Οι προτομές του Κήπου

Οι προτομές του Κήπου

Η πρώτη προτομή που τοποθετήθηκε στο τότε Βασιλικό Κήπο είναι εκείνη του τιμημένου με τον τίτλο του ευεργέτη του ελληνικού έθνους Ιωάννη- Γαβριήλ Ευνάρδου

Οι προτομές του Κήπου
Το ότι ο Εθνικός (πρώην Βασιλικός) Κήπος ήταν ένα έργο συνδεδεμένο με την βασίλισσα Αμαλία είναι γνωστό και αποδεκτό. Εκείνο που δεν είναι και τόσο γνωστό είναι το ποια ήταν η πρώτη προτομή που τοποθετήθηκε στον Κήπο. Σύμφωνα με διαθέσιμες πηγές και στοιχεία η πρώτη προτομή που τοποθετήθηκε είναι του Ελβετού τραπεζίτη, φιλέλληνα, τιμημένου με τον τίτλο του ευεργέτη του ελληνικού έθνους και πρωτοπόρου φωτογράφου Ιωάννη- Γαβριήλ Ευνάρδου . Η προτομή του φιλοτεχνήθηκε από τον γλυπτή Ιωάννη Κόσσο το 1866. Την ίδια χρονιά ο Κόσσος φιλοτεχνεί και την προτομή του πρώτου κυβερνήτη – μετά την Επανάσταση του 1821- του Ιωάννη Καποδίστρια. Και αυτή η προτομή βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο. Σε ολόκληρη την έκταση του Κήπου υπάρχουν διάφορα αγάλματα προσωπικοτήτων φιλοτεχνημένα από αξιόλογους γλύπτες. Αγάλματα όπως αυτά του Καποδίστρια, του Σολωμού, του Βαλαωρίτη, του Ζαν Μωρεάς κα βρίσκονται διάσπαρτα σε εξέχοντα σημεία του Κήπου.




Κλείσιμο

Η προτομή του σημαντικού εκπροσώπου της Επτανησιακής σχολής Σπύρου Σαμάρα είναι έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο γλυπτό φτιαγμένο από μάρμαρο. Απεικονίζει τον συνθέτη σε ώριμη ηλικία με μουστάκι και μούσι στο πηγούνι φορώντας σακάκι και γραβάτα. Κάτω ακριβώς από την μαρμάρινη προτομή είναι χαραγμένα τα λόγια: Σ. ΣΑΜΑΡΑΣ, ενώ στην βάση του γλυπτού απεικονίζονται δυο κλαδιά ελιάς και μια άρπα.





Η προτομή του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού είναι έργο του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου. Ο Κ. Ελευθερουδάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία και την δαπάνη για την κατασκευή της προτομής και ανέθεσε την πραγματοποίηση στον γλύπτη Θωμόπουλο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 30 Μάιου του 1925 από τον δήμαρχο Σπύρο Πάτση. 



Η προτομή από ορείχαλκο επάνω σε μαρμάρινη βάση του ποιητή Ζαν Μωρεάς είναι του γλύπτη Ε.Α.Bourdelle. Η προτομή τοποθετήθηκε το 1936, και στην δεξιά πλευρά της προτομής εγχάρακτη επιγραφή JEAN MOREAS EMLE ANTOINE BOYRDELLE , ενώ στην ίδια πλευρά στην βάση υπάρχει ρομβοειδή σφραγίδα πιθανότατα του χυτηρίου με δυσδιάκριτη επιγραφή.  



Η προτομή του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη είναι του γλύπτη Φωκίωνος Ρωκ δαπάνη του Κώστα Ελευθερουδάκη όπως και στην περίπτωση του Σολομού. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την 21 Νοέμβριου του 1926 από την τότε δημοτική αρχή. 

Με λίγα λόγια, στον Εθνικό Κήπο των Αθηνών αν εξαιρέσουμε τις προτομές του Ευνάρδου και του Ιωάννη Καποδίστρια βρίσκονται κυρίως γλυπτά που απεικονίζουν ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων και γενικότερα του πολιτισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης