LIVE

Κορωνοϊός

H εξομολόγηση ενός σκιτσογράφου

H εξομολόγηση ενός σκιτσογράφου

Πώς ένα μολύβι μπορεί να γίνει το καταφύγιο ενός παιδιού και μερικά χρόνια αργότερα το εργαλείο της δουλειάς του

O Γιώργος Υφαντής
, αν και κατάγεται από την Καβάλα, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στα Νέα Λιόσια, το σημερινό Ίλιον. Στα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε, το καταφύγιό του ήταν το μολύβι του. Οπου έβρισκε λευκό χαρτί ξεκινούσε να ζωγραφίζει και έτσι εκφραζόταν με τον καλύτερο τρόπο. Σήμερα είναι σκιτσογράφος και το όνομά του ίσως να σας είναι γνώριμο από τα σκίτσα του στο ένθετο της εφημερίδας «Καθημερινή»
, το «Εφημεριδάκι»
.

Του αρέσει πολύ να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να κάνει καινούργιους φίλους. Σπάνια δίνει συνεντεύξεις γιατί θέλει περισσότερο να αποτυπώνει τις σκέψεις του στο χαρτί και στα σκίτσα του: «Είναι αυτά που με εκφράζουν περισσότερο», μου λέει ψιθυριστά. Ο Γιώργος είναι ιδιαίτερα εξωστρεφές άτομο και λατρεύει να μοιράζεται ιδέες, σκέψεις, άλλα και προσωπικές στιγμές. Ο ίδιος πιστεύει ότι έχει αρκετή τρέλα για να τη χαρίσει στον κόσμο, ή τέλος πάντων εκεί που πιστεύει ότι μπορεί να πιάσει τόπο. Παρέα με τον Βουκεφάλα, τη μοτοσικλέτα του, του αρέσει να ταξιδεύει όσο μπορεί. Έτσι, άλλωστε, εμπνέεται τις περισσότερες φορές. Και το μεγαλύτερο όνειρό του; Να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο μέσα από τα ταξίδια με τη μηχανή του!

Με τον χώρο της πολιτικής δεν έχει ασχοληθεί ποτέ, ούτε έχει σκοπό να το κάνει. Έχει λάβει μέρος σε πορείες και συγκεντρώσεις, ψηφίζει, άλλα μέχρι εκεί. Θα ήθελε πολύ όμως έναν κόσμο καλύτερο και πιστεύει ότι «ένας τρόπος είναι να ξεκινήσεις από τους γύρω σου, τους κοντινούς σου ανθρώπους. Οταν μεταφέρεις ένα ωραίο και ανθρώπινο μήνυμα σε κάποιον, αυτός θα το υιοθετήσει, θα το κάνει δικό του και θα το μεταφέρει κι αυτός με αγάπη σε άλλους, και πάει λέγοντας!».Ο Γιώργος έπιασε το μολύβι στα χέρια του από την προσχολική ηλικία. Από τριών ετών έκανε παντού μουντζούρες, όπου έβρισκε λευκό χώρο έπαιρνε το μολύβι του και έκανε τις πρώτες του καλλιτεχνικές επεμβάσεις. Μεγαλώνοντας όμως ανέπτυξε, όπως ήταν φυσικό, πολύ την αισθητική του, βλέποντας έτσι πτυχές και συνδυασμούς σχημάτων, από το σημείο του παρατηρητή, στοιχεία που οι άλλοι δυσκολεύονταν να δουν.

Όπως μου εξομολογήθηκε ο ίδιος, «στο σπίτι που μεγάλωσα υπήρχε έντονη βία, ψυχική, άλλα και σωματική. Έβλεπα τα λάθη, τα ξεσπάσματα, το άδικο. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με τη δική μου σκέψη και λογική, με βοήθησε να αναπτύξω το χιούμορ μου, και να καλυτερέψω την δική μου συμπεριφορά στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους και ειδικότερα με τους φίλους μου. Σχεδιάζοντας παντού και συνέχεια, κατάφερνα να ξεφεύγω, να εκφράζομαι ήσυχα χωρίς να ενοχλώ κανέναν, να μπορώ να βγάζω από μέσα μου και να μεταφέρω πάνω σε μια κόλλα χαρτί αυτό που έκανε καλό στην ψυχή μου. Σχεδιάζοντας, τραβώντας γραμμές, ήταν ένας τρόπος ψυχοθεραπείας. Αυτό εγώ το ονομάζω Δημιουργικότητα.

»Στο σήμερα, λοιπόν, έχοντας κάνει την αυτοδιδασκαλία μου και τις σπουδές μου και έχοντας αναπτύξει την αίσθηση του χιούμορ, βρίσκομαι σε ένα επίπεδο που μπορώ να κάνω τον κόσμο να γελάσει. Είναι ένας συνεχής στόχος αυτός. Γνωρίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη το γέλιο, κάνω τα πάντα για αυτό. Τα πάντα για μένα είναι τα σκίτσα μου, οι γελοιογραφίες μου, οι εικονογραφήσεις μου. Παράλληλα, έχω πάντα την καλή διάθεση να πω ένα αστείο στην παρέα, ή να δημιουργήσω ένα βίντεο με κάποιο θέμα και να το μοιραστώ στο διαδίκτυο με τους φίλους μου και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε κάποιους δεν αρέσουν τα αστεία μου και η δουλειά μου, ίσως επειδή είμαι πολύ φίλος με τις βωμολοχίες και το εκκεντρικό χιούμορ. Άλλα και σε έμενα δεν μου αρέσουν πάντα αυτά που κάνω και προσπαθώ να βελτιωθώ. Κάθε μέρα! Στο υβρεολόγιό μου συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ, χωρίς εξαίρεση. Ο αυτοσαρκασμός είναι σημαντικό εργαλείο και το λαδώνω να μην σκουριάσει».Στη συνέχεια του απεύθυνα επτά ερωτήσεις:

1. Εάν σου έδινα ένα χαρτί και ένα μολύβι και σου ζητούσα να ζωγραφίσεις τον κόσμο σήμερα, τι θα έκανες;

Θα σκιτσάριζα μια στρογγυλή επιφάνεια, θα τη μαύριζα ολόκληρη και θα έκανα κάπου επάνω της έναν πυροκροτητή ή ένα φιτίλι, ίσως και αναμμένο!

2. Η σάτιρα έχει όρια;

Είναι πολύ σχετικό αυτό. Η σάτιρα πιστεύω ότι δεν έχει όρια, είναι κάτι ανεξίτηλο! Θα έλεγα ότι ίσως να μην είναι τόσο έντιμη. Δεν είναι όμως όλοι έτοιμοι να δουν ή να ακούσουν την καυτή αλήθεια - ή την υπερβολή αν θέλεις. Δεν μπορεί η σάτιρα, παρόλα αυτά, να περιμένει να σπουδάσουν όλοι ή να διαπαιδαγωγηθούν για να μπορούν να δεχθούν την αστεία πλευρά του νοήματος.

3. Η λέξη αγάπη είναι δύσκολη;

Όλοι λέμε έχω αγαπήσει τον τάδε, έχω αγαπήσει την τάδε, το παιδί μου, τη μάνα μου τον αδελφό μου. Το κόβω χλωμό... Η λέξη αγάπη μέσα της εμπεριέχει θυσία. Και η μεγαλύτερη θυσία που έχεις να κάνεις είναι να θυσιάσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, να τον ξεπεράσεις, να μην τον υπολογίσεις μπροστά στο άτομο το οποίο λες ότι αγαπάς. Πρέπει να το νιώσεις αυτό πολύ βαθιά μέσα σου για να πεις ότι έχεις αγαπήσει. Όταν αγαπάς το ξέρεις εσύ καλύτερα από όλους, και μετά ο άνθρωπος που λαμβάνει τα τόσο δυνατά συναισθήματα που έχεις για αυτόν. Έτσι είναι η αγάπη, τα δίνεις όλα!

4. Από μικρός με το μολύβι, εκτός από μουντζούρες τι άλλο έκανες;

Το μολύβι μου, εκτός από μουντζούρες, το σήκωνα για να πω μάθημα. Ψέματα, ποτέ δεν διάβαζα! Το σκάλιζα με ένα κοπίδι και έκανα διάφορα σχεδιάκια, το δάγκωνα για να το σημαδέψω και να μην το χάσω, τσιμπούσα τους συμμαθητές μου.

5. Αν γύριζες πίσω, τι θα άλλαζες στη ζωή σου;

Θα χώριζα τους γονείς μου, θα τους έδινα διαζύγιο. Κι εγώ δεν θα έμενα με κανέναν από τους δύο. Σίγουρα πράγματα. Θα πήγαινα αλλού, δεν ξέρω πού, αλλά αλλού. Είναι πολύ σκληρό να τσακώνονται οι γονείς μπροστά στα παιδιά. Το παιδί δεν είναι σάκος του μποξ για εκτόνωση. Εκνευρίζομαι απίστευτα όταν βλέπω γονείς που χαστουκίζουν ή ξυλοκοπούν τα παιδιά τους στον δρόμο. Εάν το κάνουν μπροστά στον κόσμο τόσο απροκάλυπτα, δεν θέλω να φανταστώ τι θα κάνουν όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού τους.

6. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας και γιατί;

Σεραφίνο! Αλήτης, με τα ίδια ρούχα συνέχεια, μου άρεσε που τον ενδιέφερε το σήμερα. Άλλωστε όταν κάνεις σχέδια, κάποιος εκεί πάνω γελάει...

7. Πες μας ένα αισιόδοξο μήνυμα;

Ψάξτε να βρείτε την αγάπη. Προσπαθήστε να προσεγγίσετε αυτό το δυνατό συναίσθημα που πραγματικά θα σας ολοκληρώσει σαν ανθρώπους. Ούτε τα λεφτά ούτε οι μεγάλες μπίζνες είναι αυτά που σε κάνουν άνθρωπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Vaggelista Maged

Ένας εξαιρετικός άνθρωπος με Καλή καρδιά

αργυρης αθανασιου

Καλησπερα σας..... Θα ηθελα κ γω να πω κατι για τον κυριο Υφαντη..... Ειχα την τιμη να βρεθω κ εργαστω μαζι του καποτε..... Με κερδισε μεσα σε ελαχιστα δευτερολεπτα.... Με 2 λεξεις μονο τον εκφραζουν απολυτα.... "ΓΙΓΑΝΤΑΙΟ ΜΩΡΟ" αυτος ειναι ο γιωργος.... Ευχομαι να με θυμασαι παλιοφιλε......

Γιωργος Υφαντης Weaver

Αργυρη εισαι μεγαλη φατσα ωρε!!!!! Σε ευχαριστω παρα πολυ, να εισαι καλα και να γινεις καλος μπαμπας!!!! Ο ανθρωπος που θα φερεις σε λιγο καιρο στην ζωη σε χρειαζεται, να τον αγαπας και να τον σεβεσαι, μονο ετσι θα του δειξεις τον σωστο δρομο!!!! Να σαι καλα ωρε και παλι ευχαριστω!!!

Λιζα Κυριακιδου

Γιωργο, αν και δεν ειμαστε πραγματικοι φιλοι αλλα φιλοιμονο απο το facebook, εν τουτοις εχεις μιλησει στην ψυχοσυνθεση μου και με κανεις να θελω να γινω ενας καλυτερος ανθρωπος! Εισαι αληθινος οσο λιγοι υπαρχουν ακομα γυρω μας και η ειλικρινια σου αν και φτανει ως το κοκκαλο, δεν ποναει. Εισαι μεγαλη ψυχη και μεγαλο ταλεντο και θα σταθω σε ενα σημειο απο την συνεντευξη σου και θα πω πως θα ειναι τιμη και η χαρα μου μεγαλη αν καποτε συγκαταλεγομαι κι εγω στους φιλους σου! Καλη συνεχεια σε οτι κανεις!

George Yfantis Weaver

Λιζακι ολοι οι καλοι χωρανε, ευχομαι αυτη η φιλια που ξεκινησε μεταξυ μας να εχει αξια, και αυτο θα το δειξει ο καιρος!!!! Σε ευχαριστω για τα ομορφα σου λογια και σε φιλω γλυκα, να εισαι παντα καλα!!!

χρηστος

Ειμαι ο μονος που εχει αγγιξει τον γιωργο. Χαχαχαχαχα για φυσικοθεραπειες μιλαμε. Αστειρευτη πηγη εμπνευσης. Καλλιτεχνης απο λιγους. Το αποτελεσμα ταλεντου και διαρκους δουλειας

George Yfantis Weaver

Χαχαχαχαχαχααα!!!! Χρησταρα μου να σαι καλα ρε φιλε!!!! Να σαι καλα και να γιατρευεις τον κοσμο με τα μαγικα χερακια σου!!!

Μπακογιάννης Βασίλης

Τον Γιώργο δεν τον γνωρίζω προσωπικά. Δεν είναι φίλος μου. Ούτε μεγαλώσαμε μαζί, ούτε έχουμε πιεί καφέ ποτέ παρέα. Εξηγούμαι για να μην νομίσει κανείς ότι είμαι φίλος του και τον κολακεύω. Οστόσο, η εικόνα που έχω για το συγκεκριμένο παιδί (και την άποψη αυτή, την έχω μόνο από το facebook)... είναι πως... Ο άνθρωπος έχει εκπληκτικό ταλέντο. Κάθε φορά που βλέπω σκίτσο του, είναι για εμένα μια ευχάριστη έκπληξη. Κάθε φορά που ανεβάζει φωτογραφία, δείχνει πως το κατέχει αυτό που κάνει. Τον θαυμάζω γιατί δεν κολλάει να στραπατσάρει τον εαυτό του, προκειμένου να βγάλει φωτογραφίες. Από το προφίλ του στο facebook, έχω καταλάβει ότι πρόκειται για έναν γίγαντα (λόγω μεγάλου σωματικού μεγέθους) αλλά με καρδιά μικρού παιδιού. Διαπιστώνω την πραγματικά μεγάλη αγάπη του για τα ζώα (=κυρίως εννοώ για τον εκπληκτικό γατούλη του) και εν τέλει, βλέπω πως έχει πολλές ευαισθησίες, προβληματισμούς και καρδιά μάλαμα. Πραγματικά τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν στην εποχή που ζούμε. Συνέχισε έτσι Γιώργαρε. Δεν είμαι ο μόνος που έχει την καλύτερη άποψη για την πάρτη σου.

George Yfantis Weaver

Να σαι καλα ρε Βασιλαρα σε ευχαριστω πολυ για τα πολυ ομορφα και καλα σου λογια!!!

παναγιωτης

τον γνωρισα μεσω φεισμπουκ ,και εχουμε (δυστυχως) μεινει μεχρι εκει λογω αποστασης.Εξαιρετικος σχεδιαστης και καλλιτεχνης , ευαισθητος σε πολλα θεματα , καυστικος εκει που πρεπει ,εντιμος στις αποψεις του, τρομερη αισθηση του χιουμορ.και πολλα αλλα πραγματα που τον κανουν να ειναι μεγαλος καλλιτεχνης μα πιο πολυ ανθρωπος.

George Yfantis Weaver

Παναγιωτη ευχαριστω φιλε μου παρα πολυ! Να ειμαστε καλα και να δημιουργουμε!!!!!!!!!!!

Η Κλανόφουσκα των Ελευθερών

ίσως να είμαι απο τις πιό πρόσφατες αφίξεις στη μεγάλη λίστα των φίλων του Γιώργου, όμως αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που γνωριζόμαστε, γνώρισα έναν σπάνιο άνθρωπο,με μεγάλη αυτογνωσία, περίσσια προσφορά, ευαισθησία και αγάπη προς τους δικούς του ανθρώπους. Η δουλειά του σε μαγεύει, γιατί έχει αυτόν τον σπάνιο συνδιασμό χιούμορ, ευαισθησίας, διεισδυτικής ματιάς και λεπτομέρειας. Η ψυχή του ολόκληρη είναι κατατεθημένη, χωρίς συμβιβασμούς σε κάθε του έργο. Πιστεύω οτι ο δρομος είναι ανοιχτός μπροστά του, γιατί το αξίζει με το παραπάνω.

George Yfantis Weaver

Ανθη δεν παλευεται το ψευδονυμο σου με τιποτε, εχω κλαψει απο τα γελια!!! Συγκινηθηκα και με αυτα που εγραψες για μενα, εισαι απιστευτη και σε ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου!!!!!!!

ΣΩΣΩ

Αγαπητέ μου έχεις τόσα πολλά όμορφα πράγματα στην ψυχή σου!!! Έχεις αύρα σου έναν τεράστιο πολύχρωμο πολύπλευρο γεμάτο αγάπη κόσμο όπου αν πραγματικά γνώριζες το μεγαλείο του ίσως να τρόμαζες και να έκανες ένα βήμα πίσω....Ωστόσο καλύτερα να το γνωρίζουμε εμείς και να σε βλέπουμε να προχωράς και να γίνεσαι ακόμα καλύτερος!!! Σ αγαπάμε

George Yfantis Weaver

Κουκλαρα μου σε ευχαριστω παρα πολυ!!!! Εισαι πολυ γλυκος ανθρωπος, με εχετε συγκινησει ολοι τοσο πολυ!!!!

Βικατος Παναγιωτης

Ο Γιωργος ειναι πανω απο ολα ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Ο μεγαλος του θησαυρος και πλουτος,ειναι η ψυχη του.Ειναι "πασχων" και ομως χαριζει απλοχερα την ιδια του την υπαρξη. Γιωργο,τιμη μου και χαρα μου.

George Yfantis Weaver

Γεια σου ωρε Παναγιωτη!!!!!!!!!!! Τα σεβη μου και την εκτιμηση μου, εχουμε πολυ δρομο ακομη αδερφε μου!!!

Τάκης Αναγνώστου

Καλλιτέχνης μοναδικός, εξαιρετικός στην καρικατούρα, αλλά όχι ...καρικατούρα χαρακτήρας !

George Yfantis Weaver

Τακουλη να σαι καλα αγορι μου, σε ευχαριστω πολυ!!!!! Δεν ξεχνω το οτι παρατηρουσες παντα την βελτιωση μου...!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης