Είκοσι χρόνια παιδικό βιβλίο

Είκοσι χρόνια παιδικό βιβλίο

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλάει για τη δουλειά του και για τη σχέση του με τα παιδιά

Είκοσι χρόνια παιδικό βιβλίο

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος μιλάει για τη δουλειά του και για τη σχέση του με τα παιδιά

Είκοσι χρόνια πέρασαν από τη μέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο παιδικό βιβλίο του ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος υπό τον τίτλο «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας». Νεαρός δάσκαλος τότε, αναζητούσε τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά και κατέφυγε σε αυτό που αγαπούσε από μικρός: στην τέχνη του λόγου και στη μυθοπλασία.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1964 από Έλληνες της διασποράς (μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου), επιβεβαιώνει πως στις φλέβες του «ρέει Μεσόγειος». Ο ίδιος μεγάλωσε «σε έναν μαγικό κήπο» στην Αγία Παρασκευή Αττικής, σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ενώ από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Όντας ένας από τους πιο μεταφρασμένους συγγραφείς στο εξωτερικό, μαζί με την Άλκη Ζέη και τον Ευγένιο Τριβιζά, θεωρεί ως κορυφαίο σταθμό στην καριέρα του την κυκλοφορία του βιβλίου «Ο Τριγωνοψαρούλης» το 1997. «Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και το δικαίωμα του καθενός να είναι ο εαυτός του ήταν τα δυο νέα στοιχεία που πρέσβευε ο Τριγωνοψαρούλης και που τον έκαναν τόσο αγαπητό», μου λέει χαρακτηριστικά. Από τότε κυκλοφόρησαν οχτώ περιπέτειές του, με πιο πρόσφατη το «Τριγωνοψαρούλη μην εμπιστεύεσαι ποτέ αχινό».

«Η υποδοχή των μικρών αναγνωστών ήταν εντυπωσιακή», τονίζει υπερήφανα, «όπως και η ανταπόκρισή τους στις απόψεις του Τριγωνοψαρούλη ενάντια στον φυλετισμό και τις διακρίσεις». Εκτός από οχτώ βιβλία, ο Τριγωνοψαρούλης έγινε τραγούδια σε μουσική Δέσποινας Σουγιούλ, και θεατρικές παραστάσεις με κορυφαίες αυτές του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, των Λωτοφάγων και του Θεάτρου του Βορρά.

Από τότε ο Βαγγέλης έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Συγκεκριμένα, στα είκοσι χρόνια της πορείας του κυκλοφόρησε πάνω από 50 βιβλία. «Βιβλία που κάτι έχουν να πουν», όπως μου παραδέχεται και ο ίδιος, «γιατί γράφω μόνο όταν κάτι καίει την ψυχή μου και θέλω να μιλήσω γι’ αυτό».

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Πως ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

Με θυμάμαι πάντα να πλάθω ιστορίες και να τις παίζω με τους φίλους μου. Με θυμάμαι να γράφω από το Λύκειο ό,τι με κάνει ευτυχισμένο. Με θυμάμαι νεαρό δάσκαλο να φτιάχνω ιστορίες για να μπορέσω να επικοινωνήσω με τους μικρούς μαθητές μου. Αυτός άλλωστε είναι ο τρόπος που ξέρω να επικοινωνώ με μικρούς και μεγάλους. Και ξαφνικά όταν βρίσκομαι στο Πολεμικό Ναυτικό μπροστά σε έναν υπολογιστή και μάλιστα είμαι και πολύ ερωτευμένος, αποφασίζω να γράψω το «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας», μια ερωτική ιστορία δυο καλτσών. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1995 με εικονογράφηση της Έλλης Κελεμένδρη από τις Εκδόσεις Δελφίνι του αείμνηστου Πέτρου Σταθάτου. Σήμερα το βρίσκουμε στη συλλογή «Αγάπες σαν παραμύθια» από Εκδόσεις Πατάκη. Πέρασαν από τότε 20 χρόνια σε μια υπέροχη διαδρομή γεμάτη περιπέτειες, εκπλήξεις, χαρά, αγάπη. 20 χρόνια που θέλω να πιστεύω ότι με καθιέρωσαν ως τον συγγραφέα της αποδοχής του διαφορετικού.

Είκοσι χρονιά παιδικό βιβλίο: θέλω να μας πείτε τι σας έμαθαν όλα αυτά τα χρονιά;

Τα χρόνια αυτά μου έμαθαν πάρα πολλά. Το κυριότερο ότι στην Τέχνη ο σπουδαιότερος και ο μόνος αλάνθαστος κριτής είναι ο χρόνος. Επίσης ότι τα παιδιά έχουν το δικό τους κριτήριο, που δεν συμπίπτει πάντα με αυτό των ενηλίκων. Και βέβαια ότι την κατασκευή, το ψεύτικο, το αναγνωρίζουν τα παιδιά. Αξίζει να γράφεις μόνο για ότι καίει την ψυχή σου και μόνο με την αλήθεια σου. Πρόσφατο παράδειγμα το βιβλίο μου «Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;» που κυκλοφόρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ένα βιβλίο με πολυπρόσωπη αφήγηση και δύσκολο θέμα: τον σχολικό εκφοβισμό. Τα παιδιά αναγνώρισαν την αλήθεια του και το λάτρεψαν. Μέσα σε ένα μήνα, κι ενώ δεν είχε τελειώσει η περίοδος των Χριστουγέννων, τελείωσε η πρώτη έκδοση και το βιβλίο επανεκτυπώθηκε. Πρόσφατα, στις 2 Απριλίου, βραβεύτηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Τι θαυμάζετε στα παιδιά;

Την ειλικρίνεια και την ευθύτητά τους. Τα παιδιά δεν ξέρουν από συμβάσεις. Δεν θα προσποιηθούν. Θα σου δείξουν τα αληθινά τους αισθήματα. Αυτό είναι τόσο σημαντικό σε έναν κόσμο γεμάτο σκοπιμότητες και δημόσιες σχέσεις. Γι’ αυτό και επιδιώκω να συναντώ τους μικρούς αναγνώστες μου όσο περισσότερο μπορώ. Από αυτούς μαθαίνω την αλήθεια για τα βιβλία μου.

Ποια είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που σας έχουν κάνει τα μικρά παιδιά;

Πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε σε εικονογράφηση Έφης Λαδά «Το Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα», που μιλά για τα παιδιά που ρωτούν «Γιατί;». Οι συναντήσεις με τους αναγνώστες για το βιβλίο αυτό δεν ήταν πάντα εύκολες. Συχνά η συζήτηση πήγαινε στα γιατί των παιδιών του πολέμου, στα γιατί των παιδιών που είναι άρρωστα, στα γιατί των παιδιών που κακοποιούνται μέσα στην οικογένεια. Και τότε τι να απαντήσεις; Κι επειδή θέλω να τους λέω, όσο μπορώ, την αλήθεια παραδεχόμουν ότι πολλά «Γιατί» απάντηση δεν έχουν!

Ψέματα έχετε πει στα παιδιά;

Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής. Μα είναι και φορές που η πραγματικότητα είναι αφόρητη. Και πώς να απογοητεύσεις ένα παιδί; Δεν έχεις το δικαίωμα. Εμείς οι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας πρέπει να δίνουμε ελπίδα. Ναι, εάν χρειαστεί να κάνω την πραγματικότητα καλύτερη μπορεί να κρύψω σε ένα ψέμα την ασχήμια της.

Ποιον ήρωα θαυμάζετε στα βιβλία σας και γιατί;

Ο Τριγωνοψαρούλης, 19 χρόνια σταθερά, αγωνίζεται για την αποδοχή του διαφορετικού. Πολεμά τις διακρίσεις και το φυλετισμό με όλες του τις δυνάμεις. Πώς να μην τον αγαπώ; Πολλά από τα πρώτα παιδιά που τον διάβασαν έχουν τώρα δικά τους παιδιά και τους τον διαβάζουν. Αυτή τη δύναμή του να βγαίνει νικητής στον αγώνα με το χρόνο μπορώ να μην τη θαυμάζω;

Η προσφυγική κρίση είναι εδώ και επηρεάζει και τα μικρά παιδιά. Ποια είναι η άποψη σας για όσα συμβαίνουν;

Εμείς οι συγγραφείς τις απόψεις μας τις λέμε στα κείμενά μας. Και μάλιστα πολλά είναι προφητικά. Το 2008 λοιπόν, που κυκλοφόρησε το «Το Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα», οι ήρωές μου αναρωτιόνταν «Γιατί ο κόσμος να είναι άδικος;», «Γιατί να υπάρχει φτώχεια και πείνα;», «Γιατί όλοι στη Γη δεν είναι ίσοι;», «Γιατί πολεμάμε μεταξύ μας;». Είναι εξοργιστικό όλο αυτό που συμβαίνει και πρέπει να αντιδράσουμε, όχι απλά να το παρακολουθούμε. Δεν συμβαίνει σε ταινία στην τηλεόραση. Συμβαίνει δίπλα μας.

Τα επόμενα σας σχέδια;

Σε λίγο έρχεται ένα νέο βιβλίο «Το κουμπί της αγάπης και ο πρίγκιπας που δεν ήταν πια μικρός», με θέμα το πώς η αγάπη μπορεί να νικήσει τη ρητορική του μίσους. Το εικονογραφεί μοναδικά η Κέλλυ Ματαθία Κόβο. Επίσης η ηθοποιός και σκηνοθέτης Φανή Παλιούρα, με το εξαιρετικό ταλέντο της, τον επόμενο χειμώνα θα ανεβάσει στο σανίδι το «Γιατί των παιδιών φέρνει την ελπίδα» σε μια παράσταση γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Μου αρέσει πολύ να βλέπω τα βιβλία μου να γίνονται θεατρικές παραστάσεις.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Το δώρο που χτίζει αναμνήσεις

Δείτε Επίσης