Όταν οι Έλληνες διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους στις ΗΠΑ

Όταν οι Έλληνες διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους στις ΗΠΑ

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα» προβάλλεται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ με ελεύθερη είσοδο

Όταν οι Έλληνες διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους στις ΗΠΑ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τον κύκλο προβολών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Μεθαύριο, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 19:00, πρόκειται να προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού, «LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα» (2016, 71’), παρουσία του σκηνοθέτη.



Κλείσιμο
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών στις αρχές του περασμένου αιώνα, οι οποίοι κατέληξαν στο μακρινό Κολοράντο να δουλεύουν στα ορυχεία του Ροκφέλερ κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Μαζί με χιλιάδες μετανάστες ξεσηκώθηκαν παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή και το δίκιο τους. Μέσα από μαρτυρίες απογόνων των εργατών του Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια), φωτίζεται ο ιδιαίτερος ρόλος των Ελλήνων σε αυτή τη σύγκρουση του 1913-14 μεταξύ της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής και των εταιρειών άνθρακα.

«Μια ιστορία ξεχασμένη, φυλαγμένη ωστόσο στη μνήμη των παιδιών και των εγγονών τους που μας τη μεταφέρουν με συγκίνηση, γεμάτοι υπερηφάνεια για τους δικούς τους και θυμό για τις αδικίες που αντιμετωπίσανε. Παρά τα εκατομμύρια του Ροκφέλερ στα μέσα ενημέρωσης για να σβηστεί η μνήμη του, τα ίχνη του αγώνα στο Λάντλοου παραμένουν ορατά σε ντοκουμέντα της εποχής - εφημερίδες, φωτογραφίες, έντυπα, σε μαρτυρίες των απεργών, στην έρευνα των ιστορικών και στην προφορική παράδοση των κατοίκων της περιοχής. Από αυτές τις δυσεύρετες αλλά πλούσιες πηγές φτιάξαμε ένα ζωντανό και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος», αναφέρουν σχετικά οι δημιουργοί.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας καταγραφής μνήμης στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τηλεφωνικές κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο 210 3418011.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης