Καινοτομώντας στη θάλασσα

Καινοτομώντας στη θάλασσα

Οι πέντε startups που ξεχώρισαν στον δεύτερο διαγωνισμό θαλάσσιας οικονομίας Blue Growth

Επιτρέπεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα μιας χώρας κατεξοχήν ναυτικής, όπως η Ελλάδα, να μην ασχολείται με τη θάλασσα; Φυσικά και όχι είναι η απάντηση, κι αυτό θέλησε να καταφέρει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο διαγωνισμός Bluegrowth που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Με εννιά ομάδες να διαγωνίζονται, και πέντε να βραβεύονται, έδειξε πως με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να αναπτυχθούν σπουδαίες ιδέες και να μετατραπούν σε υγιείς επιχειρήσεις.


H ομάδα Hopwave

Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η ομάδα Hopwave, η οποία προσφέρει on line εύρεση και κρατήση εισιτηρίων μικρών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια ανάμεσα στα νησιά (island hoping). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η xyz, μια εξειδικευμένη 3d laser scanning υπηρεσία για εποπτεία σκαφών και πλοίων, ενώ την τριάδα έκλεισε η Recisle που ασχολείται με το θέμα της ανακύκλωσης στα νησιά. Συγκεκριμένα η ομάδα λειτουργεί ως recycle broker, παρέχοντας δωρεάν κάδους ανακύκλωσης ανά είδος απορριμάτων σε ξενοδοχεία και άλλα κομβικά σημεία. Έτσι γίνεται διαλογή σκουπιδιών στην πηγή και μπορούν εν συνεχεία να τα συλλέξουν πιο εύκολα οι εταιρίες ανακύκλωσης.


Η ομάδα xyz

Το τέταρτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα Αχινοί Αιγαίου για την ιδέα της υδατοκαλλιέργειας αχινών, με την εφαρμογή my citylane Piraeus να ακολουθεί στην πέμπτη θέση. Πρόκειται για ένα app που προσδοκά να ενώσει τους επιβάτες της κρουαζιέρας με την πόλη του Πειραιά, λειτουργώντας σαν ένας προσωποποιημένος ψηφιακός ξεναγός. Τις θέσεις έξι έως εννιά κατέλαβαν οι ομάδες Supermarketnow, μια online πλατφόρμα για παραγγελίες κάθε είδους τροφοδοσίας σκαφών “on the go”, Το δέντρο, μια αυτόνομη ενεργειακά κατασκευή που παρέχει ενέργεια σε καθημερινές μας ανάγκες μέσα στην πόλη, Safe water sports, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παρουσίασης όλων των νόμιμων και ασφαλών επιχειρησεων και σημείων για θαλάσσια σπορ στην Ελλάδα και Onboard desalination plant, μια πλωτή και αυτόνομη μονάδα αφαλάτωσης, παραγωγής και αποθήκευσης πόσιμου νερού.


Η ομάδα Recisle

Σχολιάζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, υποστήριξε ότι «όραμά μας είναι να γίνει ο Πειραιάς ένα σύγχρονο, διεθνές ναυτιλιακό οικοσύστημα. Να επιστρέψουν στο σπίτι τους οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Να συναντηθούν λειτουργικά και οργανικά σε ένα πρωτοπόρο “maritime cluster” η επιστημονική κοινότητα, οι ερευνητικοί φορείς, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η νεοφυής επιχειρηματικότητα». Από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος τοπικής οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, κ. Πέτρος Κόκκαλης, τόνισε πως «έχουμε δημιουργήσει το “ανθρώπινο οικοσύστημα”, τις ανθρώπινες σχέσεις, τα ανθρώπινα δίκτυα από τους ανθρώπους εκείνους που έχουν και τις γνώσεις και τις γνωριμίες και τη διάθεση και να ακούσουν και να σταθούν δίπλα στους νεώτερους. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για όλη αυτή τη γνωριμία τα τελευταία χρόνια».


Οι Πέτρος Κόκκαλης και Γιάννης Μώραλης

Όσον αφορά τα δώρα των νικητών, οι πέντε πρώτες ομάδες κέρδισαν μία σειρά από προνόμια, όπως πρόσβαση σε υπηρεσίες αξίας 5.000 ευρώ, χώρο εργασίας, υποστήριξη από τη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας Aephoria.net και υποτροφίες για μεταπτυχιακά προγράμματα. Το σημαντικότερο όμως δώρο δόθηκε στους νικητές και αφορά την εγκατάσταση της εφαρμογής του Ηοpwave στο επόμενο μοντέλο Xperia της Sony. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

athenslab

Οι Atenistas δημιουργούν το AthensLab, ένα εργαστήρι πολιτών για «την συλλογή αστικών επισημάνσεων, δημοτικών παραλείψεων και δυσλειτουργιών, ιδεών που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα στην πόλη στο υπάρχον πλαίσιο, με τις υπάρχουσες δυνάμεις και αρμοδιότητες»

dimodi

Δεκαοκτώ καλλιτέχνες με τα έργα τους εμπνευσμένα απ’ τη δημώδη παράδοση -γλυπτά, υφαντά, κεντήματα, ξυλογραφίες, κεραμικά και εγκαταστάσεις – συμμετέχουν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων στη Πλάκα

adam-eva

Στο Studio Μαυρομιχάλη, σε διασκευή – σκηνοθεσία Εύης Μητσοπούλου, και πρωταγωνιστές την ίδια και τον Δημοσθένη Φίλιππα παίζεται για δεύτερη σεζόν το «Αδάμ και Εύα»

9i-symfonia

Ο Τίτος Γουβέλης και ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος –δύο νέοι σε ηλικία πιανίστες, παρουσιάζουν την Ενάτη Συμφωνία του Beethoven (Ωδή στη Χαρά) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

greek-brand-new-vol-5

Αν κάτι ξεχωρίζει αυτή την έκθεση των Ελλήνων σχεδιαστών είναι το τρίπτυχο: «Προϊόντα με σύγχρονο design, ισχυρό branding και υψηλή ποιότητα»

laik

Τι είναι εν τέλει ο Άγγελος Παπαδημητρίου; Στη σελίδα του στο facebook βρήκα μια περιγραφή: «Εικαστικός, τραγουδιστής, ηθοποιός, αεικίνητος περφόρμερ με πολλά πρόσωπα, σταρ της τηλεόρασης». Αν θέλετε κάτι περισσότερο για εκείνον αναζητήστε το στην έκδοση «Λάϊκ» - θα μάθετε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε…