Βόλτες στην πόλη με τους atenistas

Βόλτες στην πόλη με τους atenistas

Όταν οι atenistas συγκέντρωσαν 10 χιλιάδες κόσμο στο Open Walk τους

Βόλτες στην πόλη με τους atenistas

Όταν οι atenistas συγκέντρωσαν 10 χιλιάδες κόσμο στο Open Walk τους


Την Κυριακή 10 Απριλίου το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε από κόσμο. Μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι της περιοχής που ήθελαν να γνωρίσουν το «αθέατο» κομμάτι της πόλης ακολούθησαν τα βήματα των atenistas και επισκέφτηκαν τα σημεία που είχε επιλέξει η ομάδα για αυτούς. Περίπου 10 χιλιάδες άτομα εμπιστεύτηκαν τον πορτοκαλί χάρτη και δημιούργησαν το δικό τους μονοπάτι, τη δική τους ξενάγηση, τον δικό τους, μοναδικό περίπατο. Αυτή είναι, άλλωστε, και η φιλοσοφία του Open Walk που διοργάνωσαν οι atenistas για 6η συνεχόμενη χρονιά. «Να δεις σε συγκεκριμένη ώρα σημεία της πόλης που ταιριάζουν στη θεματική του κάθε περιπάτου και δεν θα μπορούσες εύκολα να δεις κάποια άλλη χρονική στιγμή», όπως διευκρινίζει σχετικά ο Τάσος Χαλκιόπουλος, γραφίστας, επικεφαλής της ομάδας, αλλά και λάτρης της Αθήνας.

«Κάνουμε δύο τύπους ξεναγήσεων, μια παραδοσιακή σε γειτονιές της πόλης όπως η Κυψέλη ή η Πλατεία Αμερικής και τα Open Walk», αναφέρει η Γωγώ Νταβανέλου, μέλος της ομάδας εδώ και αρκετά χρόνια, και συνεχίζει: «Στην πρώτη κατηγορία ξεναγήσεων αναδεικνύουμε άγνωστα σημεία της περιοχής, κυρίως με μια αρχιτεκτονική ματιά, και προσπαθούμε να ενεργοποιούμε για μια μέρα τους φορείς μια περιοχής. Στα Open Walk είναι πολύ ευρύ το αντικείμενο, αλλά και η διαδικασία. Στην ουσία είναι αυτό που λέει η ίδια η λέξη. Ανοιχτοί περίπατοι, ελεύθερη διαδρομή για συγκεκριμένες ώρες μέσα στην πόλη. Χωρίς ξεναγό, αλλά με χάρτη και επιλεγμένα σημεία. Κάποια από αυτά δεν μπορείς να τα δεις άλλες μέρες, κάποια από αυτά έχουν είσοδο και κάποια απλώς δεν τα γνωρίζει ο κόσμος».

Αυτά τα 17 σημεία που συνθέτουν την «Αθέατη Αθήνα» (όπως ήταν ο τίτλος του τελευταίου Open Walk) επισκέφτηκαν οι φίλοι της ομάδας και γνώρισαν ιερείς και ραββίνους, καπελάδες, ράφτες, μέλη νέων δημιουργικών ομάδων της πόλης, ξεναγούς, θυρωρούς και αρχιτέκτονες. Μια Αθήνα που ζει δίπλα μας, αλλά συνήθως δεν έχουμε χρόνο να την δούμε. Εκεί ακριβώς έγκειται και η επιτυχία αυτών των περιπάτων. Σε κινητοποιούν να ανέβεις σε μια πολυκατοικία του Κέντρου και να επισκεφτείς τον κύριο Κώστα που ράβει εκεί ρούχα για πάνω από 40 χρόνια, αλλά εσύ δεν τον γνώριζες. Κι ας περνάς από κάτω κάθε ημέρα για να πας στη δουλειά σου. Τα σημεία, άλλωστε, είναι κοντινά και οι αποστάσεις υπολογισμένες, έτσι ώστε η βόλτα να είναι απολαυστική και να μπορείς σε ρεαλιστικούς ρυθμούς να ακολουθήσεις τον χάρτη.

«Το ψάχνουμε πολύ», λέει ο Τάσος και εξηγεί: «Η δουλειά πίσω από αυτό είναι τεράστια, αλλά ο στόχος είναι πολύ σημαντικός. Θέλουμε να εκτιμήσουν το κέντρο της πόλης οι Αθηναίοι και κυρίως μια γενιά νέων παιδιών που έχουν ακούσει τα χείριστα για αυτή την περιοχή. Συναντώ παιδιά που μένουν στη Γλυφάδα ή την Κηφισιά και εντυπωσιάζονται όταν τους λες ότι ζεις στο Κέντρο. Νομίζουν ότι κινδυνεύεις, ότι είναι κάτι τρομερό. Είναι τελείως διαφορετική η ζωή εδώ. Είναι άλλος ο πλούτος και διαφορετικές οι παραστάσεις που έχεις. Για αυτό και πιστεύω ότι είναι σπουδαίο να δείξεις στον κόσμο μια παλιά βιοτεχνία, γιατί τους δείχνεις την ιστορία και την ομορφιά της πόλης τους».

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Ο Τάσος μιλάει με τόση αγάπη για την Αθήνα που είναι συγκινητικό να τον ακούς. Ο ίδιος ζει στη Βικτώρια και το γραφείο του είναι στην Ομόνοια. Παραδέχεται ότι δεν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κατοίκου που απλώς ξέρει την πόλη του. Εχει ψάξει, άλλωστε, την ιστορία της Αθήνας όσο λίγοι και σίγουρα δεν είναι ο μέσος όρος, ούτε περιμένεις να ξέρει κανείς όσα εκείνος. Ο ίδιος θέλει, όμως, να κάνει τον κόσμο να δει την ομορφιά που βλέπει αυτός στις γειτονιές, στο Κέντρο, στα κρυμμένα στέκια, στις στοές, στις προσόψεις των πολυκατοικιών. Ακόμα και για εκείνον βέβαια τα Open Walk έχουν ξεχωριστή αξία γιατί του επιτρέπουν να ακολουθεί μια ιδιαίτερη διαδικασία έρευνας και να γνωρίζει ανθρώπους που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συναντούσε.

Η Γωγώ, από την άλλη, δεν έχει γεννηθεί στην Αθήνα αλλά ζει εδώ τα τελευταία 15 χρόνια. «Ανακαλύπτω πάρα πολλά πράγματα μέσα από αυτή την διαδικασία», μου λέει χαμογελώντας. «Οι περίπατοι είναι τρομερή εμπειρία για εμένα, γιατί μπορεί να καταλήγουμε σε 17 σημεία, αλλά έχουμε μελετήσει 25 και έχουμε γνωρίσει απίστευτους ανθρώπους. Γνώρισα τόσα πολλά μέρη της Αθήνας μέσα από αυτό και είμαι ενθουσιασμένη. Πιστεύω, βέβαια, ότι και πολλοι Αθηναίοι δεν ξέρουν την πόλη τους και αυτό το ακούμε συχνά από σχόλια των ανθρώπων στους περιπάτους».

Τα τελευταία Open Walk βρίσκουν την Αθήνα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις πρώτες δράσεις των atenistas. Οπως παραδέχεται ο Τάσος, όταν ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με τον Δημήτρη Ρηγόπουλο τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, για αυτό και οι δράσεις ήταν κυρίως συμβολικές. Προσπαθούσαν να κάνουν τον κόσμο να ασχοληθεί με το Κέντρο, ενώ τώρα όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια ροή. Πολύς κόσμος ενδιαφέρεται και η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς. Ολα αυτά βέβαια μέσα από ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο Τάσος τονίζει συνεχώς ότι η πολιτεία δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το κέντρο της πόλης και ότι ο Δήμος Αθηναίων κινείται χωρίς όραμα σε αυτό το πεδίο. «Οποτε έχουμε ζητήσει τη στήριξη τους μας τη δίνουν, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό και το μεράκι για την προβολή της πρωτεύουσας», αναφέρει ο ίδιος.

Εκτός από την Αθήνα, οι τελευταίες δράσεις βρίσκουν και την ομάδα σε διαφορετική φάση. Η κούραση που είχε παρατηρηθεί πέρυσι έδωσε φέτος τη θέση σε αναδόμηση και νέο ενδιαφέρον. Οι υποομάδες καταργήθηκαν και όλοι μαζί αποφασίζουν κάθε πρότζεκτ και δραστηριοποιούνται ανάλογα. Ετσι είναι πιο εύκολο να οργανωθούν, αλλά και να αποφύγουν παρόμοιες δράσεις και την «κοιλιά» που παρατηρείται μοιραία μετά από κάποιο διάστημα. «Οι βασικοί συνεργάτες είμαστε πενήντα άτομα και έχω παρατηρήσει ότι ο κύκλος που μπορεί κάποιος να συμμετάσχει ενεργά είναι ενάμισης χρόνος, έτσι πολλές φορές έχω αλλάξει τη δομή για να λειτουργούν τα πράγματα καλύτερα», μου εξηγεί ο Τάσος και δίνει την υπόσχεση ότι ο δικός του κύκλος ενδιαφέροντος για την ομάδα δεν θα λήξει ούτε άλλωστε και το ενδιαφέρον του «σε βαθμό μούρλας κάποιες φορές» για την Αθήνα.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης