Σχολείο Επιχειρηματικότητας!

Σχολείο Επιχειρηματικότητας!

Διδάσκεται η επιχειρηματικότητα σε μαθητές; Σε αυτό το άκρως προκλητικό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, οι διδάσκοντες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ένα πολύ διαφορετικό, για τα ελληνικά δεδομένα των καλοκαιρινών εφηβικών διακοπών, σχολείο, μας προτείνουν οι διδάσκοντες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κεντρικός πυρήνας των οποίων διακρίνεται για τις πρωτοβουλίες του στον χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας. Το διαφορετικό αυτό σχολείο δεν είναι άλλο από το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YES program
) το οποίο μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 375 μαθητές, από 185 σχολεία απ' όλη την Ελλάδα (33% εκτός Αττικής). Μόνο το καλοκαίρι του 2016 – 7ο Θερινό Σχολείο- συμμετείχαν 74 μαθητές από 55 διαφορετικά Λύκεια. Με λίγα λόγια, το Σχολείο έχει ανταπόκριση μεταξύ των μαθητών και των γονέων, ενώ υποστηρίζεται με σταθερό και συνεπή τρόπο από σημαντικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. 

Το πρόγραμμα, επιστημονική υπεύθυνη του οποίου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, έχει πλέον γίνει ένα καθιερωμένος και αποδεκτός -από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους γονείς, τους μαθητές, την αγορά και τις επιχειρήσεις- θεσμός. «Ο ενθουσιασμός των παιδιών που τελειώνουν το πρόγραμμα είναι για μας η καλύτερη ανταμοιβή γι' αυτή την προσπάθεια», μας λέει η κα Πραματάρη και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από τα δημόσια σχολεία και την επαρχία, που έχουν λιγότερες ευκαιρίες συμμετοχής σε τέτοιες δράσεις. Είναι χαρά μας να βλέπουμε, χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερους φορείς να πιστεύουν και να συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια και ακόμη πιο ευχάριστο να βλέπουμε τα νέα παιδιά να διοχετεύουν με πάθος τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους σε μια ιδέα, που μπορεί να αποτελέσει την επιχείρηση του αύριο».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το Θερινό Σχολείο είναι μια πρωτοβουλία του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, φέρνοντάς τους στους χώρους του Πανεπιστημίου, προκειμένου να εξοικειωθούν με την επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματική διαδικασία. Το YES ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 7 χρόνια, το καλοκαίρι του 2010, από μία ομάδα Καθηγητών του Τμήματος που πίστεψαν και πιστεύουν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 2 εβδομάδων και προσφέρεται κάθε καλοκαίρι (τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, μετά το τέλος των Πανελλήνιων Εξετάσεων) σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους σε μία από τις τρεις τάξεις του Λυκείου και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με θέματα επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας.

Στις δύο εβδομάδες που διαρκεί το πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, παρακολουθούν διαλέξεις από καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμο, σε βασικές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως η οργάνωση, η ηγεσία, , το μάρκετινγκ, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η καινοτομία, η στρατηγική, η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και πολλά άλλα. Επίσης, συμμετέχουν σε ανάλυση επιχειρηματικών περιπτώσεων και πραγματοποιούν επίσκεψη σε εταιρείες και φορείς επιχειρηματικότητας διαφόρων κλάδων, όπου βλέπουν πώς λειτουργεί μια επιχείρηση υπό πραγματικές συνθήκες. 

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δουλεύοντας σε ομάδες, επεξεργάζονται καθημερινά το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο. Τα τελικά επιχειρηματικά πλάνα παρουσιάζονται σε ημερίδα, που πραγματοποιείται στη λήξη του προγράμματος, ενώ οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες βραβεύονται.

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές υποβάλλουν κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο ηλεκτρονικά την αίτησή τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα, στη σελίδα yes.aueb.gr/application/. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται μέσω ενός τεστ δεξιοτήτων (τύπου GMAT) το οποίο πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος και αξιολογεί την αναλυτική ικανότητα των μαθητών. περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο www.yes.aueb.gr.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nemeas01

Μια εμπειρία οινογευσίας για γονείς με παράλληλη δράση θεατρικού παιχνιδιού και γευσιγνωσίας σταφυλιού και των προϊόντων του για παιδιά στα οινοποιεία της Νεμέας με την ομάδα του ΜΑΜΑΚΙΤΑ 

leukada01

Το σύστημα δόμησης της πόλης- πρωτεύουσας του νησιού του Ιονίου ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και αντισεισμικής προστασίας

eros01

Ο μικρός εκδοτικός οίκος των Αθηνών Δώμα κυκλοφόρησε στα ελληνικά το κλασικό δοκίμιο Eros the Bittersweet - Ερως ο γλυκόπικρος -που ήδη συγκαταλέχτηκε από τη Modern Library στα εκατό σημαντικότερα μη λογοτεχνικά βιβλία όλων των εποχών- όπου η Αν Κάρσον ανατέμνει το παράδοξο του έρωτα στην αρχαία σκέψη.

peiraws01

Στο τραγούδι «Δώσε Μου Σήμα» της Ελεωνόρας Ζουγανέλη η μουσική και οι στίχοι είναι του Σπύρου Παρασκευάκου. Την μουσική στο «Άκου Να Δεις» του Κώστα Μακεδόνα έχει γράψει ο Νίκος Μερτζάνος (σε στίχους Σταύρου Σταύρου), ενώ η ηθοποιός Νένα Μεντή έχει ερμηνεύσει το «Μεγάλο Φθινόπωρο» του Γιώργου Κυριάκου (σε στίχους Νίκου Μωραΐτη). 

fytoria01

Κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το βιβλίο της Lucy Crehan Φυτώρια ευφυΐας όπου στις σελίδες του αποτυπώνονται τα συμπεράσματα μιας διεθνούς έρευνας για τα κορυφαία εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο.

melaion01

Μια οικογενειακή επιχείρηση από την περιοχή της Σητείας επέλεξε να προχωρήσει σε ένα δύσκολο, απαιτητικό εγχείρημα συνδυάζοντας το μέλι με το ελαιόλαδο – το τελευταίο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βρίσκεται μέσα σε σφαιρίδια που «κολυμπούν» μέσα στο μέλι.

vatopoulos_ar

Γνωρίζετε πού βρίσκεται η οδός Χορμοβίτου; Ακόμη καλύτερα, οι οδοί Δυαλέων, Αχνιάδων ή Αφιδναίων; Αν όχι, το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» αφηγείται κομμάτια της αστικής ιστορίας με πρωταγωνιστές ταπεινά κτήρια πίσω από την βιτρίνα…

sabbopoulos_ar1

Η Νέα Εστία, το αρχαιότερο εν λειτουργία λογοτεχνικό περιοδικό της χώρας αφιερώνει το τελευταίο της τεύχος – αριθμός τεύχους 1880- στον πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπο του συλλογικού «Εμείς του '60 οι εκδρομείς».