Δοκιμάζουμε το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2009 (Δείτε το video)

Δοκιμάζουμε το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2009 (Δείτε το video)

Από την πρώτη ματιά κιόλας καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Αποκλείεται ο σημερινός κάτοχος Vectra να διανοηθεί ότι το Insignia αντικαθιστά το μοντέλο που οδηγεί. Είναι δε πολύ πιθανό, να μην το συμπεριλάβει ποτέ στην λίστα επιλογών του. Αυτό όμως το ξέρουν καλά στην Opel. Συνειδητά αλλάζουν πορεία σε μια κατηγορία που ξεχώριζαν για την συντηρητική τους προσέγγιση και απευθύνονται σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό, αυτό των νέων-μοντέρνων ανθρώπων, των νέων οικογενειαρ

Από την πρώτη ματιά κιόλας καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Αποκλείεται ο σημερινός κάτοχος Vectra να διανοηθεί ότι το Insignia αντικαθιστά το μοντέλο που οδηγεί. Είναι δε πολύ πιθανό, να μην το συμπεριλάβει ποτέ στην λίστα επιλογών του. Αυτό όμως το ξέρουν καλά στην Opel. Συνειδητά αλλάζουν πορεία σε μια κατηγορία που ξεχώριζαν για την συντηρητική τους προσέγγιση και απευθύνονται σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό, αυτό των νέων-μοντέρνων ανθρώπων, των νέων οικογενειαρχών ή των 30αρηδων που δε θέλουν BMW και Audi ή δεν τους καλύπτει η Alfa Romeo.

Οι μηχανικοί που το κατασκεύασαν έθεσαν επίσης ως στόχο την τεχνολογική του υπεροχή αλλά και την αψεγάδιαστη οδική συμπεριφορά. Πριν δούμε τι έκαναν γι’ αυτό ας ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό. Η σχεδίαση οδηγοκεντρική δεν έχει καμία σχέση μ’ ότι θυμάστε από την Opel. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ανατομία των καθισμάτων που συνδυάζονται με ενεργά προσκέφαλα. Η ποιότητα των υλικών υπεράνω κριτικής όπως και η συναρμογή τους.

Ο χώρος για τους πίσω επιβάτες περιορισμένος… κουπέ γαρ, τόσο στα γόνατα όσο και στα κεφάλια. Η ορατότητα του οδηγού περιορίζεται λίγο από το πάχος της εμπρός αριστερής κολώνας. Όσο πιο μεγάλη η κλίση του παμπρίζ τόσο πιο παχιά η κολώνα οροφής. Όμως η μεγάλη κλίση κολακεύει το σχήμα ενώ μειώνει και τη μετωπική επιφάνεια, το Insignia έχει κορυφαίο συντελεστή αεροδυναμικών αντιστάσεων CD 0.27. Πράγμα που έχει σημαντική συμβολή στη χαμηλή κατανάλωση που είδαμε (σ.σ: 10.5lt στο τετρακίνητο 2.0, 220PS με το πόδι στο πάτωμα) στα 500km που διανύσαμε στα περίχωρα του Σάλζμπουργκ.

 


Γερμανική τεχνολογία!
Εντύπωση μας προκάλεσε η λειτουργία του FlexRide σε συνδυασμό με το σύστημα τετρακίνησης. Το Flex Ride δίνει στον οδηγό τις επιλογές (Tour) ή (Sport) με το πάτημα ενός κουμπιού. Ανάλογα μεταβάλλονται η απόκριση των αποσβεστήρων, του γκαζιού, του τιμονιού και η παρεμβατικότητα του ESP. Πέρα απ’ αυτά όταν το σύστημα «διαβάσει» σπορ διάθεση ενεργοποιεί αυτόματα το πίσω ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης μέσω ενός ηλεκτρομαγνητικά ελεγχόμενου πολύδισκου συμπλέκτη (σ.σ: Haldex 4ης γενιάς). Έτσι ο οδηγός βρίσκει αρωγό την τετρακίνηση (σ.σ: κατανομή από 96% - 4% έως 35% - 65%) στις όποιες «ανησυχίες» του.
Όχι δεν αρχίσαμε τις «πάντες» με το Insignia άλλωστε η τετρακίνησή του δε σχεδιάστηκε γι’ αυτό αλλά για να αμβλύνει τις τάσεις υποστροφής. Επιπλέον βοηθά στις εκκινήσεις αλλά και σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης ενώ στο ταξίδι μόνο ένα 4% πάει πίσω ίσα-ίσα για καλύτερη ισορροπία. Το σύστημα 4x4 είναι προαιρετικό στο δίλιτρο μοντέλο των 220PS, κοστίζει 2.000 ευρώ και κατά την άποψή μας είναι must! Κλείνοντας με τα τεχνικά αξίζει να σταθούμε:
Στο «Opel Eye» που διαβάζει τις πινακίδες και τις απεικονίζει στο ταμπλό αλλά και προειδοποιεί για αλλαγή λωρίδας.
Στον ολοκαίνουργιο 2.0lt, turbo των 220 PS που έχει διπλή πτερωτή και γραμμική απόδοση σ’ όλο το φάσμα στροφών.Γρήγορο, καλοστημένο!

Με αυτό τον κινητήρα των 220PS οδηγήσαμε το Opel Insignia. Δύναμη και ροπή περισσεύουν όπως το φαντάζεστε αλλά το αποτελεσματικό σύστημα τετρακίνησης δεν επιτρέπει χαζοσπιναρίσματα. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας φορούσε τροχούς 245/35/20 που είναι μάλλον ακραία αν και καλαίσθητη επιλογή. Όπως καταλαβαίνετε η οδική του συμπεριφορά ήταν και γι’ αυτό, υπεράνω κριτικής. Όμως η εμπειρία λέει πως δεν οφείλεται μόνο στο λάστιχο, το Insignia πατάει άριστα, είναι καλοζυγισμένο, ευθύβολο και ακριβές σε κάθε αλλαγή πορείας. Κλωτσήσαμε τα φρένα με 160km/h και σταμάτησε σαν υπάκουο τετράποδο χωρίς ταλαντεύσεις, βυθίσεις ή άλλες αηδίες. Η άνεση της ανάρτησης και η ποιότητα κύλισης υπεράνω κριτικής πόσο μάλλον όταν έχεις  «Flex Ride» με επιλογή σπορ ή άνεσης.  Στην Ελλάδα το Insignia έρχεται τον Ιανουάριο του 2009. Πέρα από τις εκδόσεις 1.6lt, 115PS, 1.8lt, 140PS, 2.0lt, 220PS, 2.8lt, 260PS θα είναι διαθέσιμη μέσα στη χρονιά και η υπερτροφοδοτούμενη έκδοση 1.6lt, 180PS με τιμή εκκίνησης τα 23.800. Οι αντιπροσωπείες της Opel δέχονται ήδη παραγγελίες και οι πρώτοι 350 που θα κλείσουν το Insignia θα πάρουν δώρο το Navi 800, αξίας 1600 ευρώ. Αν ψάχνετε αντικαταστάτη για το παλιό σας Vectra κοιτάξτε προς Mondeo μεριά. Εάν ψάχνετε αντικαταστάτη για την Alfa 156 ή τη BMW σειρά 3 που είχατε ή ακόμη εάν θέλετε ένα τετρακίνητο, τετράπορτο «γκάζι» γύρω στα 30 χιλιάρικα, δείτε το Insignia.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.830/1.856/1.498 χιλιοστά
Μεταξόνιο: 2.737 χιλιοστά
Χώρος αποσκευών: 500 λίτρα
Βάρος (kg): 1503

Κινητήρας: 1.598 cc, 1.796 cc, 1.998 cc, 2792cc
Ισχύς (PS/rpm): 115/6.000, 140/6.300, 220/5.300
Ροπή (kgm/rpm): 15,3/4.000, 17.1/ 3.800, 35.0/ 2.000
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων
Ανάρτηση
Εμπρός:
Γόνατα ΜcPherson, ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Τεσσάρων συνδέσμων με υποπλαίσιο και μπράτσο τύπου Η

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελική ταχύτητα: 192 km/h, 207 km/h, 242 km/h, 250 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km: 12,9 sec, 11,5 sec, 7,6 sec, 6,9
Κατανάλωση (lt/100 km)
Μέση: 7.6, 7.8, 8.9, 10.9
Εκπομπές CO2: 179 g/km, 184 g/km, 208 g/km, 256 g/km
ΤΙΜΗ: 19.800 (1.6lt), 22.000 (1.8lt), 28.000 (2.0lt), 38.900 (2.8lt)

Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ CAR+SPEED
Insignia σημαίνει εμβληματικό, διάσημο και το νέο Opel, έχει όλα τα προσόντα για να χαρακτηριστεί έτσι στο μέλλον. Πρόκειται για τον προπομπό μιας νέας γενιάς Opel, στο μέλλον το Astra αλλά και τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας θα αποκτήσουν παρόμοια ταυτότητα. Είναι όμορφο, ξεχωριστό, στο δρόμο πατάει πολύ καλά και σε καμιά περίπτωση δε θυμίζει το Vectra ούτε απευθύνεται στο ίδιο αγοραστικό κοινό. Το 2.0 turbo, 220PS με 28 χιλιάρικα φαντάζει ιδανική επιλογή για το γρήγορο οικογενειάρχη._Τ.Π.

<KLIK> ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ INSIGNIA ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
<KLIK> ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Yugo_car

Από το Μόναχο στη Σερβία, μια απόσταση 1.300 km, πίσω από το τιμόνι του θρυλικού Zastava Yugo, χωρίς κλιματισμό και με μια μόνιμη αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά μας: Θα αντέξει ο κινητήρας;

7
cx30

Με το νέο CX-30 η Mazda συμπληρώνει τη γκάμα των crossover/SUV μοντέλων της, τοποθετώντας το νέο μοντέλων στην πιο «hot», C κατηγορία. Εμείς, ταξιδεύουμε μέχρι τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας για να οδηγήσουμε το νέο ιαπωνικό δημιούργημα.

golf

Με το all time classic μικρομεσαίο Golf, το οποίο είναι το μόνο αυτοκίνητο που διατίθεται με τέσσερα διαφορετικά είδη καυσίμου, επιχειρήσαμε να ανακαλύψουμε το κόστος χρήσης του καθενός από αυτά διανύοντας σχεδόν 150 km μικτής χρήσης στις ίδιες συνθήκες κίνησης (πόλη, αυτοκινητόδρομο, επαρχιακό) με παρόμοιο ρυθμό.

C5_05

Εξελίσσοντας όσα πρεσβεύει παραδοσιακά η Citroën, βάλθηκε να μας κάνει οπαδούς τώρα στα γεράματα, κυρίως με τον αγχολυτικό τρόπο ζωής, το απρόσκοπτο ευ ζην και την εστίαση στην καθολική άνεση...

aircross

Στα χέρια των δοκιμαστών του No1 αυτοκινητικού site, και του πρώτου περιοδικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα… περνάνε αυτοκίνητα που με το δίκιο τους “κοιτάνε φοβισμένα”, αφού διανύουν πολλά και απαιτητικά χιλιόμετρα καθημερινά για μήνες.

focusst

Η Ford συνεχίζει να αναστατώνει τους λάτρεις της οδήγησης, αυτή τη φορά προσθέτοντας την παλέτα των καυτών hatchback το νέο Focus ST που έρχεται πιο πολιτισμένο και πιο ετοιμοπόλεμο από ποτέ.