Εικόνες από την Αθήνα του 1917

Εικόνες από την Αθήνα του 1917

Το Μουσείο Μπενάκη με τη συνεργασία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών παρουσιάζει την έκθεση «Αθήνα 1917 – Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής»

Η Αθήνα το 1917. Η ελληνική πρωτεύουσα έναν αιώνα πριν. Ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη με τη συνεργασία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών μια σπουδαία έκθεση με σπάνιο οπτικό υλικό. Ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στις 15 Σεπτεμβρίου και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου 2017 είναι «Αθήνα 1917 – Με το βλέμμα της Στρατιάς της Ανατολής». 

Σε ένα σχετικό σημείωμα των διοργανωτών της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της Πειραιώς διαβάζουμε: «Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Αθήνα του 1917 με σπάνιο οπτικό υλικό που προέρχεται από την φωτογραφική υπηρεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο έδρασε στα Βαλκάνια στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστό ως Στρατιά της Ανατολής.  

Ακριβώς εκατό χρόνια πριν από σήμερα, στην διάρκεια του 1917, Γάλλοι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές της Στρατιάς της Ανατολής πραγματοποίησαν εκατοντάδες λήψεις της Αθήνας. Πρόκειται για σπάνιες πτυχές και εικόνες της πόλης, οι οποίες έχουν με την πάροδο του χρόνου λησμονηθεί ή χαθεί. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτό το εξαιρετικά πλούσιο οπτικό αρχείο για την καθημερινή ζωή της πόλης, τα μνημεία, τους δρόμους και τις γωνιές της Αθήνας.

Η έκθεση βλέπει την Αθήνα του 1917 μέσα από την ματιά και τις αναζητήσεις αυτών των ξένων στρατιωτών και προσπαθεί να εντοπίσει και να αναδείξει τα σημεία εκείνα που τους κέντρισαν το ενδιαφέρον και αποτέλεσαν βασική πηγή έμπνευσης.

Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση φυλάσσεται σήμερα στο Παρίσι (Établissement de Communication et de Production Audiovisuelle de la Défense, Médiathèque de l’Architecture et du Patrimoine).

ΣΧΟΛΙΑ (2)

458

Οι "φίλοι" μας οι γάλλοι.

pantelis

Είναι αυτοί που ήρθαν και βομβάρδισαν το Πειραιά και την Αθηνά, καθαίρεσαν τη νόμιμη κυβέρνηση γιατί δεν τους έκανε τα χατίρια και έβαλαν τους δικούς τους για να μας βάλουν στο πόλεμο στο πλευρό τους. Παρεμπιπτοντως οι βρομώγαλλοι στρατιώτες είχαν τύφο που μεταδόθηκε στον πληθυσμό και πέθαναν αρκετοί τζάμπα και βερεσέ << από τους καλούς μας συμμάχους >> Άντε τραβάτε να θαυμάσετε την έκθεση !!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες