Σχολείο Επιχειρηματικότητας!

Διδάσκεται η επιχειρηματικότητα σε μαθητές; Σε αυτό το άκρως προκλητικό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, οι διδάσκοντες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ένα πολύ διαφορετικό, για τα ελληνικά δεδομένα των καλοκαιρινών εφηβικών διακοπών, σχολείο, μας προτείνουν οι διδάσκοντες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κεντρικός πυρήνας των οποίων διακρίνεται για τις πρωτοβουλίες του στον χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας. Το διαφορετικό αυτό σχολείο δεν είναι άλλο από το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (YES program
) το οποίο μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 375 μαθητές, από 185 σχολεία απ' όλη την Ελλάδα (33% εκτός Αττικής). Μόνο το καλοκαίρι του 2016 – 7ο Θερινό Σχολείο- συμμετείχαν 74 μαθητές από 55 διαφορετικά Λύκεια. Με λίγα λόγια, το Σχολείο έχει ανταπόκριση μεταξύ των μαθητών και των γονέων, ενώ υποστηρίζεται με σταθερό και συνεπή τρόπο από σημαντικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. 

Το πρόγραμμα, επιστημονική υπεύθυνη του οποίου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κατερίνα Πραματάρη, έχει πλέον γίνει ένα καθιερωμένος και αποδεκτός -από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους γονείς, τους μαθητές, την αγορά και τις επιχειρήσεις- θεσμός. «Ο ενθουσιασμός των παιδιών που τελειώνουν το πρόγραμμα είναι για μας η καλύτερη ανταμοιβή γι' αυτή την προσπάθεια», μας λέει η κα Πραματάρη και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά από τα δημόσια σχολεία και την επαρχία, που έχουν λιγότερες ευκαιρίες συμμετοχής σε τέτοιες δράσεις. Είναι χαρά μας να βλέπουμε, χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερους φορείς να πιστεύουν και να συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια και ακόμη πιο ευχάριστο να βλέπουμε τα νέα παιδιά να διοχετεύουν με πάθος τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους σε μια ιδέα, που μπορεί να αποτελέσει την επιχείρηση του αύριο».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το Θερινό Σχολείο είναι μια πρωτοβουλία του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου, φέρνοντάς τους στους χώρους του Πανεπιστημίου, προκειμένου να εξοικειωθούν με την επιχειρηματικότητα και την επιχειρηματική διαδικασία. Το YES ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 7 χρόνια, το καλοκαίρι του 2010, από μία ομάδα Καθηγητών του Τμήματος που πίστεψαν και πιστεύουν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 2 εβδομάδων και προσφέρεται κάθε καλοκαίρι (τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, μετά το τέλος των Πανελλήνιων Εξετάσεων) σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους σε μία από τις τρεις τάξεις του Λυκείου και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με θέματα επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας.

Στις δύο εβδομάδες που διαρκεί το πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, παρακολουθούν διαλέξεις από καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμο, σε βασικές έννοιες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως η οργάνωση, η ηγεσία, , το μάρκετινγκ, η χρηματοοικονομική διοίκηση, η καινοτομία, η στρατηγική, η διοίκηση ανθρωπίνων πόρων και πολλά άλλα. Επίσης, συμμετέχουν σε ανάλυση επιχειρηματικών περιπτώσεων και πραγματοποιούν επίσκεψη σε εταιρείες και φορείς επιχειρηματικότητας διαφόρων κλάδων, όπου βλέπουν πώς λειτουργεί μια επιχείρηση υπό πραγματικές συνθήκες. 

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δουλεύοντας σε ομάδες, επεξεργάζονται καθημερινά το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο. Τα τελικά επιχειρηματικά πλάνα παρουσιάζονται σε ημερίδα, που πραγματοποιείται στη λήξη του προγράμματος, ενώ οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες βραβεύονται.

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές υποβάλλουν κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάιο ηλεκτρονικά την αίτησή τους για συμμετοχή στο πρόγραμμα, στη σελίδα yes.aueb.gr/application/. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται μέσω ενός τεστ δεξιοτήτων (τύπου GMAT) το οποίο πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος και αξιολογεί την αναλυτική ικανότητα των μαθητών. περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο www.yes.aueb.gr.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες