Η πικρή ανάμνηση της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η πικρή ανάμνηση της Μικρασιατικής Καταστροφής

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει εκδήλωση μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στο Ιστορικό Αρχείο, στον Ταύρο

Η πικρή ανάμνηση της Μικρασιατικής Καταστροφής
Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα που έχει βιώσει το ελληνικό έθνος. Αποτέλεσε ουσιαστικά την ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας, καθώς κατέστη σαφές ότι το ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε ποτέ να επεκταθεί μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας και τον Πόντο, περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Αντ' αυτού, οι Έλληνες της περιοχής -τουλάχιστον αυτοί που κατάφεραν να γλιτώσουν από τις τουρκικές εκκαθαρίσεις που είχαν ξεκινήσει ήδη πριν από τη Μικρασιατική Εκστρατεία- αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν, να επανεγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια, σε μία χώρα που μόνο με ανοιχτές αγκάλες δεν τους υποδέχτηκε.

Τιμώντας τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει μία σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στο Ιστορικό Αρχείο (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος). Μέσω της κινηματογραφικής αφήγησης και των αρχειακών τεκμηρίων περιγράφεται πώς καταστράφηκαν οι ζωές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και η προσπάθεια για υποδοχή και αποκατάσταση στην Ελλάδα όσων αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προβάλλει την ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου, η οποία βασίζεται στο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328». Προσωπικές τραγωδίες τριών ανώνυμων ανθρώπων και αλληγορίες αποδίδουν τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ διαστάσεις όπως οι ανησυχίες της αστικής τάξης, οι εθνοτικές και ταξικές σχέσεις, τα διπλωματικά παιχνίδια και οι αντιθέσεις στην περιοχή θίγονται επίσης σε μια προσπάθεια να βρουν όλες οι πλευρές την έκφρασή τους στην ταινία.


Κλείσιμο

Τεκμήρια της ιστορίας της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε μέρος του έργου της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, και άλλες συλλογές του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ, όπως τα Αρχεία της Ελληνικής Τραπέζης Βιομηχανικής Αναπτύξεως, της Τραπέζης Χίου, του Κοινωφελούς Ταμείου Κρήτης και του Οργανισμού Τουριστικής Πίστεως, παρέχουν μαρτυρίες για το δύσκολο εγχείρημα της αγροτικής και αστικής αποκατάστασης μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα που πήρε τη μορφή γεωργικών κλήρων, αγροτικών οικισμών και αγροτικών συνεταιρισμών, βοηθημάτων και χαμηλότοκων δανείων για τη βελτίωση των όρων εγκατάστασης και τη δημιουργία εργασίας για τους πρόσφυγες.

Η συμμετοχή για την εκδήλωση είναι δωρεάν. Θα πρέπει, ωστόσο, να κλείσετε θέση (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας) στο τηλέφωνο 210 3418011 (καθημερινές 9:00-17:00).


Ονομαστικό ευρετήριο αγροτικώς εγκατεστημένων προσφύγων της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Αθήναι, 1928)


Πρόσφυγας Θεόδωρος Σιμσίρογλου


Πρόσφυγας Φιλάρετος Νικολαΐδης


Οίκημα στο συνοικισμό Καλοχωρίου ανεγερθέν υπό την εποπτεία της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος (δάνειο 25.000 δραχμών)

(πηγή: Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης