Ραντεβού στην Πειραιώς 74

Ραντεβού στην Πειραιώς 74

Ξεκινούν νωρίς οι δράσεις του εργαστηρίου καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας για νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αγορά του fintech

Ραντεβού στην Πειραιώς 74
Η σεζόν 2017-2018 για τις δράσεις του be finnovative innovation lab της Eθνικής Τράπεζας ανοίγει αρκετά νωρίς σχεδόν τις ίδιες ημερομηνίες με τα σχολεία όπως θα παρατηρούσε κανείς – αλλά αυτό κάθε άλλο παρά κακό είναι για μια αγορά που βρίσκεται ακόμη στις φασκιές και δεν έχει την δυνατότητα – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού- να ανοίξουν τα φτερά τους στον ήλιο. Οι δράσεις που έχει σχεδιάσει η Εθνική Τράπεζα και τα στελέχη της είναι οι εξής: α) Το NBG i-bank API & Info day που θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου 18:00 - 21:00, στο χώρο του be finnovative, Πειραιώς 74 στο Μοσχάτο. Στο NBG i-bank API & info day θα γίνει παρουσίαση του NBG i-bank API sandbox, το οποίο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να χρησιμοποιήσουν για την υλοποίηση των λύσεών τους, χρησιμοποιώντας - σε προσομοίωση - τα συστήματα της Τράπεζας, καθώς και θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τα ζητούμενα του NBG i-bank #fintech 2 crowdhackathon. 

β) Ο μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών NBG i-bank #fintech 2 crowdhackathon που θα γίνει 20, 21 και 22 Οκτωβρίου στο χώρο του be finnovative, Πειραιώς 74 στο Μοσχάτο. Μέσα σε ένα εντατικό 3ήμερο, και με την υποστήριξη μεντόρων της Εθνικής Τράπεζας αλλά και πολλών φορέων και εταιριών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία, οι διαγωνιζόμενες ομάδες θα αναπτύξουν και θα παρουσιάσουν λύσεις στο τομέα του fintech. Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει στις τρεις (3) πρώτες ομάδες χρηματικά βραβεία ως εξής: 1ο βραβείο: 5.000 ευρώ, 2ο βραβείο: 3.000 ευρώ, 3ο βραβείο: 2.000 ευρώ. Ομάδες που θα παρουσιάσουν καλή επίδοση στο NBG i-bank #fintech 2 crowdhackathon θα προεπιλεγούν και, εφόσον το επιθυμούν, θα συμμετέχουν στην τελική διαδικασία επιλογής του νέου κύκλου του επιχειρηματικού επιταχυντή be finnovative. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων ανά ρόλο και ισχύει το μοντέλο first come, first served.

γ) Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 2ο κύκλο επιχειρηματικής επιτάχυνσης του be finnovative αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά το crowdhackathon με καταληκτική ημερομηνία στις αρχές Νοεμβρίου. Η διαδικασία επιλογής θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, όπου και θα ανακοινωθούν οι ομάδες που θα συμμετέχουν στον 2ο κύκλο. 

Κλείσιμο
δ)Ο 2ος κύκλος επιχειρηματικής επιτάχυνσης του be finnovative θα ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι το Μάϊο του 2018, όπου και θα γίνει το demo day των ομάδων στο επενδυτικό κοινό. 

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να επισημανθούν δύο στοιχεία που εξηγούν την προσέγγιση της Εθνικής Τράπεζας. 

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα, κάτω από την ομπρέλα του επιχειρηματικού επιταχυντή σε θέματα fintech be finnovative (www.befinnovative.com
), δημιουργεί ένα εργαστήριο καινοτομίας με άξονα τον πειραματισμό και τη διερεύνηση ανάπτυξης σύγχρονων εφαρμογών και υπηρεσιών. Στόχος του be finnovative innovation lab είναι η ευρύτερη υποστήριξη ομάδων και εταιριών στο χώρο του fintech, η επιχειρηματική τους ενδυνάμωση και επιτάχυνση και η δημιουργία εμπορικών συνεργασιών. Το δεύτερο στοιχείο παίρνει υπόψη του ότι η Εθνική Τράπεζα με το εργαστήριο καινοτομίας be finnovative innovation lab θέλει να στηρίξει πρωτοβουλίες, ομάδες και εταιρίες στο χώρο του fintech και να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν, ενισχύοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, με τις δράσεις που αναφέρθηκαν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συστηματική συνεργασία της Τράπεζας με εταιρίες στο χώρο του fintech, με στόχο τη δημιουργία νέων σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών που θα μπορεί η Τράπεζα να προσφέρει στους πελάτες της.

Ένα από τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που γνωρίζει το be finnovative από την γέννηση του, ο Κώστας Καλογεράκης -Programme Manager Be Finnovative, Διεύθυνση Ψηφιακών Καναλιών- έρχεται με ορισμένες επισημάνσεις να ορίσει το πλαίσιο (κυρίως διεθνές και ευρωπαϊκό) μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι σχεδιασμοί για το εγχώριο fintech. 
 
Σε διεθνές επίπεδο ο κλάδος του fintech συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και σταδιακά ωριμάζει, επισημαίνει ο κ. Καλογεράκης και προσθέτει τα εξής δεδομένα που ενισχύουν και αποσαφηνίζουν την γενικότερη εικόνα: «Η μεγάλη αύξηση σε επίπεδο επενδύσεων που ξεκίνησε το 2014 συνεχίζεται και το 2ο τρίμηνο του 2017 όπως φαίνεται από το πιο πρόσφατο report της KPMG (8,4$ δις σε απόλυτα μεγέθη )». 

Παρατηρείται, όπως λέει ο συνομιλητήςμας, «σταδιακή ωρίμανση των πεδίων ενδιαφέροντος με περισσότερη έμφαση σε πελατοκεντρικά μοντέλα και σε πιο λογικές αποτιμήσεις, ενώ δίνεται μεγαλύτερη προσοχή πλέον σε μοντέλα B2B, σε regtech, σε data analytics καθώς και σε εφαρμογές που βασίζονται στη τεχνολογία blockchain, άρα ξεφεύγουμε από τις απλές πληρωμές και τις εφαρμογές PFM (personal financial management).

Μια πληροφορία που δίνει ο κ. Καλογεράκης έχει αξία και ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις: « Όλες οι έρευνες σε υψηλόβαθμα στελέχη δείχνουν ότι οι τράπεζες στο μεγαλύτερο ποσοστό αναπτύσσουν στρατηγικές συνεργασιών με fintechs, ενώ οι περισσότερες συνεργασίες μέχρι σήμερα έχουν γίνει στο πεδίο των πληρωμών, αλλά σταδιακά ανοίγονται και σε άλλα, όπως το business banking». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και οι δύο επιπλέον επισημάνσεις του: «Η σωστή επιλογή των κατάλληλων fintechs είναι πρόκληση για τις τράπεζες και ειδικά όσων δεν έχουν ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας καθώς και η ύπαρξη μιας δομημένης πλατφόρμας συνεργασίας με fintechs βοηθάει και τις δύο πλευρές να επιτύχουν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα».

Τέλος, ο κ. Καλογεράκης κάνει ένα μικρό απολογισμό για την πορεία και την δράση της Εθνικής στην νέα, αναδυόμενη αγορά: «Η Εθνική έχοντας μια μακρόχρονη εμπειρία συνεργασίας και υποστήριξης startup, μια από τις πρώτες τράπεζες που συμμετείχαν ενεργά στο οικοσύστημα, ξεκίνησε το 2016 να αναπτύσσει μια τέτοια πλατφόρμα συνεργασίας».

Και τα επόμενα βήματα: «Ειδικά με το δεύτερο γύρο του προγράμματος επιτάχυνσης Be Finnovative αυτή η στρατηγική θα περάσει σε ένα επόμενο στάδιο. Μετά την εμπειρία της πρώτης διοργάνωση fintech hackathon στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2016 και τον πρώτο γύρο του Be Finnovative η Εθνική θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων από νέες ομάδες. Καταφέραμε με 4 από τις 9 ομάδες που ολοκλήρωσαν το πρώτο Be Finnovative να είμαστε σε διαδικασία διερεύνησης και συνεργασίας. Για παράδειγμα η ομάδα Ovolus λάνσαρε πρόσφατα σε συνεργασία με την Τράπεζα ένα ψηφιακό POS (https://ovolus.com/). Τέλος, θα δοθεί έμφαση στη δυνατότητα διασύνδεσης που έχουμε με αναπτυγμένα fintech οικοσυστήματα (Λονδίνο, Παρίσι, Τελ Αβίβ κ.α.)». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης