Το νέο Audi Α8 γίνεται μαγικό χαλί

Το νέο Audi Α8 γίνεται μαγικό χαλί

Τον απόλυτο συνδυασμό άνεσης και ελέγχου υπόσχεται η νέα ενεργητική ανάρτηση Predictive Active Suspension της Audi με την οποία εξοπλίζεται το Α8.

audi_pas_054567654
Οι ενεργητικές αναρτήσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες δουλεύουν και πειραματίζονται επάνω σε αυτές για δεκαετίες έχοντας κατά καιρούς παρουσιάσει εξαιρετικά αξιόλογες προτάσεις. Το νέο Audi A8 είναι εφοδιασμένο με την ενεργητική ανάρτηση Predictive Active Suspension η οποία υπόσχεται έναν απόλυτο συνδυασμό άνεσης και ελέγχου.

Η λογική της νέας ανάρτησης βασίζεται στις αρχές μιας αερανάρτησης που προσφέρει το κλασικό πλεονέκτημα της αυξομείωσης του ύψους. Μάλιστα ως προεπιλεγμένο χαρακτηριστικό λειτουργίας της είναι η αυτόματη αύξηση του ύψους κατά 50 mm μόλις υπάρξει επαφή με κάποια χειρολαβή πόρτας ώστε να διευκολύνεται η είσοδος και η έξοδος των επιβατών. Ωστόσο η PAS σε κάθε ένα από τα τέσσερα γόνατα της ανάρτησης έχει ενσωματωμένο ηλεκτρομηχανικό ενεργοποιητή ο οποίος ελέγχεται από μια κεντρική μονάδα. Αυτή με την σειρά της λαμβάνει πληροφορίες από μια κάμερα η οποία είναι τοποθετημένη στο παρμπρίζ και παρατηρεί τις συνθήκες του δρόμου μπροστά από το αυτοκίνητο. Βασικός στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των κλίσεων ώστε να μειωθούν αντίστοιχα οι δυνάμεις που ασκούνται στους επιβάτες.

Άκρως εντυπωσιακή είναι η αντίδραση του PAS στα σαμαράκια: το ύψος αυξάνεται ταχύτατα κατά 50 mm μόλις η κάμερα διαγνώσει πως το αυτοκίνητο πλησιάζει σε κάποια τέτοια ανωμαλία. Η αύξηση του ύψους επιτρέπει στη συνέχεια σε κάθε αμορτισέρ να συμπιεστεί και σε κάθε μπράτσο να υποχωρήσει όσο χρειάζεται ώστε η κάθετη κίνηση του αντίστοιχου τροχού - καθώς περνά από την ανωμαλία - να μην μεταφράζεται σε κλίση του αμαξώματος και μεταβολή του οριζόντιου επιπέδου του ώστε οι επιβάτες να μην αισθανθούν την εκδήλωση δυνάμεων υψηλής έντασης.

Αντίστοιχη λογική έχει η λειτουργία της ανάρτησης για την εξουδετέρωση των κλίσεων κατά την επιτάχυνση και το φρενάρισμα ενώ σε ταχύτητες μεταξύ 80 και 130 km/h το S8 γέρνει κατά τρείς μοίρες προς το εσωτερικό της στροφής. Η άλλη πλευρά του νομίσματος φανερώνεται όταν ο οδηγός επιλέγει το πρόγραμμα Dynamic στο οποίο οι κλίσεις του αμαξώματος μειώνονται στο μισό σε σχέση με αυτές ενός Α8 με συμβατική ανάρτηση.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης