Οι “creative industries” των ολίγων τ.μ

Οι “creative industries” των ολίγων τ.μ

Η νέα αστική οικοτεχνία δεν έχει σχέση με την οικογενειακή βιοτεχνία του φασόν του ’70 και του ΄80 – στο έδαφος της κρίσης δημιουργεί επώνυμα προϊόντα και διαθέτει εξωστρεφή διάθεση

Οι “creative industries” των ολίγων τ.μ
Η Γαρυφαλιά Πιτσάκη είναι αρχιτέκτονας και μαζί με τον αδελφό της, τον Γιάννη –ένας έμπειρος web designer and developer- μέσα σε πολύ λίγα τετραγωνικά χώρο, στην Αγίου Δημητρίου 19 – μια ανάσα από την πολυσύχναστη πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή- δημιουργούν πρωτότυπες, αυθεντικές χειροποίητες τσάντες, σακίδια πλάτης κλπ με πρώτη ύλη τα ρετάλια από τεντονόπανα. Τα προϊόντα τους με το brand name 3QUARTERS (3quarters.design
) και συνοδεύονται από ένα αξιακό τετράπτυχο: “ local, upcycled, handmade, unique”. Με άλλα λόγια, τα δύο αδέλφια επιδιώκουν μια σταθερή αναφορά στην τοπικότητα, τα ανακυκλώσιμα υλικά, το χειροποίητο τρόπο δουλειάς, την μοναδικότητα των δημιουργιών τους. 

Οι 3QUARTERS είναι μια από τις εκφράσεις της «δημιουργικής βιομηχανίας» που ζει και αναπτύσσεται στις γειτονιές του Κέντρου της Αθήνας αλλά και στις συνοικίες του Πειραιά ή τα προάστια μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα. Μια νέα αστική οικοτεχνία που διεκδικεί ορατότητα αλλά και μερίδιο στο νέο χάρτη της οικονομικής δραστηριότητας της ελληνικής πρωτεύουσας τα χρόνια της κρίσης. 

Κλείσιμο


Τι είναι και τι επιδιώκει, όμως, να πετύχει η νέα αστική οικοτεχνία; Αν και ο ακριβής ορισμός της φαντάζει για την ώρα ως ακριβή πολυτέλεια, εν τούτοις πρόκειται, δίχως άλλο, για μια ιδιαίτερη παραγωγική μονάδα που αναπτύσσεται μέσα σε λίγα διαθέσιμα τετραγωνικά και στις δραστηριότητες της οποίας συμμετέχουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τα μέλη μιας οικογένειας ή μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων στον στόχο συνεργατών. Επιπλέον, οι ιδρυτές της ή η ιδρυτική της ομάδα ως σύνολο διαθέτουν ειδικές γνώσεις για το βασικό αντικείμενο δραστηριότητας, τις οποίες και αξιοποιούν σε όλα τα επίπεδα. Πάντως, σε σχέση με τις εμπειρίες του παρελθόντος ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας αστικής οικοτεχνίας είναι η παραγωγή επώνυμων προϊόντων, η ενσωμάτωση στην παραγωγή καινοτομικών στοιχείων, η επιμονή στην δικτύωση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της, η εξωστρέφεια και η επιδίωξη της γρήγορης πρόσβασης στο ράφι του ηλεκτρονικού ή και του φυσικού καταστήματος. 

Η γκάμα των προϊόντων της νέας αστικής οικοτεχνίας – και πέραν των Αθηνών- είναι τεράστια. Ξεκινά από την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και φτάνει μέχρι τα αναμνηστικά και τα ενθυμήματα – γενικώς, τα σουβενίρ, έχοντας περάσει από τα τσιμεντένια διακοσμητικά πλακάκια και τα σαπούνια. 

Συγκέντρωσα εδώ μια σειρά από εξαιρετικές περιπτώσεις νέας αστικής οικοτεχνίας και σας τις παρουσιάζω (και με video που προβλήθηκαν την σεζόν 2016-2017 στην εκπομπή Citylife στο Novalife). 

1. theOliveSense – Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που ειδικεύεται στην παραγωγή 100% φυτικών, χειροποίητων προϊόντων προσωπικής καθαριότητας και φροντίδας, βασισμένα στο ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο. Η σειρά των προϊόντων εκτείνεται από μπάρες σαπουνιού και υγρά σαπούνια μέχρι ενυδατικά έλαια και κρέμες.
www.theolivesense.com



2. argalios – Μια οικογενειακή επιχείρηση που αναπτύχθηκε τοποθετώντας αργαλειούς στο καθιστικό ενός διαμερίσματος στο Κερατσίνι. Πρόκειται για χειροποίητες δημιουργίες υφασμένες στον αργαλειό που σήμερα, όπως λένε οι ιδρυτές της επιχείρησης, «αναζητά τη θέση του στη σύγχρονη εποχή και καθημερινά κερδίζει έδαφος». Τα αντικείμενά – υφαντοί φάκελοι και αξεσουάρ- είναι κατασκευασμένα από βαμβακερά νήματα και αποδίδουν ελληνικές παραδοσιακές τεχνικές υφαντικής με μια σύγχρονη ματιά.
argalios.gr



3. we design – ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας we design αφορούν τον σχεδιασμό και την παραγωγή σε ένα υπόγειο στα βόρεια προάστεια ( Νέο Ψυχικό) customized αντικειμένων, που ποικίλουν σε μέγεθος, υλικά και ποσότητα παραγωγής. Πρόκειται για διακοσμητικά αντικείμενα σπιτιού και γραφείου, φωτιστικά και έπιπλα κ.α
www.wedesign.gr



4. koukoutsi – Αυτοπροσδιορίζεται ως urban graphic store – στην ουσία οι δημιουργοί του στο μικρό χώρο της Οδού Σκουφά αφηγούνται με τα σχέδια τυπωμένα σε ένα t-shirt μια μικρή αθηναϊκή ιστορία. www.koukoutsi.net



5. Kyon – Ένα εργαστήριο στην Μεταμόρφωση Αττικής φτιάχνει χειροποίητες λιχουδιές για τα σκυλιά από φυσικές πρώτες ύλες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Τα μπισκοτάκια που βγαίνουν από το εργαστήριο είναι περιζήτητα από τους φιλόζωους και τα αγαπημένα κατοικίδια τους. 
www.kyonnaturaldogfood.com



6. Delitas – Μια οικογενειακή επιχείρηση - η RESONEM I.K.E., που ιδρύθηκε στα τέλη του 2014- στο πιστοποιημένο εργαστήριο της στο Ηράκλειο Αττικής παράγει τη σειρά των έτοιμων γευμάτων delitas και το συνοδευτικό γαλετάκι Galeta galeta. Από τις κύριες δραστηριότητές της είναι η παραγωγή νέων, υγιεινών και καινοτόμων γεύσεων, οικείων όμως στη μεσογειακή διατροφική παράδοση όπως το πλιγούρι με τόνο και sea spaghetti, κινόα με πέστροφα, φακές με λακέρδα κ.α
www.delitas.gr



7. R tiles - Μια οικοτεχνία στο Περιστέρι παράγει με έναν ξεχωριστό τρόπο διακοσμητικά πλακάκια από τσιμέντο που φέρνουν μια παραδοσιακή τεχνική στις μέρες μας. 
www.rtiles.gr



8. Loom% - Ένα σύγχρονης αντίληψης εργαστήριο υφαντικής τέχνης- κάπου στου Παπάγου- όπου τα πάντα λειτουργούν παραδοσιακά, χειροκίνητα και χειροποίητα. Τα προϊόντα: τσάντες, ζώνες, πασμίνες και φουλάρια.
www.feelourloom.com



9. Fylaki – η μετεξέλιξη του παραδοσιακού Ικαριάτικου σακίδιου από ελληνικά υφάσματα, ανθεκτικά, ικανά να μεταφέρουν τα αξεσουάρ του καλοκαιριού.
www.fylakibags.com



10. pareaki - Η εταιρεία pareaki ράβει παρεό με ελληνικά παραδοσιακά μοτίβα, από βαμβάκι ή βισκόζη, για όλες τις ώρες της ημέρας. Το πολυμορφικό παρεό μπορεί να φορεθεί ως μπλούζα, φούστα, φόρεμα, να γίνει πετσέτα ή και κάλυμμα στην ξαπλώστρα!
www.pareaki.com.gr 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης