Εικαστική αντίσταση

Εικαστική αντίσταση

Η έκθεση «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1950-1974» παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Εικαστική αντίσταση
Η περίοδος 1950-1974 ήταν μία ιδιαίτερα ταραχώδης περίοδος για την Ελλάδα, η οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσε η Γερμανική Κατοχή, έχοντας παράλληλα στην πλάτη της την πικρή παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο αδελφοκτόνος Εμφύλιος (φυλακίσεις, διώξεις, εκτελέσεις, προσφυγιά). Η συγκεκριμένη περίοδος σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή στη μεταπολεμική Ελλάδα και η ιστορική έκθεση «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1950-1974» επιχειρεί να μας ταξιδέψει στη συγκεκριμένη εποχή μέσα από το εικαστικό έργο 151 καλλιτεχνών.

Η έκθεση οργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (κτίρια Μεταξουργείου) από σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου, έως τις 12 Μαρτίου 2017. Την έκθεση θα εγκαινιάσει απόψε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στις 19:30.



Η νέα έκθεση έπεται της προηγούμενης με τίτλο, «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936-1949», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε Αθήνα και Πάτρα. Το ΕΕΤΕ απευθύνθηκε σε συλλογές και μουσεία, αλλά και σε ιδιώτες προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσβαση σε έργα καλλιτεχνών που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, καθώς και με ανοικτή πρόσκληση στα μέλη του.
Κλείσιμο

Tην επιμέλεια και το σχεδιασμό της έκθεσης έχει αναλάβει η 11μελής Οργανωτική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Η έκθεση παρουσιάζει έργα τριών κατηγοριών καλλιτεχνών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι καλλιτέχνες της περιόδου 1950-1974 που έζησαν οι ίδιοι στα γεγονότα και φιλοτέχνησαν εκείνη την εποχή έργα με βάση τα γεγονότα αυτά (πολιτικές διώξεις, εκτελέσεις, φυλακές, εξορία, πολιτική προσφυγιά, κά.).



Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι καλλιτέχνες που έζησαν οι ίδιοι στα γεγονότα, αλλά για λόγους φυλακίσεων, εξοριών κλπ, δεν κατάφεραν να έχουν εικαστικό έργο μέσα σε αυτή την περίοδο, αλλά αργότερα. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν καλλιτέχνες που για κάποιον λόγο δεν βρίσκονταν στην Ελλάδα την συγκεκριμένη περίοδο (ζούσαν στην πολιτική προσφυγιά, εξορία ή και αυτοεξορία), αλλά δημιούργησαν έργα μέσα σε αυτή την περίοδο, που να αφορά τα γεγονότα 1950-1974.

Παράλληλα με την έκθεση θα λειτουργεί στο χώρο ένα Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης, όπου σε μια βάση δεδομένων κατατίθενται στοιχεία γύρω από τους καλλιτέχνες στην περίοδο 1936-1974.

Info
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίρια Μεταξουργείου
Λεωνίδου & Μυλλέρου
Γερμανικού & Μυλλέρου 
Τηλ.: 210 520 2420
Ώρες λειτουργίας: 
Τρίτη: 10:00-21:00, Τετάρτη-Σάββατο 10:00-19:00, Κυριακή 10:00-16:00, Δευτέρα κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης