Η «πολίτικη κουζίνα» της Μαυρομιχάλη

Η «πολίτικη κουζίνα» της Μαυρομιχάλη

Η κα Έφη Εκμεκτζόγλου, με καταγωγή από την Καππαδοκία, φτιάχνει πακετάκια γεμάτα φρεσκοαλεσμένο μείγμα μυρωδικών, βοτάνων, σπόρων και ξύσματος εσπεριδοειδών

Η «πολίτικη κουζίνα» της Μαυρομιχάλη
Από τα πρώτα πράγματα που με κέρδισαν στην αθηναϊκή οικοτεχνία της Sparoza της κας Έφη Εκμεκτζόγλου ήταν οι συσκευασίες τους – οι χάρτινες συσκευασίες με την μικρή διάφανη «χαραματιά» στο μπροστινό μέρος, στητές και καμαρωτές στο ράφι ξεχώριζαν και προσέλκυαν το ενδιαφέρον του καταναλωτή. 
Η πρώτη μου αγορά αφορούσε το προϊόν που είχε ως τίτλο στη συσκευασία του: βότανα & μπαχαρικά με ξύσμα λεμονιού. Διάβασα τα συστατικά του μείγματος γιατί περί μείγματος επρόκειτο. Ο κατάλογος μακρύς: κόλιαντρο, πιπερόριζα, ροζ πιπέρι, μαύρο πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο, λουίζα, δάφνη, σιναπόσπορος, ξύσμα λεμονιού, φασκόμηλο.



Προσέτρεξα και στα φυλλάδια της Sparoza και βρήκα επεξηγήσεις για το εν λόγω μείγμα. Τις μεταφέρω εδώ: « Ένα μείγμα με ιδιαίτερο, ελληνικό χαρακτήρα που εμπλουτίζει και αρωματίζει το φαγητό προσδίδοντάς του λεμονίζουσες μυρωδιές και gourmet νότες. Προσθέστε το στην αρχή του μαγειρέματος, στην κατσαρόλα, τη γάστρα ή το τηγάνι, σε συνταγές με λεμόνι, σούπες, όσπρια, μανιτάρια, σαλιγκάρια, πιλάφι, τραχανά, κοτόπουλο, θαλασσινά».
Όλα , αρχίζοντας από τον καθρέφτη του προϊόντος –την εμφάνιση, τη συσκευασία, την αναφορά των συστατικών- μέχρι τα επεξηγηματικά κείμενα στα φυλλάδια δείχνουν μια εμμονή στη λεπτομέρεια , ένα μεράκι και μια αγάπη που δεν συναντά εύκολα κανείς στις μέρες μας. 
Κλείσιμο



Με αυτά και με εκείνα αναζήτησα τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από το ιδιαίτερα ποιοτικό εγχείρημα της Sparoza. Με την κα Εφη Εκμεκτζόγλου ανταλλάξαμε μηνύματα  στο facebook, γνωριστήκαμε καλύτερα έστω και μέσα από μια μαζική πλατφόρμα  κοινωνικής δικτύωσης και μιλήσαμε για τη δουλειά τους. Εκείνη ανέλαβε να παρουσιάσει το εγχείρημα: «Η Sparoza είναι ένα μυρωδάτο παρασκευαστήριο στην οδό Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια. Ειδικότητά μας τα μείγματα μπαχαρικών & βοτάνων. Κίνητρό μας, άνθρωποι με κέφι που αναζητούν τη νοστιμιά και την ποιότητα ζωής! Δημιουργούμε πακετάκια γεμάτα φρεσκοαλεσμένο μείγμα μυρωδικών, βοτάνων, σπόρων και ξύσματος εσπεριδοειδών, που δίνει γενναιόδωρα γεύση και άρωμα στο φαγητό. 
Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε τα πολύτιμα αποτελέσματα της έρευνάς μας με όλους, έμπειρους ή μη, που θα τα χρησιμοποιήσουν για να δώσουν εύκολα ποιότητα και ποικιλία στο φαγητό τους. Τα προϊόντα μας μπορούν από το να ζωηρέψουν μία απλή φέτα ψωμί με ελαιόλαδο μέχρι να δημιουργήσουν μια μεστή κόκκινη σάλτσα με ανατολίτικο άρωμα, και ιδιαίτερα ροφήματα με μαγική γεύση!».



Αλλά, ας πάμε στην αρχή των πραγμάτων: Όλα άρχισαν σε μία μικρή κουζίνα των Εξαρχείων. Η Έφη Εκμεκτζόγλου, με καταγωγή από την Καππαδοκία, μαγειρεύει απλά φαγητά με λίγα συστατικά και ένα μυστικό: δυνατούς συνδυασμούς μυρωδικών, μπαχαρικών & σπόρων. Μέσω του μαγειρέματος, της έρευνας  και των δοκιμών, η Έφη εξοικειώθηκε με το χαρακτήρα του κάθε μπαχαρικού, τα οφέλη & τα αρώματα των βοτάνων, τη δύναμη των σπόρων, τη σπίθα του ξύσματος εσπεριδοειδών. Ύστερα από χρόνια πρακτικής μελέτης, η κουζίνα των Εξαρχείων διέθετε πάντα φρεσκοαλεσμένα μείγματα συστατικών που έμπαιναν στα απλά φαγητά και τα έκαναν πεντανόστιμα. 
Με αφορμή αντιδράσεις φίλων, η Έφη συνειδητοποίησε πως οι θρεπτικές και γευστικές δημιουργίες της είναι κάτι που θέλει να μοιραστεί με όλες τις κουζίνες! Αφού έδωσε δοκιμαστικά τα μείγματά της σε παντοπωλεία της γειτονιάς, οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν τόσο θετικές που η απόφαση ήταν πια σίγουρη. Με συντονιστή την ίδια, δημιουργήθηκε μια οικογενειακή και φιλική ομάδα και ξεκίνησε η μελέτη για τη δημιουργία του παρασκευαστηρίου Sparoza.
Η σκυτάλη της αφήγησης και πάλι στην κα Έφη Εκμεκτζόγλου : «To παρασκευαστήριό μας οργανώθηκε, εξοπλίστηκε και πιστοποιήθηκε ώστε το κάθε σακουλάκι με μείγμα που παράγεται σε αυτό να είναι όσο φρέσκο και ποιοτικό όπως όταν φτιαχνόταν στην κουζίνα της Έφης. Η γραμμή παραγωγής μας έχει αυτόν τον οδηγό. Φροντίζουμε για τη μεταχείριση του κάθε υλικού με τον τρόπο που του αρμόζει. Παράγουμε το δικό μας σπιτικό ξύσμα λεμόνι και πορτοκάλι, διατηρούμε τον ανθό αλατιού μας στη φυσική του υγρασία, χρησιμοποιούμε ολόκληρη ρίζα τζίντζερ για να μη χάνει ούτε λίγο το άρωμά του, και αντίστοιχα για κάθε μας υλικό. Πάνω απ’ όλα, θέλουμε το προϊόν μας να φτάνει στα χέρια του καταναλωτή φρεσκοαλεσμένο, γι’ αυτό δεν διατηρούμε stock, αλλά οργανώνουμε την παραγωγή μας ώστε η άλεση και η συσκευασία να γίνεται ανάλογα με τις παραγγελίες μας. 



Στη  Sparoza δεν βλέπουμε τα προϊόντα μας σαν το τελικό στάδιο της δουλειάς μας αλλά σαν μια αρχή. Μας ενδιαφέρει η ‘διαδικασία’, το ‘μοίρασμα’, η ‘ζύμωση’. Θελήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα χώρο υποδοχής ανοιχτό σε όλους. Εδώ μπορείτε να μας επισκεφτείτε για δοκιμές, μυρωδιές, συζήτηση, κεράσματα, ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων». 
Ως προς τα μελλοντικά σχέδια; Η απάντηση είναι η εξής: «Έχουμε πολλά νέα προιόντα στο νου μας και είδη υπό σχεδιασμό. Στόχος μας είναι επίσης η διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων στον χώρο του παρασκευαστηρίου μας καθώς και η εξαγωγική δραστηριότητα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης