Από τον εθνικό θρίαμβο στην καταστροφή

Από τον εθνικό θρίαμβο στην καταστροφή

Η σκηνική δράση «Από τους Βαλκανικούς στη Μικρασία» του Εθνικού Θεάτρου εξερευνά τα γεγονότα της περιόδου 1912-1922

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ξεκίνησαν μία σειρά μεγάλων επιτυχιών για το νεοελληνικό κράτος, η οποία όμως σταμάτησε βίαια με μία ανείπωτη εθνική τραγωδία, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έχοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο τιμόνι της από το 1910, η Ελλάδα κατάφερε ανάμεσα στο 1912 και το 1913 να διπλασιάσει την επικράτειά της, αρχικά συμμαχώντας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Βουλγαρίας (εναντίον της τελευταίας στράφηκαν επίσης η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ρουμανία).

Κάπως έτσι, εγκαινιάστηκε μία δεκαετία πολεμικών αναμετρήσεων, η οποία συμπεριέλαβε επίσης τη συμμετοχή της χώρας μας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (έπειτα από τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού) και τη Μικρασιατική Εκστρατεία, που οδήγησε και στη συντριβή του ελληνικού στρατού και την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία. Αυτή η πορεία αποτελεί και το θέμα του τρίτου μέρους της δράσης του Εθνικού Θεάτρου «Συνέβη στην Ελλάδα», το οποίο έχει τίτλο «Από τους Βαλκανικούς στη Μικρασία» και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ, σε επιμέλεια και σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου. 

Στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους, οι επιλογές μας σε κρίσιμες στιγμές καθόρισαν την πορεία μας μέχρι σήμερα. Επηρέασαν τη μορφή της ζωής μας με τρόπους που ίσως δεν τους αναλογιζόμαστε. Αυτά τα κομβικά γεγονότα, με τις αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις και ερμηνείες τους, θα φωτιστούν σε μια σειρά από επτά σκηνικές δράσεις-παραστάσεις, με σκοπό να προκύψει μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τη σημερινή μας ταυτότητα.

Την έρευνα και δραματουργία της νέας σκηνικής δράσης έχουν αναλάβει η Κατερίνα Μανωλέα και ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ τη σκηνοθεσία και τη διαμόρφωση κειμένου ο Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει και τη γενική επιμέλεια ολόκληρης της σειράς. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μαρία Κίτσου, Νίκος Γιαλελής, Νίκος Καρδώνης και Νικόλας Χανακούλας.

Info
Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα Εκδηλώσεων κτιρίου Τσίλλερ
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα
Ημερομηνία και ώρα έναρξης: Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 17:30
Τηλ.: 210 528 8170-171

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

artaki01

Οι δραστήριες γυναίκες του Συλλόγου Απανταχού Αρτακηνών Κυζικηνών στο 3ημερο της γιορτής που θα γίνει στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης (12-13-14 Ιουλίου 2019) θα παρουσιάσουν την ζωντανή μνήμη που μεταφέρει από γενιά σε γενιά το φαγητό και τη κουλτούρα του τόπου που άφησαν πίσω τους οι πρόγονοι τους. 

fdxfew

Η Μαρία Βλάχου – συν ιδρύτρια της εταιρείας σαλιγκαριών Fereikos στη Κόρινθο- μια από τους προβεβλημένους εκπροσώπους του κύματος της νέας επιχειρηματικότητας που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στα χρόνια της γενικευμένης κρίσης δίνει τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής της.

rwdw

Η Εθνική Ελλάδος των συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας επιστρέφει με 15 καινούργιες ιστορίες στο συλλογικό τόμο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη

hndw

Από τους Legends του 2004 μέχρι τη συναυλία του πολυοργανίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Andrew Bird υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κατέβει κανείς στο  Summer Nostos Festival στο «Νιάρχος»

jb

Ένα χρονικό για την ανδρική αιγαιοπελαγίτικη φορεσιά στην προεδρική φρουρά

mamakita01

Στο Καρπενήσι, στα «Ψηλά Βουνά» και τη «Νηνεμία» του Αντώνη και της Ντέμης, απολαμβάνουμε καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές στη φύση και παρέα με τις γεύσεις της Ευρυτανίας 

book01

Το νέο βιβλίο του αστυνομικού συγγραφέα Αντώνη Γκόλτσου – “Οδηγός Φόνων”- είναι «ένα αστικό νουάρ όπου ο ίδιος ο ήρωας δημιουργεί τον λαβύρινθο στον οποίο έχει παγιδευτεί».

biopack01

Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Γιώργος Μπόσνας από την Θεσσαλονίκη έχει φτιάξει μια συσκευασία για αυγά που μπορεί στη συνέχεια να έχει μια δεύτερη ζωή στο έδαφος με τους σπόρους που φιλοξενεί στα σπλάχνα της.