Η ραγδαία, συνεχής και αδιάλειπτη αλλαγή!

Η ραγδαία, συνεχής και αδιάλειπτη αλλαγή!

Σε αυτή την τολμηρή και εγκαρδιωτική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται στη θετική κατεύθυνση μέσω της ανταλλαγής και της εξειδίκευσης, ο γνωστός συγγραφέας Ματτ Ρίντλεϋ δεν αρκείται στο να περιγράψει πώς βελτιώνονται τα πράγματα. Εξηγεί επίσης το γιατί

Η ραγδαία, συνεχής και αδιάλειπτη αλλαγή!
Ο Ματ Ρίντλεϊ, επιστήμονας, δημοσιογράφος και διαπρεπής αρθρογράφος σε θέματα βιολογικής επιστήμης, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Cold Spring Harbor Laboratory της Νέας Υόρκης. 

Διετέλεσε επί επτά έτη πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού κέντρου για τη διάδοση της επιστήμης International Centre for Life, το οποίο εδρεύει στο Νιούκαστλ της Αγγλίας. 

Έχει γράψει έξι βιβλία για το ευρύ κοινό, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε είκοσι έξι γλώσσες και έχουν προταθεί για έξι λογοτεχνικά βραβεία. Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Anya Hurlbert. 

Στη χώρα μας έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα 3 έργα του. Το 1998, το βιβλίο Οι ρίζες της αρετής από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 2017). Ακολούθησε το 2012, το βιβλίο Η κόκκινη βασίλισσα (από τις εκδόσεις Κάτοπτρο), ενώ φέτος εκδόθηκε το βιβλίο Ορθολογική αισιοδοξία, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Το τελευταίο – σε μετάφραση της Ελσας Βιδάλη και σε επιμέλεια Ιωάννη Παπαδόγγονα. 

Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο που έχει καταφέρει να βρει ανταπόκριση στο εξειδικευμένο κοινό : «Πάνω στο γραφείο που κάθομαι τώρα υπάρχουν δύο αντικείμενα µε το ίδιο περίπου μέγεθος και σχήμα. Το ένα είναι ένα ασύρματο ποντίκι υπολογιστή, το άλλο ένας χειροπέλεκυς από τη Μέση Εποχή του Λίθου, ηλικίας μισού εκατομμυρίου ετών. 
Κλείσιμο

Έχουν σχεδιαστεί και τα δύο έτσι ώστε να ταιριάζουν στην ανθρώπινη παλάμη, να ανταποκρίνονται στους περιορισμούς που θέτει η χρήση τους από ανθρώπινα όντα. Ανάμεσά τους όµως υπάρχουν και τεράστιες διαφορές. 

Το πρώτο αντικείμενο είναι μια σύνθετη κατασκευή από πολλά υλικά, έχει περίπλοκο εσωτερικό σχέδιο και συµπυκνώνει ποικίλους τομείς γνώσης. Το δεύτερο αποτελείται αποκλειστικά από ένα υλικό και αντιπροσωπεύει τη δεξιοτεχνία ενός και µόνο ατόµου. Οι διαφορές τους αποκαλύπτουν την τεράστια απόσταση που χωρίζει την εμπειρία του σύγχρονου ανθρώπου από την εμπειρία των ανθρώπων που ζούσαν πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια. 

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τη ραγδαία, συνεχή και αδιάλειπτη αλλαγή που βιώνει η ανθρώπινη κοινωνία µε τρόπο μοναδικό σε σχέση µε όλα τα άλλα ζώα. Για έναν βιολόγο, το φαινόμενο αυτό απαιτεί ερμηνεία. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχω γράψει τέσσερα βιβλία σχετικά µε το πόσο μοιάζουν οι άνθρωποι µε τα υπόλοιπα ζώα. Στο βιβλίο αυτό ασχολούμαι µε το πόσο διαφέρουν. Ποιο είναι λοιπόν το στοιχείο που επιτρέπει στα ανθρώπινα όντα να αλλάζουν διαρκώς τη ζωή τους µε τόσο θυελλώδη τρόπο;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης