών ποιημάτων».

Όπως διαβάζουμε στο σημείωμα του Μουσείου σχετικά με την παράσταση: «Τα Πτωχοπροδρομικά ποιήματα σατιρίζουν με καυστική γλαφυρότητα και αριστοφανική διάθεση την πείνα και την πενία καθημερινών ανθρώπων: ενός φτωχού μοναχού, ενός καταπιεσμένου συζύγου, ενός πεινασμένου διανοούμενου και ενός οικογενειάρχη που δυσκολεύεται να θρέψει την πολυμελή οικογένειά του. Γραμμένα στη γλώσσα του λαού, ανήκουν στα πρώτα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και από πολλούς μελετητές αποδίδονται στον λόγιο βυζαντινό συγγραφέα Θεόδωρο Πρόδρομο (περίπου 1100-1165/70)».


Κλείσιμο

Τα Πτωχοπροδρομικά ποιήματα θεωρούνται σημαντικά έργα της βυζαντινής περιόδου και μπορούν ίσως να χαρακτηριστούν ως η απαρχή της νεοελληνικής λογοτεχνίας κυρίως επειδή ήταν τα πρώτα που γράφτηκαν σε δημώδη γλώσσα. Τα τέσσερα ποιήματα αναφέρονται στην πείνα και την κακουχία που πέρασαν οι ήρωες τους, την περιφρόνηση και κακομεταχείριση που υπέστησαν και περιγράφονται με καυστικό τρόπο δίνοντας έμφαση στην επαιτική και παρακλητική τους μορφή.

Η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης ανήκει στον Στρατή Πανούριο. Στη παράσταση παίζουν: Στρατής Πανούριος, Έλενα Μαρσίδου, Διονύσης Πιφέας, Φώτης Λαζάρου

Τα αντικείμενα του Μουσείου θα παρουσιάσει η Αναστασία Δρανδάκη, Επιμελήτρια της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής.

Info
Η πρώτη παράσταση δίνεται σήμερα στις 8.30 το βράδυ.
Ακολουθούν, παραστάσεις στις 10, 17, 24, 31 Ιανουαρίου & 7, 14 Φεβρουαρίου 2018
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Κουμπάρη 1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης