Αιγαιοπελαγίτικο αλάτι

Αιγαιοπελαγίτικο αλάτι

Ενα αλάτι κατευθείαν από βάθος 14 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας - κάπου ανάμεσα μεταξύ Σουνίου και Μακρονήσου!

Αιγαιοπελαγίτικο αλάτι
Στο online shop της εταιρείας Aλυκές Σουνίου –που δραστηριοποιείται στην παραγωγή Φυσικού Θαλασσινού Αλατιού και Αποσταγμένου Νερού εφαρμόζοντας εφεύρεση κατοχυρωμένη παγκοσμίως- βρήκα δύο ενδιαφέροντα, πρωτότυπα και απολύτως καινοτομικά προϊόντα. Το πρώτο, το ALS AKTAIA στη συσκευασία των 200 γρ., είναι ένα αλάτι που «έχει στεγνώσει φυσικά, μόνο με την επίδραση του ήλιου. Αποτελείται από πρωτογενείς κρυστάλλους άλατος υψηλής καθαρότητας και ανήκει στην ελίτ του είδους του. Η παραγωγή του μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω της ιδιαιτερότητας του τρόπου αφύγρανσης».

Το δεύτερο, το ALS AKTAIA στη συσκευασία των 310 γρ., είναι ένα αλάτι όπου η αφύγρανση του έγινε με διοχέτευση φυσικού αέρα και δεν διαφέρει σε τίποτα ως προς τα συστατικά και την ποιότητα του με το πρώτο προϊόν. Η μόνη διαφορά βρίσκεται στον τρόπο αφύγρανσης, καθώς στεγνώνει με διοχέτευση φυσικού αέρα. Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται και είναι διαθέσιμο όλο το έτος.


Κλείσιμο

Πού βρίσκεται, όμως, σε προϊόντα αλατιού η πρωτοτυπία και η καινοτομία όπως θα μπορούσε με το δίκιο του να αντιτάξει κανείς; Η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί –μια πρώτη απάντηση και στα γρήγορα- αφορά την πρώτη ύλη. Από το site της εταιρείας διαβάζουμε: «Χρησιμοποιούμε ένα σύστημα άντλησης και συλλέγουμε θαλασσινό νερό από βάθος 14 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε άριστη ποιότητα πρώτης ύλης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ρύπων βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας.

»Εχουμε επιλέξει το ιδανικότερο σημείο: αντλούμε από τη θάλασσα του Αιγαίου που θεωρείται η καθαρότερη της Μεσογείου, μεταξύ Σουνίου και Μακρονήσου, καθώς ανανεώνεται διαρκώς από τα μόνιμα υπόγεια θαλάσσια ρεύματα, εξασφαλίζοντας εγγυημένης ποιότητας πρώτη ύλη. Το σημείο άντλησης επιλέγεται βάσει των χαρτών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας. Τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι επιβεβαιώνουν την άριστη ποιότητα της πρώτης μας ύλης».



Στη συνέχεια, η εταιρεία ενημερώνει και για τη σχετική διαδικασία της μεταφοράς και της παραγωγής των προϊόντων: «Μεταφέρουμε την πρώτη ύλη στη μονάδα μας που βρίσκεται στη Λαυρεωτική και σύμφωνα με τη νέα μέθοδο, το θαλασσινό νερό εξατμίζεται μέσα σε ελεγχόμενο χώρο θερμοαλοπηγίων, σε συνθήκες τέτοιες που δεν επιτρέπουν να εισχωρήσουν μέσα στο χώρο παραγωγής ρύποι από το περιβάλλον.

»Αφού εξατμιστεί το θαλασσινό νερό και διαμορφωθεί το αλάτι, το μεταφέρουμε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να ολοκληρωθεί η ξήρανσή/αφύγρανσή του με φυσικό τρόπο, δηλαδή με την ηλιακή ενέργεια, πάντα προστατευμένο από το εξωτερικό περιβάλλον. Στη συνέχεια το συσκευάζουμε προσεκτικά, ώστε να φτάσει στο πιάτο σας όσο πιο φρέσκο γίνεται και να το απολαύσετε με όλα σας τα γεύματα. Συλλέγουμε καθημερινά πρώτη ύλη, γι’ αυτό το λόγο, το αλάτι μας είναι πάντα φρέσκο και άμεσα καταναλώσιμο διατηρώντας και τα 85 φυσικά συστατικά της θάλασσας τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για την ισορροπημένη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού».



Με λίγα και απλά λόγια, η πρωτοτυπία και η καινοτομία βασίζεται ακριβώς στον τρόπο και τη διαδικασία που παράγεται το αλάτι κατευθείαν από το βάθος των 14 μέτρων από τη Θάλασσα. Μάλιστα, η όλη διαδικασία παραγωγής που ακολουθείται παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα: α) Παράγεται φυσικό θαλασσινό αλάτι, μη επεξεργασμένο, με απόλυτα φυσικό τρόπο χωρίς χρήση ενέργειας, β) υπάρχει δυνατότητα επιλογής του σημείου άντλησης, εξασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητα πρώτης ύλης, γ) δεν εκτίθεται σε ρύπους περιβάλλοντος καθώς το θαλασσινό νερό εξατμίζεται μέσα σε ελεγχόμενο χώρο θερμοαλοπηγίων, δ) τα παραγόμενα τελικά προϊόντα -αλάτι και αποσταγμένο νερό- είναι άμεσα καταναλώσιμα και συλλέγονται καθημερινά χωρίς να απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία, ε) παράγονται ταυτόχρονα αλάτι και αποσταγμένο νερό, στ) παράγεται αλάτι με δυνατότητα φυσικής αφύγρανσης είτε ξήρανσης, μόνο με διοχέτευση φυσικού αέρα.

Τέλος, όλη αυτή η διαδικασία προστατεύει το περιβάλλον καθώς δεν παράγει ρύπους, υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης του αλμολύματος των αφαλατωτών, προστατεύει τον υδροφόρο ορίζοντα μέσω της παράγωγης αποσταγμένου νερού από τη θάλασσα, ενώ υπάρχει δυνατότητα χρήσης πρωτίστως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για βελτίωση της παραγωγικότητας.

Η εταιρεία Αλυκές Σουνίου είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση –ανήκει στην οικογένεια Χατζηγιάννη και σήμερα διευθύνεται από τα δύο νεώτερα μέλη της οικογένειας. Ο 40χρονος Βασίλης Χατζηγιάννης –έχοντας στο πλάι του την αδελφή του- βρέθηκε στη παραγωγή αυτού του ξεχωριστού αλατιού έχοντας δουλέψει με εφόδιο τις σπουδές του στα οικονομικά και τη γενικότερη οικογενειακή ενασχόληση με τα ναυτιλιακά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης