Η ραγδαία, συνεχής και αδιάλειπτη αλλαγή!

Η ραγδαία, συνεχής και αδιάλειπτη αλλαγή!

Σε αυτή την τολμηρή και εγκαρδιωτική διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται στη θετική κατεύθυνση μέσω της ανταλλαγής και της εξειδίκευσης, ο γνωστός συγγραφέας Ματτ Ρίντλεϋ δεν αρκείται στο να περιγράψει πώς βελτιώνονται τα πράγματα. Εξηγεί επίσης το γιατί

Ο Ματ Ρίντλεϊ, επιστήμονας, δημοσιογράφος και διαπρεπής αρθρογράφος σε θέματα βιολογικής επιστήμης, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Cold Spring Harbor Laboratory της Νέας Υόρκης. 

Διετέλεσε επί επτά έτη πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού κέντρου για τη διάδοση της επιστήμης International Centre for Life, το οποίο εδρεύει στο Νιούκαστλ της Αγγλίας. 

Έχει γράψει έξι βιβλία για το ευρύ κοινό, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε είκοσι έξι γλώσσες και έχουν προταθεί για έξι λογοτεχνικά βραβεία. Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Anya Hurlbert. 

Στη χώρα μας έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα 3 έργα του. Το 1998, το βιβλίο Οι ρίζες της αρετής από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 2017). Ακολούθησε το 2012, το βιβλίο Η κόκκινη βασίλισσα (από τις εκδόσεις Κάτοπτρο), ενώ φέτος εκδόθηκε το βιβλίο Ορθολογική αισιοδοξία, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Το τελευταίο – σε μετάφραση της Ελσας Βιδάλη και σε επιμέλεια Ιωάννη Παπαδόγγονα. 

Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο που έχει καταφέρει να βρει ανταπόκριση στο εξειδικευμένο κοινό : «Πάνω στο γραφείο που κάθομαι τώρα υπάρχουν δύο αντικείμενα µε το ίδιο περίπου μέγεθος και σχήμα. Το ένα είναι ένα ασύρματο ποντίκι υπολογιστή, το άλλο ένας χειροπέλεκυς από τη Μέση Εποχή του Λίθου, ηλικίας μισού εκατομμυρίου ετών. 

Έχουν σχεδιαστεί και τα δύο έτσι ώστε να ταιριάζουν στην ανθρώπινη παλάμη, να ανταποκρίνονται στους περιορισμούς που θέτει η χρήση τους από ανθρώπινα όντα. Ανάμεσά τους όµως υπάρχουν και τεράστιες διαφορές. 

Το πρώτο αντικείμενο είναι μια σύνθετη κατασκευή από πολλά υλικά, έχει περίπλοκο εσωτερικό σχέδιο και συµπυκνώνει ποικίλους τομείς γνώσης. Το δεύτερο αποτελείται αποκλειστικά από ένα υλικό και αντιπροσωπεύει τη δεξιοτεχνία ενός και µόνο ατόµου. Οι διαφορές τους αποκαλύπτουν την τεράστια απόσταση που χωρίζει την εμπειρία του σύγχρονου ανθρώπου από την εμπειρία των ανθρώπων που ζούσαν πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια. 

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τη ραγδαία, συνεχή και αδιάλειπτη αλλαγή που βιώνει η ανθρώπινη κοινωνία µε τρόπο μοναδικό σε σχέση µε όλα τα άλλα ζώα. Για έναν βιολόγο, το φαινόμενο αυτό απαιτεί ερμηνεία. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχω γράψει τέσσερα βιβλία σχετικά µε το πόσο μοιάζουν οι άνθρωποι µε τα υπόλοιπα ζώα. Στο βιβλίο αυτό ασχολούμαι µε το πόσο διαφέρουν. Ποιο είναι λοιπόν το στοιχείο που επιτρέπει στα ανθρώπινα όντα να αλλάζουν διαρκώς τη ζωή τους µε τόσο θυελλώδη τρόπο;

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Πως ειπατε;

Α! η συνεχη αλλαγη. Μαλιστα..........

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mouseio2

Το Μουσείο ζωγραφικής και φωτογραφίας Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά Μεσσηνίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό πολιτιστικό κόμβο στην περιοχή φιλοξενώντας καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις

hadrian_ar

Συνεχίζεται μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο στην αίθουσα 31α της Συλλογής των Γλυπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών η έκθεση για τον Ανδριανό που ανέβηκε στο θρόνο της Ρώμης το 117 μ.Χ.

triangle_ar

Ο 11ος περίπατος των atenistas στην Αθήνα - OPEN WALK ATHENS #11: Τρίγωνο Αθήνας- ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με ιδιαίτερη επιτυχία και μας άφησε μια υπέροχη κληρονομιά: Έναν οδηγό.

music_ar1

Με την Monica να μελοποιεί τα γραμμένα στα ιταλικά χορικά, η Νατάσα Τριανταφύλλη παίρνει πάνω της την ευθύνη ενός δύσκολου εγχειρήματος: Να δώσει ζωή στην τραγωδία του Ανδρέα Κάλβου «Οι Δαναΐδες» έπειτα από δύο αιώνες σιωπής…

snail_ar

Μια οικογενειακή εκδρομή σε μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες σαλιγκαριών στην χώρα μας με ένα ευρύ πεδίο δραστηριότητας από την εκτροφή μέχρι την δημιουργία προϊόντων για το πιάτο του καταναλωτή.

books_ar

Τρείς συγγραφείς – ο Δημήτρης Γράψας , ο Άγης Πετάλας και ο Νίκος Χρυσός – διεκδικούν το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.