Δικηγόροι on demand!

Δικηγόροι on demand!

Η 27χρονη Μυρτώ Τσίμα βρίσκεται πίσω από το νέο, φιλόδοξο και απαιτητικό εγχείρημα που φέρει την επωνυμία instalaw - μιας καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας για την παροχή νομικών υπηρεσιών κατά παραγγελία

Η Ελευθερία Ζούρου -η πιο προβεβλημένη γυναίκα της αθηναϊκής startup σκηνής που με την ίδρυση και λειτουργία του doctoranytime.gr άλλαξε τα δεδομένα της αγοράς παροχής ιατρικών υπηρεσιών- είχε και αυτή τη φορά να προτείνει κάτι πολύ ενδιαφέρον. «Μια καλή φίλη κάνει για τους δικηγόρους κάτι το αντίστοιχο με το δικό μου στους γιατρούς», μου είπε γρήγορα και κοφτά στην επικοινωνία μας. «Σε ενδιαφέρει;», με ρώτησε. Απάντησα με ένα γεμάτο αποφασιστικότητα «ναι», καθώς εμπιστεύομαι την κριτική ματιά της Ελευθερίας.

Η φίλη της Ελευθερίας Ζούρου ονομάζεται Μυρτώ Τσίμα. Είναι 27 ετών και βρίσκεται πίσω από το νέο, φιλόδοξο και απαιτητικό εγχείρημα που φέρει την επωνυμία instalaw
- μιας καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας για την παροχή on demand νομικών υπηρεσιών.

Ζήτησα από τη Μυρτώ να μου πει δύο λόγια για εκείνη και το εγχείρημά της. Ανταποκρίθηκε με προθυμία: «Είμαι απόφοιτος του Warwick university, όπου σπούδασα οικονομικά, και του London School of Economics, όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου στα οικονομικά και το management. Αργότερα, εργάστηκα για τρία χρόνια ως σύμβουλος στρατηγικής στο Λονδίνο (strategy consulting) στη LEK Consulting και στη Viacom, μέχρι που πήρα την απόφαση να επιστρέψω Ελλάδα και να ξεκινήσω κάτι δικό μου.

»Επιστρέφοντας, παρατήρησα ένα κενό στην “αγορά” των νομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα της κρίσης. Από τη μία πλευρά, πολλοί -και ιδιαίτερα οι νέοι δικηγόροι- υποαπασχολούνται. Από την άλλη, πολλοί συμπολίτες μας, αν και σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζουν νομικά ζητήματα, διστάζουν να απευθυνθούν σε δικηγόρο είτε επειδή δεν ξέρουν που να απευθυνθούν, είτε, συχνότερα, επειδή δεν γνωρίζουν πόσο χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία και ποιο θα είναι το τελικό κόστος. Δυστυχώς, αυτό συχνά τους οδηγεί σε δικηγόρο όταν πια το πρόβλημα τους έχει διογκωθεί και η αντιμετώπισή του έχει γίνει πιο πολύπλοκη, χρονοβόρα και το κυριότερο έχει πολύ υψηλότερο κόστος. Αυτό είναι το πρόβλημα στο οποίο το instalaw προσπαθεί να δώσει λύση, δημιουργώντας με τη βοήθεια της τεχνολογίας ένα νέο, πιο ευέλικτο μοντέλο παροχής νομικών υπηρεσιών, το οποίο θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών όσο και των δικηγόρων.

»Στόχος μας είναι να παρέχουμε σε όλους τους πολίτες την δυνατότητα να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εξειδικευμένους δικηγόρους, όποτε τους χρειάζονται, από όπου κι αν βρίσκονται και με χαμηλό και γνωστό εκ των προτέρων κόστος και, παράλληλα, να δώσουμε στους δικηγόρους την δυνατότητα να αξιοποιούν τον χρόνο τους αποδοτικότερα και να εργάζονται με περισσότερη ευελιξία. Αυτή τη στιγμή παρέχουμε την υπηρεσία του συμβουλευτικού τηλεφωνικού ραντεβού με δικηγόρο ενώ στην συνέχεια θέλουμε να παρέχουμε όλο και περισσότερες νομικές υπηρεσίες, πάντα με την λογική του on-demand και της ξεκάθαρης χρέωσης, με απώτερο στόχο να διευκολύνουμε την ζωή των πολιτών και να βοηθήσουμε τις επαγγελματικές προοπτικές των Ελλήνων δικηγόρων».

Τις προηγούμενες ημέρες βρήκα λίγο χρόνο και... χάζεψα την πλατφόρμα της Μυρτώς. Η δημοσιογραφική μου περιέργεια με οδήγησε στην αναζήτηση δεδομένων. Μέτρησα, για παράδειγμα, τον αριθμό των συνεργαζομένων δικηγόρων. Τους βρήκα 30, ένα καλό νούμερο για αρχή. Μετά πήγα στις κατηγορίες - στις νομικές κατηγορίες. Δώδεκα τον αριθμό, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που απασχολούν τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Παραθέτω τις κατηγορίες: Οικογένεια-Διαζύγιο, Εταιρείες-Επιχειρηματικότητα, Εργασία, Ακίνητα, Χρέη-Δάνεια-Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά, Kληρονομικά, Ποινικά, Τροχαία, Μετανάστευση-Αλλοδαποί, Δικαιώματα πολίτη-καταναλωτή, Διαδίκτυο & Νέες Τεχνολογίες, Φόροι-Δημόσιο.

Για το τέλος κράτησα κάτι πολύ πρακτικό. «Τι μπορεί να σου προσφέρει ένας δικηγόρος με εξειδίκευση στη ρύθμιση οφειλών/χρεών και δανείων;». Βρήκα ενδιαφέρουσα την ερώτηση, διάβασα και την απάντηση που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα στη σχετική ενότητα των κατηγοριών και βρέθηκα μπροστά σε μια παρότρυνση: «Κλείσε τηλεφωνικό ραντεβού με δικηγόρο εξειδικευμένο στη ρύθμιση οφειλών/χρεών και δανείων με 20 ευρώ». Τι θα συμβεί όμως αν κλείσεις το ραντεβού και μιλήσεις μαζί του: «α) Μπορεί να σε ενημερώσει για τις επιλογές σου και τα βήματα κάθε διαδικασίας, να σε καθοδηγήσει και να σε συμβουλεύσει ώστε να προχωρήσεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση, β) μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις, να συμπληρώσεις ή να ελέγξεις κάποιο νομικό έγγραφο, το οποίο μπορείς να ανεβάσεις όταν κλείνεις το ραντεβού, γ) η συζήτηση είναι απόρρητη και εμπιστευτική». Πρόκειται για απαντήσεις που βρήκα στην πλατφόρμα και μαζί με απόλυτα χρήσιμες διευκρινίσειs όπως οι ακόλουθες:

- Οποιοδήποτε αρχείο ανεβάσεις, θα το λάβει μόνο ο δικηγόρος ο οποίος θα σε καλέσει.
- Καμία δέσμευση. Αν επιθυμείς, μπορείς να συζητήσεις με τον δικηγόρο το ενδεχόμενο να αναλάβει την υπόθεσή σου, εκτός της πλατφόρμας.

Οι τελευταίες διευκρινίσεις πάνε μαζί σε όλες τις κατηγορίες των νομικών ζητημάτων και ουσιαστικά λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων των ενδιαφερομένων πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Μετανάστευση-Αλλοδαποί

Oι λεξεις κλειδι, ελληνοποιησεις ,αδειες παραμονης ,τωρα και αιτησεις ασυλου πολυ στα πανω τους.καλη μπαζα,αρκει να εισαι μεσα στα κολπα.

marlow21

Δε νομίζω να έχει ιδιαίτερη επιτυχία το εγχείρημα. Στην Ελλάδα, ο μέσος Ελληνάρας πελάτης θέλει να πηγαίνει στο δικηγόρο του, να κάθεται κανένα δίωρο, χωρίς να πληρώσει τίποτα βεβαίως βεβαίως, να τον πρήζει για την υποθεσούλα του, κάνοντας τη μικροδιαφορά - κακούργημα, και όταν, εν τέλει, κλείνει αισίως η υπόθεσή του να λέει στο δικηγόρο του: "σιγά, τι έκανες", για να αποφύγει την πληρωμή. Αν πάλι, έχει άδικο, και χάσει την υπόθεση, τότε τον "έκαψε ο δικηγόρος του", διότι, ως γνωστόν, ο Ελληνάρας πελάτης έχει πάντα δίκαιο. Άρα, τον αδίκησε η δικαιοσύνη, ο δικηγόρος του, που τα πήρε από τον αντίδικο, και η άτιμη η κοινωνία... Επίσης, κλασική περίπτωση πελάτη είναι εκείνου, που ενώ έρχεται για μια υπόθεση σου φορτώνει κι άλλες πέντε μικροδουλειές, γιατί ο ίδιος βαριέται να τις διεκπεραιώσει, ήτοι: πρέπει να πιει τη φράπα του σε κάποια καφετέρια. Και όλα αυτά, κατά κανόνα, πληρώνοντας μόνο για την κύρια υπόθεση. Πιστεύει, άραγε, κανείς ότι θα έχει απήχηση στον μέσο Ελληνάρα κακοπληρωτή το παραπάνω εγχείρημα; Όταν η διαδικασία θα είναι απρόσωπη και θα πρέπει να πληρώνεται, έστω και με 20 , κάθε ενέργεια του δικηγόρου; Δυστυχώς, απέχουμε πολύ από την πρακτική που επικρατεί στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, στο θέμα αυτό. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, όπως πχ. ότι οι περισσότεροι θέλουν τον "δικηγόρο, που είναι στα κόλπα" ή ότι πάνε στο γνωστό του γνωστού κλπ. Αυτά είναι ψιλά γράμματα.. Παρά ταύτα, εύχομαι ολόψυχα, καλή επιτυχία! Μόνο για το ρίσκο, που πήρε μια νεαρή κοπέλα στην Ελλάδα της παρακμής και της υπερφορολόγησης, αξίζει πολλά μπράβο!

Πελάτης

Πάντως, απο το κείμενό σου, η περιγραφή του Ελληνάρα σου ταιριάζει γάντι κυρά Μαρία. Και τι υποκρισία; Αφου έγραψες ολόκληρη έκθεση γιατί "Δε νομίζεις να έχει ιδιαίτερη επιτυχία το εγχείρημα", στο τέλος λες "Παρά ταύτα, εύχομαι ολόψυχα, καλή επιτυχία!".

marlow21

Ναι, Κούλα Πελατάρα μου. Εύχομαι επιτυχία σε προσωπικό επίπεδο στα παιδιά, αν και δεν είμαι αισιόδοξος. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις; Πιες τον φρέντο σου και πάρε τηλέφωνο, γιατί να πληρώσεις εσύ δικηγόρο δεν πρόκειται. Μυρίζεις 'τζαμπατζίλα"..

Ελληνάρας του καναπέ

Η ώρα πήγε 10 και εσύ βγάζεις χολή στο διαδίκτυο επειδή δεν έχεις πελάτες. Σου λέει δεν αγορεύω που δεν αγορεύω ας προπονηθώ στο διαδίκτυο. Άλλος ένας πραγματικός ελληνάρας που δεν του αρέσει τελικά αυτό που σπούδασε. Αγάπησε την δουλειά και τον πελάτη και όλα τα άλλα έρχονται. Που ξέρεις υπερήφανε δικηγοράκο, αν ρίξεις τα γράδα σου μπορεί να με κάνεις να σηκωθώ από τον καναπέ να σου δώσω να κάνεις καμία μεταφρασούλα.

marlow21

Από το δικαστήριο έγραφα, περιμένοντας τη σειρά μου στο πινάκιο, αλλά εσύ ζεις στην εποχή του χαλκού και νομίζεις ότι σχόλια μπορούμε να γράφουμε μόνο από "τον κομπιούτερ". Άλλος ένα παράδειγμα Ελληνάρα, που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι νομικές υπηρεσίες (ω! ναι!) πληρώνονται. Δεν πειράζει, θα συνηθίσεις. υγ. Τη μετάφραση καν' την μόνος σου. Με google translate.. υγ.1 Δε φταίω εγώ, Ελληνάρα μου, που όταν διάβαζα και περνούσα στη Νομική, εσύ έπινες φρέντο στην πλατεία του χωριού σου. Τώρα με πληρώνεις :( . Φιλάκια...

@marlow21

Τελικά τη δίκη για την λερωμένη μπουγάδα την κέρδισες ή έχασες το πινάκιο όσο έπεζες με το κινητό (!);

Polykarpos

Πολύ σωστά τα λες. Όμως σου διαφεύγει κάτι. Ποιός για παράδειγμα διανοείται να μην πληρώσει επίσκεψη σε γιατρό (για να μην μιλήσω για όσους πληρώνουν ακόμη και τους συμβεβλημένους γιατρούς που πληρώνονται και από τον ασθενή και από το Ταμείο του τελευταίου)? Εκεί γιατί η νοοτροπία του Ελληνάρα πελάτη γιατρού δεν συμπίπτει με εκείνη τον Ελληνάρα πελάτη δικηγόρου?

Τραγικός

Να γράφει ο δικηγόρος σου σχόλια στο ίντερνετ όσο περιμένει τη σειρά του στο πινάκιο. Μάλλον αλλιώς του τα είπαν πριν μπει στη σχολή.

ΜΤ

Πολύ σωστός..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

act4greece

Η μια καμπάνια αφορά την αναβίωση του κήπου- παιδικής χαράς της Ακροπόλεως και η δεύτερη καμπάνια αφορά την συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του Ολύμπιον, ένα κτήριο της Θεσσαλονίκης συνδεδεμένο με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

xatzidakis

Η σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με την Αθήνα φανερώνεται μέσα από τα τραγούδια του – από τον «Ιλισσό» της δεκαετίας του ΄50 μέχρι τα «Νυχτερινά Αγάλματα» της δεκαετίας του ΄80- και αποτελεί μια ζωντανή πηγή διαρκούς τροφοδοσίας της ευαισθησίας των νεότερων γενιών.

sxizakis

Η Ελένη – εγκαταλελειμμένη από τον σύζυγο της -παίρνει την απόφαση να κατέβει με τα παιδιά της στην Αθήνα σε ένα συγγενικό της σπίτι και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Το τι θα συμβεί μας το αποκαλύπτουν στο μυθιστόρημα τους οι δύο συγγραφείς του: Η Εύα Μαθιουδάκη και ο Κωστής Σχιζάκης.

40025988_10155575826396361_1128583183365832704_n

Με το Datsun στο μπλουζάκι και τα σύνεργα του ελληνικού καφέ στα αυτιά … Σωστά διαβάζετε οι εκπρόσωποι του σύγχρονου ελληνικού design εμπνέονται από τις εμβληματικές εικόνες του ελληνικού καλοκαιριού σχεδιάζουν και δημιουργούν από t-shirts μέχρι σκουλαρίκια!

parastasti2

Ο 78χρονος Αμερικανός σκηνοθέτης φέρνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το διήμερο 21-22 Ιουνίου 2019 την δική του ξεχωριστή εκδοχή πάνω στο έργο του Σοφοκλή.

jfjhgw

Μια αναφορά του Ισπανού σχεδιαστή μόδας σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph για την σχέση αγάπης – μίσους που έχει με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα ήρθε να ανάψει φωτιές και να τροφοδοτήσει προσδοκίες…

hvhhw

Η εταιρεία Of Dreams & Knowledge® από την Πάτρα που εξειδικεύεται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης βιολειτουργικών τροφίμων που μπορούν να προσφέρουν φυσικές λύσεις σε προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες έχει έναν ιδιαίτερο λόγο και ρόλο παρουσιάζει το δεύτερο κατά σειρά προϊόν της που οδεύει και εκείνο για την αγορά του φαρμακείου.

1
khew

Η μελέτη της Έρης Σταυροπούλου, με αφετηρία το έργο του Θεοτόκη, επιχειρεί να φωτίσει το θέμα της ερωτευμένης γυναίκας στην ελληνική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα ως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.