Από τον εθνικό θρίαμβο στην καταστροφή

Από τον εθνικό θρίαμβο στην καταστροφή

Η σκηνική δράση «Από τους Βαλκανικούς στη Μικρασία» του Εθνικού Θεάτρου εξερευνά τα γεγονότα της περιόδου 1912-1922

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ξεκίνησαν μία σειρά μεγάλων επιτυχιών για το νεοελληνικό κράτος, η οποία όμως σταμάτησε βίαια με μία ανείπωτη εθνική τραγωδία, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έχοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο τιμόνι της από το 1910, η Ελλάδα κατάφερε ανάμεσα στο 1912 και το 1913 να διπλασιάσει την επικράτειά της, αρχικά συμμαχώντας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Βουλγαρίας (εναντίον της τελευταίας στράφηκαν επίσης η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ρουμανία).

Κάπως έτσι, εγκαινιάστηκε μία δεκαετία πολεμικών αναμετρήσεων, η οποία συμπεριέλαβε επίσης τη συμμετοχή της χώρας μας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (έπειτα από τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού) και τη Μικρασιατική Εκστρατεία, που οδήγησε και στη συντριβή του ελληνικού στρατού και την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία. Αυτή η πορεία αποτελεί και το θέμα του τρίτου μέρους της δράσης του Εθνικού Θεάτρου «Συνέβη στην Ελλάδα», το οποίο έχει τίτλο «Από τους Βαλκανικούς στη Μικρασία» και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ, σε επιμέλεια και σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου. 

Στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους, οι επιλογές μας σε κρίσιμες στιγμές καθόρισαν την πορεία μας μέχρι σήμερα. Επηρέασαν τη μορφή της ζωής μας με τρόπους που ίσως δεν τους αναλογιζόμαστε. Αυτά τα κομβικά γεγονότα, με τις αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις και ερμηνείες τους, θα φωτιστούν σε μια σειρά από επτά σκηνικές δράσεις-παραστάσεις, με σκοπό να προκύψει μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τη σημερινή μας ταυτότητα.

Την έρευνα και δραματουργία της νέας σκηνικής δράσης έχουν αναλάβει η Κατερίνα Μανωλέα και ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ τη σκηνοθεσία και τη διαμόρφωση κειμένου ο Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει και τη γενική επιμέλεια ολόκληρης της σειράς. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μαρία Κίτσου, Νίκος Γιαλελής, Νίκος Καρδώνης και Νικόλας Χανακούλας.

Info
Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα Εκδηλώσεων κτιρίου Τσίλλερ
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα
Ημερομηνία και ώρα έναρξης: Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 17:30
Τηλ.: 210 528 8170-171

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες