FIAT: Ιδού τα σενάρια διάσωσης - Τι πρέπει να ξέρουν οι κάτοχοι Fiat, Alfa Romeo, Jeep

FIAT: Ιδού τα σενάρια διάσωσης - Τι πρέπει να ξέρουν οι κάτοχοι Fiat, Alfa Romeo, Jeep

Σε πλήρη στασιμότητα είναι η Fiat η οποία αναγκάζεται και περιορίζεται σε γρήγορα facelift μοντέλων της, που πλέον δεν πείθουν τους υποψήφιους αγοραστές (όπως η γηραιά σειρά 500), ενώ και το Panda, μετά από 8 χρόνια παρουσίας έχει χάσει το τεχνολογικό… τραίνο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

panda

Για του λόγου το αληθές το μικρό μοντέλο της Fiat πήρε 0 αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του ΕuroNCAP, καταγράφοντας μία από τις χειρότερες βαθμολογίες στις επιμέρους κατηγορίες. Από εκεί και πέρα, Punto δεν υπάρχει πια, το Tipo θεωρείται ήδη μια εμπορική αποτυχία, ενώ μειώνονται και οι ελπίδες για ανάκαμψη στο μέλλον, αφού οι Ιταλοί δεν δείχνουν να έχουν κάτι καινούργιο, που να έχει εμπορικό ενδιαφέρον, στα άμεσα σχέδιά τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η FIAT ΨΑΧΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

 

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι να υπάρχει πτώση των πωλήσεων στην Ευρώπη κατά 15,5%, ενώ και στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων (κατά 76%!) είναι εταιρικές αλλά και για «νοικιάρικα», με σύμμαχο τη χαμηλή τιμή του Panda, αφού το μοντέλο δε διαθέτει τα κοστοβόρα τεχνολογικά καλούδια, που έχει ήδη ο ανταγωνισμός του.

Ετσι λοιπόν έχουν ήδη ξεκινήσει τα εξής σενάρια για το αύριο της FCA:

Το καλύτερο από αυτά είναι η διχοτόμηση Fiat από την Alfa Romeo (η οποία επίσης έχει πολλά οικονομικά προβλήματα) και η πώλησή της, ή η πώληση μεγάλου μεριδίου της (50% και πάνω) το οποίο ουσιαστικά θα είναι η απαρχη της ολικής πώλησης της μάρκας. Ηδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από την PSA (Peugeot-Citroen-DS), την Renault-Nissan, αλλά και από του ΝοτιοΚορεάτες της Hyundai-Kia.

 

Το δεύτερο σενάριο είναι να σταματήσει η Fiat την παραγωγή αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνη, πετρέλαιο, CNG, κλπ) και να κατασκευάζει μόνο μικρά ηλεκτρικά, εφόσον βρεθούν οι ανάλογοι οικονομικοί πόροι. Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι το επόμενο 500ράκι -όταν και άμα βγει- θα είναι μόνο ηλεκτρικό.

 

Το τρίτο σενάριο είναι η Fiat να παράγει μόνο επαγγελματικά οχήματα, ένας τομέας που ακόμα και σήμερα της πηγαίνει καλά. Το τέταρτο και χειρότερο σενάριο είναι αυτό που απεύχονται όλοι, δηλαδή την παύση εργασιών της θρυλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία ουσιαστικά θα έχει την κατάληξη της Lancia.

Πολλά είναι τα προβλήματα και για την Alfa Romeo, η οποία ξόδεψε πολλά χρήματα για την επανάκαμψή της με εξαιρετικά μοντέλα όπως η Stelvio και η Giulia, τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν φέρει τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα, αφού θεωρούνται από τις αγορές ιδιαίτερα ακριβά.  Όλα δείχνουν πως το σχέδιο Marchionne έμεινε στη μέση με τον ξαφνικό θάνατο του Ιταλού μάνατζερ, με τον νέο CEO Michael Manley να έχει χάσει τον… ύπνο του, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την υπόθεση FCA, με την ευχή πως και αυτή τη φορά -όπως έκανε και παλαιότερα- θα ξεπεράσει την κρίση! 

Μείνετε συντονισμένοι…



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης