Στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, το τυχερό πλοίο του Γιάννη Λάτση, βρέθηκαν χθες το πρωί Ολυμπιονίκες, εθελοντές, το προσωπικό του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και μέλη του μη-κερδοσκοπικού σωματείου Safe Water Sports. Το πλοίο όπου γυρίστηκε μεταξύ άλλων η ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» ήταν το κατάλληλο μέρος για να παρουσιαστούν οι εκπαιδευτικές δράσεις του σωματείου αλλά και να μάθουμε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της θάλασσας τους κινδύνους της.
Το Safe Water Sports ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο και έχει σαν βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων. Συνεργάζεται στενά με το Λιμενικό Σώμα για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ασφάλειας στη χώρα μας, και για τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών όλων των ηλικιών μέσω ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία.
Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε το σωματείο προσφέροντας μια σύγχρονη και εξειδικευμένη υπηρεσία για την ενημέρωση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών σχετικά με τις ελληνικές παραλίες. Με αυτή ο επισκέπτης μπορεί να ενημερώνεται για 3.000 παραλίες σε όλη τη χώρα και να μαθαίνει πληροφορίες για τις νόμιμες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλάσσιων σπορ (waterski, scuba diving, tubes, kitesurf κ.λπ.) που λειτουργούν, όπως επίσης και τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών κάθε τύπου και τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας για κάθε δραστηριότητα στο νερό.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Ιστιοσανίδας Νίκος Κακλαμανάκης, η Σοφία Παπαδοπούλου, χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας, και η Αγγελική Καραπατάκη, αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης. Όλοι οι αθλητές έχουν πρωταγωνιστεί σε βίντεο σχετικά με τους κινδύνους της θάλασσας τονίζοντας ότι το νερό πρέπει να το σέβεσαι για να μπορείς να σου επιστρέφει πίσω μεγάλες συγκινήσεις. Η σωστή προετοιμασία και η ασφάλεια είναι το πρώτο μέλημα των αθλητών και πρέπει το ίδιο να γίνεται και για όσους αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάποιο θαλάσσιο σπορ.
Η Ελλάδα, με τα περίπου 2.500 νησιά, κατέχει την 11η θέση στον κόσμο στη λίστα με τις μεγαλύτερες ακτογραμμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού European Child Safety Alliance (www.childsafetyeurope.org) κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και σε δραστηριότητες με σκάφη, ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για βρέφη και παιδιά έως την ηλικία των 14 ετών, με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως, και παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε πνιγμούς και ατυχήματα στη θάλασσα.