Καινοτομώντας στη θάλασσα

Καινοτομώντας στη θάλασσα

Οι πέντε startups που ξεχώρισαν στον δεύτερο διαγωνισμό θαλάσσιας οικονομίας Blue Growth

Επιτρέπεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα μιας χώρας κατεξοχήν ναυτικής, όπως η Ελλάδα, να μην ασχολείται με τη θάλασσα; Φυσικά και όχι είναι η απάντηση, κι αυτό θέλησε να καταφέρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο διαγωνισμός Bluegrowth που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Με εννιά ομάδες να διαγωνίζονται, και πέντε να βραβεύονται, έδειξε πως με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να αναπτυχθούν σπουδαίες ιδέες και να μετατραπούν σε υγιείς επιχειρήσεις.


H ομάδα Hopwave

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η ομάδα Hopwave, η οποία προσφέρει on line εύρεση και κρατήση εισιτηρίων μικρών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια ανάμεσα στα νησιά (island hoping). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η xyz, μια εξειδικευμένη 3d laser scanning υπηρεσία για εποπτεία σκαφών και πλοίων, ενώ την τριάδα έκλεισε η Recisle που ασχολείται με το θέμα της ανακύκλωσης στα νησιά. Συγκεκριμένα η ομάδα λειτουργεί ως recycle broker, παρέχοντας δωρεάν κάδους ανακύκλωσης ανά είδος απορριμάτων σε ξενοδοχεία και άλλα κομβικά σημεία. Έτσι γίνεται διαλογή σκουπιδιών στην πηγή και μπορούν εν συνεχεία να τα συλλέξουν πιο εύκολα οι εταιρίες ανακύκλωσης.


Η ομάδα xyz

Το τέταρτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα Αχινοί Αιγαίου για την ιδέα της υδατοκαλλιέργειας αχινών, με την εφαρμογή my citylane Piraeus να ακολουθεί στην πέμπτη θέση. Πρόκειται για ένα app που προσδοκά να ενώσει τους επιβάτες της κρουαζιέρας με την πόλη του Πειραιά, λειτουργώντας σαν ένας προσωποποιημένος ψηφιακός ξεναγός. Τις θέσεις έξι έως εννιά κατέλαβαν οι ομάδες Supermarketnow, μια online πλατφόρμα για παραγγελίες κάθε είδους τροφοδοσίας σκαφών “on the go”, Το δέντρο, μια αυτόνομη ενεργειακά κατασκευή που παρέχει ενέργεια σε καθημερινές μας ανάγκες μέσα στην πόλη, Safe water sports, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παρουσίασης όλων των νόμιμων και ασφαλών επιχειρησεων και σημείων για θαλάσσια σπορ στην Ελλάδα και Onboard desalination plant, μια πλωτή και αυτόνομη μονάδα αφαλάτωσης, παραγωγής και αποθήκευσης πόσιμου νερού.


Η ομάδα Recisle

Σχολιάζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, υποστήριξε ότι «όραμά μας είναι να γίνει ο Πειραιάς ένα σύγχρονο, διεθνές ναυτιλιακό οικοσύστημα. Να επιστρέψουν στο σπίτι τους οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Να συναντηθούν λειτουργικά και οργανικά σε ένα πρωτοπόρο “maritime cluster” η επιστημονική κοινότητα, οι ερευνητικοί φορείς, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η νεοφυής επιχειρηματικότητα». Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, κ. Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε πως «έχουμε δημιουργήσει το “ανθρώπινο οικοσύστημα”, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα ανθρώπινα δίκτυα από τους ανθρώπους εκείνους που έχουν και τις γνώσεις και τις γνωριμίες και τη διάθεση και να ακούσουν και να σταθούν δίπλα στους νεώτερους. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για όλη αυτή τη γνωριμία τα τελευταία χρόνια».


Οι Πέτρος Κόκκαλης και Γιάννης Μώραλης

Όσον αφορά τα δώρα των νικητών, οι πέντε πρώτες ομάδες κέρδισαν μία σειρά από προνόμια, όπως πρόσβαση σε υπηρεσίες αξίας 5.000 ευρώ, χώρο εργασίας, υποστήριξη από τη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας Aephoria.net και υποτροφίες για μεταπτυχιακά προγράμματα. Το σημαντικότερο όμως δώρο δόθηκε στους νικητές και αφορά την εγκατάσταση της εφαρμογής του Ηοpwave στο επόμενο μοντέλο Xperia της Sony. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

saia-paradosou

Η Ηρώ Σαϊα έστησε μια compact παράσταση σαν ένα ακριβό κέντημα από τα παλιά – μόνο που τα υλικά της παράστασης μιλάνε για την ζωή μας στο σήμερα!

mantis

Ο Χρήστος Νικολούδης, ένας νέος startuper – διοργανωτής του StartupNow Forum γίνεται στην Ελευσίνα το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2018 μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση

eshophy

Η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου έφτιαξαν την εταιρεία ÉSOPHY το 2017 και εγκατέστησαν το γευστικό τους στρατηγείο στην Κηφισιά, επιλέγοντας να κρατήσουν την κουζίνα τους σε δημόσια θέα και αυτό για να δώσουν την ευκαιρία στους πελάτες να μυρίσουν την σοκολάτα που λιώνει, τους καρπούς που ψήνονται και να δουν όλη την προετοιμασία και δημιουργία των προϊόντων

2