Ο εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς

Ο εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς

Ο Ράινερ Ες, εγγονός του Ρούντολφ Ες, του αμείλικτου διοικητή του Άουσβιτς, έρχεται στις 22 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για μία συζήτηση για τη μνήμη, το οικογενειακό τραύμα και την άνοδο του νεοναζισμού

Ο εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς

Ο Ράινερ Ες, εγγονός του Ρούντολφ Ες, του αμείλικτου διοικητή του Άουσβιτς, έρχεται στις 22 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για μία συζήτηση για τη μνήμη, το οικογενειακό τραύμα και την άνοδο του νεοναζισμού

Ο Ρούντολφ Ες υπήρξε το τυπικό δείγμα αμόρφωτου, απογοητευμένου μικροαστού, που μετά την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ξαναβρήκε την… εθνική του υπερηφάνεια μέσα από τη ναζιστική ιδεολογία. Προσχώρησε στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ το 1922, ενώ το 1934 έγινε μέλος των SS. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει υπεύθυνος τμήματος του Στρατοπέδου του Νταχάου, αλλά η «καριέρα» του εκτοξεύεται το 1940 όταν διορίζεται διοικητής του Άουσβιτς. Είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη μαζική εξόντωση δυόμισι εκατομμυρίων ανθρώπων! Είναι ο άνθρωπος, που εμπνεύστηκε και μετέτρεψε σε πραγματική Κόλαση επί της γης το πιο διάσημο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί. Και δεν μετάνιωσε ποτέ γι’ αυτό. Ούτε όταν οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 16 Απριλίου του 1947.

Αυτή είναι η ιστορία του Ρούντολφ Ες. Στις 22 Απριλίου όμως στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στις 6 το απόγευμα, θα ακούσουμε την ιστορία του Ράινερ Ες, του εγγονού του Ρούντολφ Ες, που γεννήθηκε 19 χρόνια μετά τον θάνατο του παππού του. Το 1985 μαζί με τη μητέρα του διαχώρισε τη στάση του από την οικογένεια του πατέρα του, που συνέχιζε να τιμά τη μνήμη και να υπερασπίζεται τα «ιδανικά» του Ρούντολφ Ες, και ξεκίνησε έναν αγώνα κατά του νεοναζισμού με στόχο την εξάλειψη της ανοχής μας απέναντι σε τέτοιες ιδεολογίες και φαινόμενα.

Στη συζήτηση με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, ο Ράινερ Ες θα μιλήσει για το οικογενειακό τραύμα, για την αδυναμία μας να επιλέξουμε τους συγγενείς μας, για τις τιμωρίες που υπέστη ως εγγονός του ανθρώπου που οδήγησε στον θάνατο εκατομμύρια αθώους. Κυρίως, όμως, μέσα από τη δική του ιστορία, θα μιλήσει για τον κίνδυνο εξωραϊσμού του ναζισμού σήμερα, την επιλογή κάποιων να αρνούνται το Ολοκαύτωμα, αλλά και την ανάγκη να ενισχύσουμε τη συλλογική μνήμη απέναντι στο τέρας του ναζισμού. Η ομιλία του, που θα πραγματοποιηθεί πριν από την παράσταση των Rimini Protokoll “Mein Kampf”, βασισμένης στο «Ο Αγών μου» του Χίτλερ, είναι μία υπενθύμιση ότι ο ολοκληρωτισμός, το μίσος και οι φυλετικές διακρίσεις οδηγούν πάντα με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης