Μόλις μια ώρα από τη Μύκονο...

Μόλις μια ώρα από τη Μύκονο...

... βρίσκεται η Μύκονος των Μικρών Κυκλάδων το Άνω Κουφονήσι. Εκεί θα βρείτε όλα όσα πιθανόν σας αρέσουν στη Μύκονο, αλλά λείπουν όσα σας ενοχλούν.

Τα Κουφονήσια (Άνω & Κάτω) βρίσκονται κάτω από τη Νάξο. Για πολλά χρόνια ήταν νησιά άγονης γραμμής με το πλοίο να πιάνει μερικές φορές τη βδομάδα, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος. Πλέον ειδικά το καλοκαίρι υπάρχει τακτική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα με τουλάχιστον 3 εταιρείες να επιχειρούν. Μάλιστα αν επιλέξει κανείς γρήγορο πλοίο το ταξίδι διαρκεί μόλις 5 ώρες από την Αθήνα.

Φτάνοντας στο Άνω Κουφονήσι που κατοικείται, δε ξέρεις τι να περιμένεις. Πρώτα απ' όλα ψάχνεις αν λειτουργεί το ιατρείο, αν υπάρχει αστυνομία, που βρίσκεται το γραφείο του λιμενάρχη...Απ' άκρη σε άκρη το νησί είναι δεν είναι 5km.
Αυτοκίνητα υπάρχουν αλλά χαλαρά...
Οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν για τις δουλειές όχι όμως για να μετακινούνται. Προτιμούν να περπατούν, αυτό είναι στάση ζωής στο Κουφονήσι. Είναι δεδομένο πως δε χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να πας εκεί. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να μην πάρετε, το ίδιο έκανα κι εγώ. Σημειώστε πως στο νησί δεν έχει γίνει ποτέ συγκοινωνιακή μελέτη, οπότε δεν υπάρχει σήμανση, διαγραμμίσεις, κατευθύνσεις. Οι χωματόδρομοι δοκιμάζουν τις αναρτήσεις των αυτοκινήτων ενώ η τοπική κοινότητα καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες καταβρέχοντας το χώμα 3 φορές τη μέρα ώστε να μη σηκώνετε πολύ σκόνη. Ακόμη δεν έχει συμβεί τροχαίο ατύχημα στο Κουφονήσι!Ξεχνώντας λοιπόν το αυτοκίνητο υπάρχουν οι εξής επιλογές: Καΐκι, ποδήλατο ή πόδια.
Από τη Χώρα μέχρι το Πορί υπάρχει μονοπάτι κατά μήκος της ακτής, περίπου 4.0km. Διέρχεται από παραλίες μοναδικής ομορφιάς όπως ο Φοίνικας, ο Φανός, η Ιταλίδα, η Πισίνα. Κάθε μια με την ιστορία της. Η τοπική κοινότητα δεν έχει ενδώσει στην ενοικίαση παραλιών για εμπορική εκμετάλλευση. Έτσι δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες.


Η παραλία του Φοίνικα

Στο Φοίνικα κατασκήνωναν κάποτε τα παιδιά των λουλουδιών. Τα παιδιά τους σήμερα κατασκηνώνουν στο Κάτω Κουφονήσι. Κάποιοι λίγοι επιμένουν ακόμη να τοποθετούν τις σκηνές τους κάτω από τους φοίνικες. Στο Φανό υπάρχει ένα οργανωμένο beach bar. Εδώ μαζεύονται κυρίως οικογένειες. Η Ιταλίδα ήταν μια γυναίκα που ερωτεύτηκε σ' αυτή την παραλία, έμεινε εκεί, έκτισε σπίτι και έζησε το πάθος της. Διόλου τυχαία μαζεύονται νέοι, ανάμεσά τους αρκετοί Ιταλοί.Η Πισίνα είναι μια φυσική πισίνα ανάμεσα στα βράχια, προσφέρεται για βουτιές. Για τους μυημένους υπάρχει ένα υποβρύχιο άνοιγμα στα βράχια απ' όπου εισέρχεται η ανοικτή θάλασσα. Μην επιχειρήσετε πέρασμα αν δεν είστε δεινοί κολυμβητές.Το μονοπάτι κατά μήκος της ακτής είναι πολυσύχναστο.


Στο τέλος του μονοπατιού βρίσκεται το Πορί.
Ένα μεγάλο Ω με πράσινα νερά, ίσως η ομορφότερη παραλία των Κυκλάδων. Αν δε λυσσομανά ο βοριάς θαρρείς πως είσαι στον παράδεισο. Δειλά δειλά τριγύρω χτίζονται κάποια σπίτια και καταλύματα. Λειτουργούν δε και δυο εστιατόρια, σε καλό επίπεδο. Εννοείτε ότι δεν έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες εδώ είναι θέμα να μη σου πάρει ο αέρας την δική σου τέντα.

Απέναντι από το Άνω Κουφονήσι βρίσκεται το Κάτω, ένα πανέμορφο νησί παραδομένο στο ελεύθερο κάμπινγκ. Εδώ είναι επιβεβλημένο να μπει μια τάξη. Π.χ. να υπάρχει οριοθετημένος χώρος για κατασκήνωση, και τα βασική είδη υγιεινής, πρώτες βοήθειες και άλλα.Η πρόσβαση στο Κάτω Κουφονήσι γίνεται μ' αυτό τον τρόπο.

Ο τόπος είναι πανέμορφος και η πρόσβαση σ' αυτόν γραφική με ένα μικρό καΐκι. Αναξιοποίητος παραμένει και ο αρχαιολογικός χώρος της Κέρου, ένα ακατοίκητο νησί απέναντι από τα Κουφονήσια.Το βράδυ στο Άνω Κουφονήσι υπάρχουν μερικές ήρεμες ποιοτικές επιλογές
για όσους έχουν ανησυχίες για νυχτερινή διασκέδαση. Αρκετά καλά εστιατόρια, ταχυφαγεία και παντοπωλεία καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Εκπλήσσουν ευχάριστα οι τιμές, συνολικά οι ντόπιοι σε κοιτούν στα μάτια και όχι στην τσέπη. Κάποιοι που πηγαίνουν χρόνια στα μέρη αυτά, παρατηρούν μια αλλοίωση λόγω του τουρισμού. Προσωπικά θεωρώ το Άνω Κουφονήσι μια τίμια, αξιόλογη επιλογή: "Όσα πραγματικά αξίζουν, χωρίς φιοριτούρες" ήταν το εύστοχο σχόλιο ενός φίλου. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.Παραλία στο Κάτω Κουφονήσι που απαγγιάζει στο βοριά.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Τζομπάνης Ορεστιαδας... θέλω διακοπές να πάω

Να μας πει ο George πότε θα βγει βαπόρι ηλεκτρικό...

George

Έρχεταιιιιιι. Κουφονήσι πάντως μην πας, δεν είναι για σένα αυτά τα μέρη. Δεν έχει καν αυτοκίνητα. Άσε που είναι πανάκριβο. Και πριν 20 χρόνια ήταν.

ΑΘΗΝΑ

Ευγε για τις ρεαλιστικές περιγραφές σας. Γραφετε πάντα αυτά που βλέπετε ή διαπιστώνετε. Και μάλιστα μας συστήνετε ανεπιφύλακτα ότι νομίζετε (όπως τα φωτα LED που τη νύχτα πετάνε το φώς .....500 μέτρα μπροστά)

Ελένη

Το νησί είναι πανέμορφο με ωραίες παραλίες & δε χρειάζεται αυτοκίνητο. Οι τιμές είναι κακάσχημες. Εν ολίγης: Ένα τριήμερο στο νησί αυτό είναι ότι πρέπει. Για παραπάνω μέρες γεμίστε αρκετά το πορτοφόλι σας. Όποιος πάει θα το διαπιστώσει. & να τους ζητάτε αποδείξεις όπως έκανα εγώ.

babis

κουνιστούς εχει τό νησί ? αν οχι νά φέρουν από τήν μύκονο ...εχει πολλούς εκεί

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ, ΣΤΑ -ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ- ΠΑΡΘΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ ΤΟ ΜΑΘΑΝΕ ΠΙΑ- ΩΣ ΓΝΗΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ-, ΤΟ ''ΠΟΙΗΜΑ'' ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΙΑ ΤΟΝ ΑΔΑΗ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΑ/ ΘΥΜΑ ΜΕ ΚΑΤΙ ΧΕΡΟΥΚΛΕΣ ΝΑΑΑΑΑ...... ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΙΑΣΟΥΝ ΓΕΡΑ ΤΟΝ Κ....ΛΟ....

Γ.Τ.

Έτσι όπως το λες είναι φίλε.Είχα πάει Κουφονήσι πριν δώδεκα χρόνια και είχα πληρώσει για ένα άθλιο δωμάτιο 80 ευρώ την βραδιά.Είναι τόσο όμορφο όμως αυτό το νησί και με τόσο καταπληκτικές παραλίες που είπα χαλάλι...έτυχε κιόλας να είμαι και τις μέρες της Αυγουστιάτικης πανσελήνου (όπως στην φωτογραφία) και ήταν πραγματικά μαγεία..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

A-180

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Mercedes ανακοίνωσε το ξεκίνημα της διάθεσης στη χώρα μας της νέας A 180, η οποία είναι και η πιο προσιτή έκδοση στη γκάμα του νέου μικρομεσαίου γερμανικού μοντέλου

220661_Volvo_Cars_SUV_line-up_1

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Volvo κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η φίρμα παρουσίασε άνοδο στην παγκόσμια & την ελληνική αγορά.

Ronaldo-1000-1

Η απεργία αυτή πήρε μεγάλη δημοσιότητα και έγινε viral την περασμένη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο, ως αντίδραση των εργαζομένων της Fiat για την κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ μεταγραφή του Πορτογάλου σταρ στη Juventus, η οποία θυμίζουμε ότι ανήκει στην οικογένεια Agnelli που έχει στην κατοχή της και την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία.

TESLAIGK_9932

Το Tesla X δεν είναι απλώς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Είναι μια χρονοκάψουλα που μας διακτινίζει στο μέλλον της αυτοκίνησης. Εκεί που η ταχύτητα συναντά τους μηδενικούς ρύπους και ο ρόλος του οδηγού ακροβατεί μεταξύ του χειριστή και του καλομαθημένου επιβάτη.

Nissan_GT_R50_by_Italdesign___Goodwood__5_

Οι εργοστασιακοί οδηγοί της Nissan στο GT3, Lucas Ordonez και Alex Buncombe, βρέθηκαν στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του  Goodwood, οδηγώντας το εκπληκτικό  Nissan GT-R50 από την Italdesign.

8