Ιδού τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα ανα κατηγορία (video)

Ιδού τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα ανα κατηγορία (video)

Το ατύχημα με τη Ferrari 488 Pista του Τζώρτζη Μονογιού έφερε εκ νέου στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα της παθητικής ασφάλειας που παρέχει ένα αυτοκίνητο.

Στιγμιοτυπο_2022-01-17__12_09_48_μμ

Μπορεί η ενεργητική ασφάλεια και τα λογής λογής ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία εξοπλίζονται τα σύγχρονα μοντέλα να βοηθούν στην αποφυγή ενός ατυχήματος, αλλά στην περίπτωση που αυτό συμβεί τότε καθοριστικό ρόλο παίζει το επίπεδο της παθητικής ασφάλειας που παρέχει το κάθε μοντέλο. Που είναι απόρροια της σχεδίασης και της δομής του πλαισίου του, της ακαμψίας και των ζωνών παραμόρφωσης για την απορρόφηση της ενέργειας που εκλύεται αλλά και του αντίστοιχου εξοπλισμού του, όπως είναι για παράδειγμα οι αερόσακοι.

Ο λόγος ύπαρξης όλων των παραπάνω είναι αφενός η εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου επιβίωσης στην καμπίνα αλλά και η όσο το δυνατόν μείωση των δυνάμεων που δέχονται οδηγός και επιβάτες κατά την πρόσκρουση. Εξίσου σημαντική βέβαια και η προστασία που παρέχει ένα αυτοκίνητο στα πιο αδύναμα μέλη της κυκλοφορίας, που είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Η αξιολόγηση της ασφάλειας που παρέχει ένα νέο μοντέλο γίνεται από το γνωστό μας οργανισμό Euro NCAP. Παλιότερα η διάκριση με τα πέντε αστέρια ήταν αυτή που ξεχώριζε ένα μοντέλο με τα καλύτερα επίπεδα παθητικής ασφάλειας. Με τον καιρό τα πρωτόκολλα αξιολόγησης του Euro NCAP έγιναν πιο αυστηρά και εντάχθηκαν και αξιολογήσεις γύρω από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του κάθε μοντέλου.

Ακόμη και έτσι όμως υπάρχουν πολλά μοντέλα που απολαμβάνουν την κορυφαία διάκριση των πέντε αστεριών. Έτσι, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αυτά που κατάφεραν να συγκεντρώσουν την υψηλότερη αξιολόγηση ανά τομέα.

Συγκεκριμένα, ο Euro NCAP υπολογίζει την βαθμολογία αθροιστικά μέσα από τέσσερις τομείς δοκιμών αξιολόγησης: στην προστασία για τους ενήλικες, για τα παιδιά, για τους πεζούς και στην αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης (π.χ. του αυτόνομου συστήματος πέδησης κ.α.).



ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης