Ο Έλληνας που συμμετέχει στα Sony World Photography Awards 2017

Ο Έλληνας που συμμετέχει στα Sony World Photography Awards 2017

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης μάς μιλά με αφορμή την υποψηφιότητά του στον θεσμό Sony World Photography Awards 2017 με τη φωτογραφία του “Halloween protagonists”

Ανάμεσα στις κορυφαίες φωτογραφίες που διεκδικούν διάκριση στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό Sony World Photography Awards 2017 βρίσκεται και η φωτογραφία ενός Έλληνα. Πρόκειται για τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Σοφικίτη με τίτλο “Halloween protagonists”, η οποία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του Χάλογουιν στη Νέα Υόρκη την περασμένη χρονιά και αποτυπώνει την τρομακτική ατμόσφαιρα της διάσημης παρέλασης. Η συγκεκριμένη φωτογραφία επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ανάμεσα στις 10 καλύτερες φωτογραφίες στον κόσμο στην κατηγορία Open Street Photography. Οι υποψηφιότητες του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου. Στον 10ο διαγωνισμό που διεξάγει η Sony, συμμετείχαν περισσότερες από 227.000 εικόνες από 183 χώρες σε διάφορες φωτογραφικές κατηγορίες.

Η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 28 Μαρτίου, ενώ οι δέκα φιναλίστ θα διεκδικήσουν τον τίτλο “Open Photographer of the Year” που θα ανακοινωθεί στις 20 Απριλίου. Στον νικητή θα δοθεί χρηματικό έπαθλο. Στην έκθεση “Sony World Photography Awards & Martin Parr” που θα πραγματοποιηθεί στο Somerset House στο Λονδίνο από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τις φωτογραφίες των νικητών και των υποψηφίων.


Η υποψήφια φωτογραφία του Κωνσταντίνου στα Sony World Photography Awards 2017

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Είναι υπερήφανο μέλος της LensCulture society (magnum) και είναι λάτρης της ταξιδιωτικής φωτογραφίας με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Η δουλειά του έχει αποτυπωθεί σε διάφορα ελληνικά και διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Επιπλέον, έχει κάνει εκθέσεις σε γνωστές γκαλερί της Ελλάδας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σπούδασε Οικονομικά και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο West of England, στο Μπρίστολ, και έχει κάνει μάστερ στην Οικονομία Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Cranfield. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του δημιούργησε μια εταιρία για τη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και την παραγωγή περιβαλλοντικών σχεδίων στην Κορνουάλη. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, η φωτογραφία έγινε παράλληλα το αγαπημένο του χόμπι και το επάγγελμά του.

Από το 2011 δημιούργησε με τον αδερφό του μια εταιρία γαμήλιας και ταξιδιωτικής φωτογραφίας, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. Από το 2014 έγινε ο επίσημος φωτογράφος της Google Hellas και του Tedx Athens. Τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει στο Περού, τη Βολιβία, την Κολομβία, τα Γκαλαπάγκος, την Κούβα, το Βιετνάμ, την Κεντρική και Νότια Αμερική, την Καραϊβική και σχεδόν σε όλη την Ευρώπη για φωτογραφικά πρότζεκτ που προβάλλουν την τοπική ζωή, συμμετέχοντας σε εθελοντικά έργα ή ταξιδεύοντας με φίλους.

Η φωτογραφία σου “Halloween protagonists” επιλέχθηκε ως μία από τις 10 κορυφαίες φωτογραφίες στον κόσμο, στην κατηγορία Open Street Photography.Πώς αισθάνεσαι για αυτό; Πες μας δυο λόγια για τη φωτογραφία σου.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του Halloween Parade της Νέας Υόρκης τον περασμένο Οκτώβριο. Εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhain, προς τιμήν του θεού του Κάτω Κόσμου, το Χάλογουιν μπορεί να γιορτάζεται για μέρες στην Αμερική, ο τυπικός του όμως εορτασμός γίνεται πάντα τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου.Το να βλέπεις μια εικόνα σου να αναγνωρίζεται ως μια από τις 10 κορυφαίες φωτογραφίες στον κόσμο στην κατηγορία της φωτογραφίας δρόμου είναι ιδιαίτερη τιμή. Το βρίσκω,όμως, περισσότερο σαν ευκαιρία να γίνει πιο αναγνωρίσιμη η δουλειά μου συνολικά, και αυτό το λέω γιατί η συγκεκριμένη εικόνα δεν είναι απλά μια εικόνα από τη γνωστή παρέλαση στη Νέα Υόρκη αλλά ένα μικρό κομμάτι ενός μεγάλου προσωπικού πρότζεκτ για την Αμερική και την προεκλογική της περίοδο. Ως εκ τούτου, η φωτογραφία περιγράφει τη δική μου αίσθηση που είχα εκείνη την περίοδο στην Νέα Υόρκη, που χαρακτηρίζεται από ένα ξάφνιασμα, μια αμηχανία, μια υπεραπλούστευση των γεγονότων από τον κόσμο και ένα μούδιασμα που διακατείχε τους ανθρώπους στην πλειοψηφία τους εκείνη την περίοδο.

Γνωρίζουμε ότι αυτή την περίοδο συνεργάζεσαι με μια εθελοντική ομάδα γιατρών που προσφέρουν προληπτική ιατρική περίθαλψη και έργα υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Πες μας, τι ακριβώς είναι αυτό;
Η ομάδα που έχω την τιμή να είμαι μέλος ονομάζεται Axion Hellas, Supporting Society. Προσωπικά έγινα μέλος πολύ πρόσφατα αλλά η πλειοψηφία της ομάδας είναι μαζί πολλά χρόνια, έχοντας προσφέρει μεγάλη ιατρική ως επί το πλείστον βοήθεια σε ανθρώπους που πραγματικά την χρειάζονται και έργα υποδομών σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές που το έχουν μεγάλη ανάγκη. Οι πραγματικοί ήρωες σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι σε αυτά τα μέρη που επιβιώνουν σε μεγάλες αντιξοότητες και κατ’ επέκταση η ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και απλών εθελοντών που πιστεύουν σε όλο αυτό το γενναίο για την εποχή εγχείρημα με ανιδιοτέλεια. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.axionhellas.gr

Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;
Δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια σε αυτό, καθώς βρισκόμουν στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας από πολύ μικρός μέσα από τις εικόνες και τα ταξίδια του πατέρα μου και στη συνέχεια του αδερφού μου. Είχα την πολυτέλεια να έχω στη διάθεσή μου πάντα έναν καλό εξοπλισμό, αλλά κυρίως την δυνατότητα να παρατηρώ, να μαθαίνω και να σέβομαι την τέχνη της φωτογραφίας από τον πατέρα μου και τον αδερφό μου μέσα στα χρόνια. Ως εκ τούτου, η φωτογραφία δεν μπήκε ξαφνικά στη ζωή μου. Επαγγελματικά ασχολήθηκα με αυτό, όταν συνειδητοποίησα στα 22 μου ότι το επάγγελμα μου θα με απασχολεί για κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο της ζωής μου και τότε σκέφτηκα ότι το επάγγελμα που θα ακολουθήσω εκτός της ζωτικής σημασίας που έχει για τον βιοπορισμό θα πρέπει να είναι και ένα μέσο εκτόνωσης, έμπνευσης και δημιουργίας για να γεμίζει αυτό το ένα τρίτο με ανάγκη να βελτιώνομαι και να έχω μια όμορφη περιέργεια όλο και περισσότερο.

Τι ψάχνεις να βρεις σε μία φωτογραφία;
Το κάθε είδος φωτογραφίας, είτε αυτό είναι ένας γάμος, είτε αυτό είναι ένα ταξιδιωτικό πρότζεκτ, είτε αυτό είναι για μια διαφήμιση ή μια καμπάνια μόδας, εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. Ένα κοινό στοιχείο που έχουν όλα αυτά και που κυνηγάω, ωστόσο, είναι η διαχρονικότητα σε μια εικόνα. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι αδύνατον να χαρακτηρίζονται όλα μου τα κλικ από διαχρονικότητα, αλλά με τον τρόπο που φωτογραφίζω προσπαθώ πάντα να αντιληφθώ και να διηγηθώ αυτό που νιώθουν και βλέπουν οι υπόλοιποι με μια δικιά μου ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Αγαπημένη φωτογραφία; Και γιατί;Δεν ξέρω αν έχω αγαπημένη εικόνα. Έχω σίγουρα αγαπημένες εικόνες και αυτές είναι τις περισσότερες φορές περιβαλλοντικά πορτρέτα ή σημασιολογικές εικόνες δρόμου. Επέλεξα ωστόσο την παραπάνω εικόνα όχι γιατί είναι η «αγαπημένη» μου, αλλά γιατί περιγράφει με τον δικό της τρόπο την προσωπική μου πορεία, ανέλιξη και προσωπική αναζήτηση. H ονομασία που της έχω δώσει είναι “A graveyard full of memories hidden”.

Υπάρχει για εσένα το δίλημμα ασπρόμαυρες ή έγχρωμες φωτογραφίες;
Δεν θα το έλεγα. Και τα δύο είδη έχουν τη γοητεία τους. Οι έγχρωμες γιατί προσδίδουν μια «ζωντάνια» και οι ασπρόμαυρες διότι έχουν μια δραματικότητα που σου δίνει την ευκαιρία να τις κατανοήσεις. Προσωπικά, τις περισσότερες φορές αντιλαμβάνομαι αν μια εικόνα την θέλω ασπρόμαυρη ή έγχρωμη πριν καν την τραβήξω.

Τι είναι καλή φωτογραφία για εσένα;
Η φωτογραφία που σου δημιουργεί τα ίδια συναισθήματα με την πρώτη φορά που την είδες και μετά από πολλά χρόνια.

Και τέλος θέλω να μας πεις μερικές συμβουλές.
Δεν πιστεύω ότι είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές, αν σκεφτείς ότι ακόμα έχω μια τεράστια προσωπική αναζήτηση σε εκκρεμότητα! Αυτό που πιστεύω ακράδαντα, ωστόσο, και το θεωρώ μεγάλη αρετή για έναν άνθρωπο και έναν φωτογράφο είναι η ταπεινότητα. Όποιος νιώθει σπουδαίος την ίδια στιγμή πιστεύω ότι αυτοαναιρείται.


ΣΧΟΛΙΑ (1)

Κάθε επιτυχία

εύχομαι. Καταπληκτικές φωτογραφίες. Συγχαρητήρια και για το κοινωνικό σας έργο. Αν μπορείτε αναδείξτε το μέσω της δουλειάς σας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

6
kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

saia-paradosou

Η Ηρώ Σαϊα έστησε μια compact παράσταση σαν ένα ακριβό κέντημα από τα παλιά – μόνο που τα υλικά της παράστασης μιλάνε για την ζωή μας στο σήμερα!

mantis

Ο Χρήστος Νικολούδης, ένας νέος startuper – διοργανωτής του StartupNow Forum γίνεται στην Ελευσίνα το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2018 μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση

eshophy

Η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου έφτιαξαν την εταιρεία ÉSOPHY το 2017 και εγκατέστησαν το γευστικό τους στρατηγείο στην Κηφισιά, επιλέγοντας να κρατήσουν την κουζίνα τους σε δημόσια θέα και αυτό για να δώσουν την ευκαιρία στους πελάτες να μυρίσουν την σοκολάτα που λιώνει, τους καρπούς που ψήνονται και να δουν όλη την προετοιμασία και δημιουργία των προϊόντων

2