Το… λιμάνι των Kulamacus

Το… λιμάνι των Kulamacus

Με αφορμή την εμφάνισή τους στο Club του Σταυρού του Νότου, οι Kulamacus μιλούν για τη δουλειά τους και τα μελλοντικά τους σχέδια

Το… λιμάνι των Kulamacus
«Kulamacus (ουσιαστικό*): Μουσικό συγκρότημα, που έχει ως σκοπό με τα τραγούδια του να κάνει κάθε φορά τους φίλους να χορεύουν & να τραγουδάνε σαν να είναι η τελευταία μέρα της ανθρωπότητας». Αυτός είναι ο ορισμός των Kulamacus για τη λέξη που κατασκεύασαν για να ονοματίσουν την μπάντα τους. Εγώ οφείλω να ομολογήσω ότι όταν πρωτοάκουσα το όνομα, νόμιζα ότι είχε σχέση με γνωστή ατάκα από ελληνική ταινία των ‘80s (πόσο, μα πόσο έξω έπεσα).

Η παρέα έξι φίλων (Πάνος Κουτσουβέλης - κιθάρα, Λουκάς Νίκου - μπάσο, Γρηγόρης Έξαρχος - τενόρο σαξόφωνο, Μάρκος Καραβάς - άλτο σαξόφωνο, Γιάννης Συνοδινός - τύμπανα, Αιμιλία Φασιλή - φωνή) αποφάσισε να δημιουργήσει την μπάντα το 2013. Έκτοτε οι Kulamacus εμφανίζονται σε διάφορες και με τους swing ήχους τους παρασέρνουν το κοινό τους σε βραδιές γεμάτες χορό. Λίγο μετά την κυκλοφορία του νέου τους single με τίτλο «Το λιμάνι» και με αφορμή την εμφάνισή τους στο Club του Σταυρού του Νότου αύριο, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, τα μέλη της μπάντας μιλούν για τη δουλειά τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Κλείσιμο


Πότε και πώς δημιουργήθηκε η μπάντα;
Αιμιλία:
Οι Kulamacus δημιουργήθηκαν το 2013 από μία παρέα μουσικών και φίλων που στο παρελθόν είχε πειραματιστεί με διάφορα άλλα στυλ μουσικής. Η μουσική για εμάς είναι μία ανάγκη. Η ανάγκη λοιπόν αυτή μας οδήγησε στην αναζήτηση άλλων μουσικών και ήχων.
Πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας; Τι σημαίνει;
Γιάννης: Ως «νονός» της μπάντας θα απαντήσω εγώ! Επί της ουσίας το όνομα δεν σημαίνει κάτι ετυμολογικά με τον τρόπο με τον οποίο γράφεται. Ωστόσο εμείς έχουμε δώσει ετυμολογία στη λέξη! [Στο site της μπάντας διαβάζουμε ότι το “Kulamacus” είναι ουσιαστικό και σημαίνει: «Μουσικό συγκρότημα, που έχει ως σκοπό με τα τραγούδια του να κάνει κάθε φορά τους φίλους να χορεύουν & να τραγουδάνε σαν να είναι η τελευταία μέρα της ανθρωπότητας»]. Ψάχναμε ένα όνομα χαρούμενο, που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει. Ε, και η έμπνευση της στιγμής γέννησε το ‘’Kulamacus’’!



Αυτή την Παρασκευή εμφανίζεστε στο Club του Σταυρού του Νότου. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Γρηγόρης: Τραγούδια το οποία αγαπάει ο κόσμος, δοσμένα με τον χαρακτηριστικό ήχο των Kulamacus, αλλά και τραγούδια των Kulamacus, τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα αγαπήσει ο κόσμος. Και κάποιες εκπλήξεις!

Πριν από έναν χρόνο περίπου κυκλοφόρησε η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά, το «Ίδιο υλικό». Μιλήστε μας λίγο για αυτή, αλλά και για την επόμενη δουλειά σας, μια και πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι από αυτή.
Λουκάς: Ο τίτλος «Ίδιο υλικό» δεν είναι τυχαίος. Ενώ δούλεψαν πέντε διαφορετικοί άνθρωποι για αυτό, είναι σαν να δούλεψε ένας! Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένας συγκεκριμένος, προσωπικός ήχος πέρα από ταμπέλες και μουσικές ταυτότητες! Άλλωστε, σημασία εν τέλει έχει να ακούς κάτι που σ’ αρέσει. Όσον αφορά στη δεύτερη δουλειά, ακούγοντας κανείς το «Λιμάνι», το single, καταλαβαίνει ότι θέλουμε να διατηρήσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο μας αλλά και να τον εξελίξουμε παράλληλα.



Από πού αντλείτε έμπνευση για να γράψετε στίχους;
Πάνος: Απ’ τη ζωή! Τα πάντα είναι μες τη ζωή. Η χαρά, η λύπη, ο έρωτας, η αποτυχία. Εμείς απλά είμαστε εκεί και τα κάνουμε τραγούδια.

Πρακτικά πώς επηρεαστήκατε από την κρίση στην Ελλάδα; Υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε να σταματήσετε;
Γιάννης: Η κρίση έτσι όπως φαίνεται στην Ελλάδα τείνει να γίνει μία μόνιμη κατάσταση. Εμείς όμως πρέπει να βλέπουμε την ευκαιρία μέσα σε αυτό! Σε τέτοιες περιόδους, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, ο κόσμος αναζητά διέξοδο στο κάτι νέο. Αυτό εμάς μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε τη δουλειά μας με περισσότερο κόσμο! Η ανταμοιβή από το χειροκρότημα που παίρνουμε από τον κόσμο που μας ακούει, δεν μας αφήνει να σκεφτούμε να σταματήσει όλο αυτό.



Στη σελίδα σας στο Facebook ανεβάζετε και άλλα τραγούδια εκτός από τα δικά σας (όπως του Μάνου Χατζιδάκι και του Yann Tiersen). Ποιοι μουσικοί σας εμπνέουν;
Αιμιλία: H αλήθεια είναι πως οι επιρροές του καθενός είναι πολλές και με διαφορετικές καταβολές. Κατά βάθος είναι υποσυνείδητες και λειτουργούν αβίαστα με τρόπο «μαγικό» όταν δημιουργούμε ως Kulamacus. Θα ήταν άδικο να αναφέρουμε συγκεκριμένα ονόματα γιατί σίγουρα θα παραλείψουμε!

Έχετε διασκευάσει τραγούδια από διαφορετικές εποχές του ελληνικού τραγουδιού, από το «Μάμπο μπραζιλέρο» και το «Τραμ το τελευταίο» μέχρι το «Λάμπω απ' τη χαρά μου». Ποια άλλα τραγούδια θα θέλατε να διασκευάσετε;
Γρηγόρης: H Ελληνική μουσική σκηνή (στην οποία επικεντρωνόμαστε κυρίως) έχει αμέτρητες αξιόλογες συνθέσεις. Πολλές από αυτές τις κάνουμε δικές μας! Ωστόσο, ο κύριος στόχος είναι ο κόσμος να μας γνωρίσει και να μας αγαπήσει μέσα από τις προσωπικές μας συνθέσεις, να ακούσει αυτά που έχουμε εμείς να του πούμε.



Αρκετοί Έλληνες μεμονωμένοι καλλιτέχνες, αλλά και μπάντες παίζουν ή πειραματίζονται με το swing και την jazz. Πιστεύετε ότι μπορούν να σταθούν όλοι αυτοί σε μία τόσο περιορισμένη μουσική σκηνή, όπως η ελληνική - η οποία μάλιστα κινείται κυρίως ανάμεσα στο δίπολο έντεχνο-λαϊκό;
Πάνος: O κόσμος ίσως πια να έχει κουραστεί από αυτό το «υποτιθέμενο» δίπολο. Για να είμαι ειλικρινής εγώ δεν πιστεύω καν σε αυτό. Η μουσική είναι μία και υπάρχει χώρος για τον οποιονδήποτε έχει κάτι να πει. Παρθενογένεση δεν υπάρχει, ωστόσο στο κάθε τι μπορεί ο καθένας να δώσει το στίγμα του, από το οποίο εξαρτάται η θέση του στο χώρο.

Σκέφτεστε να πειραματιστείτε με άλλον ήχο πέραν του swing;
Λουκάς: Το… πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη! Τα αποτελέσματα θα φανούν στο νέο δίσκο!



Πιστεύετε στα New Year’s Resolutions; Αν ναι, ποιο είναι το δικό σας; Γενικά, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Γιάννης: Πιστεύουμε στα New Year’s Resolutions γιατί περιθώρια για βελτίωσης πάντα υπάρχουν. Το δικό μας είναι να καταφέρουμε να μοιραστούμε τη μουσική μας με ακόμα περισσότερο κόσμο!
Αιμιλία: H ζωή πάει μπροστά. Μόνο που δεν πάει μόνη της. Την πάμε εμείς! Όσο πιο μακριά κοιτάς, τόσο πιο μακριά φτάνεις... Έτσι πάει! Τα σχέδια μας, έχουν σε πρώτο πλάνο τη νέα δουλειά, η οποία θα κυκλοφορήσει στο επόμενο διάστημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης