Κάποτε ένα περιοδικό...

Κάποτε ένα περιοδικό...

Ένα περιοδικό – μηνιαία επιθεώρηση, για την ακρίβεια- που θα μπορούσε εκ των υστέρων να χαρακτηρισθεί και ως εκκολαπτήριο πολιτικής ηγεσίας για το υπουργείο Παιδείας

«Κάποτε, υπήρχε ένα περιοδικό, στην Συντακτική Επιτροπή του οποίου συμμετείχαν ένας νυν υφυπουργός και ένας πρώην υπουργός Παιδείας, ενώ σταθερός συνεργάτης του ήταν και o νυν υπουργός Παιδείας…». Κάπου, εδώ όμως αρχίζει μια ιστορία που ακουμπά με τον τρόπο της πρόσωπα και καταστάσεις της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας. Το περιοδικό για το οποίο γίνεται αναφορά ήταν “Ο Πολίτης, διευθυντής του οποίου από την ίδρυση του – 1976- ήταν ο Άγγελος Ελεφάντης, μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς. 

Η διαδρομή του περιοδικού – για την ακρίβεια, μηνιαίας επιθεώρησης- αρχίζει λίγο μετά την μεταπολίτευση (πρώτο τεύχος, Μάιος 1976) και μετά από μια μικρή διακοπή τριών χρόνων (1995-1998)   ολοκληρώνεται το 2005. Από αυτήν την διαδρομή ας θυμηθούμε σήμερα το διπλό τεύχος, αριθμ. 50-51. Κυκλοφορεί την άνοιξη του 1982 και για πρώτη φορά δημοσιεύει, στην σελίδα με τα περιεχόμενα, και τα ονόματα εκείνων που απαρτίζουν την Συντακτική Επιτροπή του:  Μαριάννα Δήτσα, Αγγελος Ελεφάντης, Κώστας Ζουράρης, Μάκης Καβουριάρης, Γιώργος Καρράς, Λεωνίδας Λουλούδης, Αριστείδης Μπαλτάς, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος, Άννα Φραγκιουδάκη. 

Βρισκόμαστε πια στην εποχή του ΠΑΣΟΚ και η ομάδα του «Πολίτη» -για να θυμηθούμε και τα κείμενου του Κώστα  Ζουράρη εκείνης της περιόδου- ήταν παγερά αδιάφορη μπροστά στην Αλλαγή του Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα, στα περιεχόμενα του τεύχους φιγουράρει και το κείμενο του Κώστα Ζουράρι ( με γιώτα στην κατάληξη, αντί  με ήτα, όπως γράφεται το επώνυμο του στην λίστα των μελών της Συντακτικής Επιτροπής) «Περί του κύρους της πολιτικής Επιστήμης». Λίγες θέσεις παραπάνω από τον Ζουράρι ( με γιώτα) βρίσκεται το κείμενο του Αριστείδη Μπαλτά  «Περί εκπαιδευτικής πολιτικής». Αν έχει κανείς χρόνο και διάθεση ας τα ψάξει και ας τα διαβάσει. Τα κείμενα, μαζί φυσικά με όλα τα τεύχη, αναζητήστε τα στη διεύθυνση: http://askiweb.eu/index.php/el/2015-09-21-08-27-59/2015-09-21-09-40-15/251-2017-05-25-09-46-44Στο ίδιο περιοδικό συχνά πυκνά κάνει την εμφάνιση του με κείμενα και ο νυν υπουργός  Παιδείας καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου. Ο τελευταίος –ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού- υπογράφει μαζί με την σύντροφο της ζωής του, την αείμνηστη Άννη Βρυχέα, ένα κείμενο που δημοσιεύεται στο τεύχος 40 (Φεβρουάριος 1981) και έχει τίτλο : «Για το ελληνικό Πανεπιστήμιο, σήμερα. Κάποια νέα ερωτήματα».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες