Από τον εθνικό θρίαμβο στην καταστροφή

Από τον εθνικό θρίαμβο στην καταστροφή

Η σκηνική δράση «Από τους Βαλκανικούς στη Μικρασία» του Εθνικού Θεάτρου εξερευνά τα γεγονότα της περιόδου 1912-1922

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ξεκίνησαν μία σειρά μεγάλων επιτυχιών για το νεοελληνικό κράτος, η οποία όμως σταμάτησε βίαια με μία ανείπωτη εθνική τραγωδία, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έχοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο τιμόνι της από το 1910, η Ελλάδα κατάφερε ανάμεσα στο 1912 και το 1913 να διπλασιάσει την επικράτειά της, αρχικά συμμαχώντας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Βουλγαρίας (εναντίον της τελευταίας στράφηκαν επίσης η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ρουμανία).

Κάπως έτσι, εγκαινιάστηκε μία δεκαετία πολεμικών αναμετρήσεων, η οποία συμπεριέλαβε επίσης τη συμμετοχή της χώρας μας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο (έπειτα από τα γεγονότα του Εθνικού Διχασμού) και τη Μικρασιατική Εκστρατεία, που οδήγησε και στη συντριβή του ελληνικού στρατού και την εκρίζωση του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία. Αυτή η πορεία αποτελεί και το θέμα του τρίτου μέρους της δράσης του Εθνικού Θεάτρου «Συνέβη στην Ελλάδα», το οποίο έχει τίτλο «Από τους Βαλκανικούς στη Μικρασία» και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλλερ, σε επιμέλεια και σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου. 

Στους δύο αιώνες του νεοελληνικού κράτους, οι επιλογές μας σε κρίσιμες στιγμές καθόρισαν την πορεία μας μέχρι σήμερα. Επηρέασαν τη μορφή της ζωής μας με τρόπους που ίσως δεν τους αναλογιζόμαστε. Αυτά τα κομβικά γεγονότα, με τις αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις και ερμηνείες τους, θα φωτιστούν σε μια σειρά από επτά σκηνικές δράσεις-παραστάσεις, με σκοπό να προκύψει μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τη σημερινή μας ταυτότητα.

Την έρευνα και δραματουργία της νέας σκηνικής δράσης έχουν αναλάβει η Κατερίνα Μανωλέα και ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ τη σκηνοθεσία και τη διαμόρφωση κειμένου ο Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει και τη γενική επιμέλεια ολόκληρης της σειράς. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μαρία Κίτσου, Νίκος Γιαλελής, Νίκος Καρδώνης και Νικόλας Χανακούλας.

Info
Εθνικό Θέατρο, Αίθουσα Εκδηλώσεων κτιρίου Τσίλλερ
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα
Ημερομηνία και ώρα έναρξης: Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 17:30
Τηλ.: 210 528 8170-171

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skinothetis-afypnisis

Ο 32χρονος Θανάσης Ζερίτης -ιδρυτικό μέλος της ομάδας 4Frontal- σκηνοθετεί μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Μύρτος», στο ¨Δώμα¨ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

i-kriti-6000-px

Η ζωή τριών αρχαίων πόλεων της Κρήτης -της Άπτερας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού- “ζωντανεύει” ξανά σε μια έκθεση 500 περίπου αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

1
apo-anatoli

Δεκατέσσερα περίτεχνα κοστούμια κινεζικής όπερας πλαισιωμένα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και μια εντυπωσιακή φορεσιά της εθνοτικής μειονότητας των Μιάο, παρουσιάζονται σε μια έκθεση-αναφορά στον Κινεζικό πολιτισμό, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο

lyxnari

Στο φετινό παιδικό διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης οδηγός της φαντασίας των παιδιών είναι ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο φωτισμού του 1ου αιώνα μ.Χ.