«Είχα πάντα καλή σχέση με τον στίχο και την ποίηση, αλλά ποτέ δεν τολμούσα να σκεφτώ ότι τα ποιήματά μου θα εκδοθούν». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η κουβέντα μου με τον δημοσιογράφο, επί χρόνια ραδιοφωνικό παραγωγό στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ -επί διευθύνσεως Μάνου Χατζιδάκι και Δημήτρη Παπαδημητρίου- και συγγραφέα, Γιώργο Ευσταθίου, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της ποιητικής συλλογής του, «Η Τρυφερότητα των Άκρων», από τις εκδόσεις Οδός Πανός.
Του λέω ότι ο τίτλος είναι από μόνος του ένα ποίημα, ένα δυνατό μήνυμα. «Έψαχνα και ξαφνικά είδα ένα ποίημά μου με αυτό τον τίτλο και είπα: “Τι ψάχνω, αφού αυτό θέλω”», μου απαντάει ο ποιητής, του οποίου σημειώνω ότι στίχους του έχουν μελοποιήσει ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Όπως μου εξηγεί, δεν αποφάσιζε να εκδόσει τη δουλειά του σκεφτόμενος τι νόημα μπορούσε να έχει άλλη μια ποιητική συλλογή και πως για πολλά χρόνια έκανε το λάθος να συγκρίνει το έργο του με τεράστια μεγέθη, σημαντικούς ποιητές που αγαπούσε, κάτι που όπως τώρα παραδέχεται ήταν λάθος. «Καλλιόπη μου, ο καθένας κομίζει στην τέχνη ό,τι μπορεί», συνεχίζει. «Αυτό έχω τελικά καταλάβει. Αφού, λοιπόν, μου δίνεις την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους μου που συνεχώς με παρότρυναν να εκδώσω τα ποιήματά μου, επαναλαμβάνοντας ότι είχα έτοιμη τη συλλογή. Επίσης, ευχαριστώ από καρδιάς και τον ζωγράφο Αντωνάκη που φιλοτέχνησε -ειδικά για το βιβλίο- έξι έργα, και τα οποία χαίρομαι που, όπως ακούω, αρέσουν στον κόσμο».
Λίγο πριν έρθει σε επαφή με τον εκδότη, Γ. Χρονά, θεωρούσε ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές μια έκδοση δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως η ανταπόκριση που βρήκε από τον παλιό του φίλο -μια σχέση που ξεκίνησε από το 1974- ήταν πολύ θετική και άμεση. «Με τον Χρονά κάναμε την πρώτη κουβέντα τη Μεγάλη Τετάρτη του Πάσχα που πέρασε και σήμερα το βιβλίο έχει ήδη τυπωθεί», λέει για τη γρήγορη εξέλιξη του όλου πράγματος. «Δέχτηκε αμέσως και το πρώτο που με ρώτησε ήταν ο τίτλος, που ευτυχώς του άρεσε. Πιστεύω ότι έγινε σε μια χρονική στιγμή που ήμουν πιο έτοιμος από ποτέ. Πώς βρήκα τη δύναμη να το κάνω, δεν ξέρω. Απλά, το έκανα».
Περιγράφοντας τη στιγμή που είδε το βιβλίο τυπωμένο, μου αναφέρει απλά ότι τα είχε λίγο χαμένα. Ακόμα και σήμερα, ένα μήνα μετά την έκδοση, δεν έχει καλά καλά συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. «Ένιωσα περισσότερο αμήχανος παρά συγκινημένος. Πήρα μερικά αντίτυπα και γύρισα στο σπίτι. Ήταν σαν να είχα επιστρέψει από το μαιευτήριο με ένα μωρό στα χέρια μου. Κοίταξα γύρω μου. Ήμουν μόνος και συναισθηματικά φορτισμένος. Μηχανικά, πήρα το πρώτο, αριθμημένο, αντίτυπο και το άφησα μπροστά σε ένα σημείο όπου έχω φωτογραφίες των γονιών μου, που τώρα δεν ζουν. Τους συνομίλησα, νοερά, και τους είπα “αυτό είναι”».
Ο Ευσταθίου, βρίσκεται τώρα, όπως λέει, σε μια φάση... αγρανάπαυσης, παρόλο που ακόμη και μετά την έκδοση του βιβλίου δεν άφησε κάτω το στιλό. Νιώθει ότι πρέπει να περιμένει για λίγο μέχρι να κατακαθίσει η κατάσταση, χωρίς να έχει ιδέα αν θα συνεχίσει να γράφει ποιήματα ή πεζογραφήματα. «Όλα είναι ανοιχτά», μου τονίζει. «Δεν μπορείς να προβλέψεις, να κάνεις σχέδια, ειδικά σε ένα δημιουργικό κομμάτι. Θα ήμουν ανόητος και αφελής αν το επιχειρούσα. Μακάρι στο μέλλον να βγουν και άλλα. Εκείνο που ξέρω σίγουρα, είναι ότι όσα περιέχει το βιβλίο είναι τίμια, στάζουν αλήθεια από τις εμπειρίες μιας ζωής. Γι' αυτό λέω στους μικρότερους να τολμούν, να ρισκάρουν. Χωρίς ρίσκο η ζωή δεν έχει νόημα».
Η επίσημη παρουσίαση της συλλογής γίνεται σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, στις 18:30, στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επί της οδού Ερμού 134. Την παρουσίαση θα κάνουν η Ζυράννα Ζατέλη, ο Θανάσης Νιάρχος, η Τζούλια Τσιακίδη, ο Γ. Χ. Πανόπουλος και ο Γ. Χρονάς, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ορέστης Τζιόβας, Μάνος Καρατζογιάννης και Βασίλης Παλαιολόγος.