Η θρυλική Παγόδα κλείνει τα 60

Η θρυλική Παγόδα κλείνει τα 60

Η Mercedes-Benz γιορτάζει την 60η επέτειο από την παρουσίαση ενός θρυλικού μοντέλου, της SL W113 που έμεινε στην ιστορία με το ψευδώνυμο «Παγόδα». 

Mercedes_SL_Pagoda
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η Mercedes δημιούργησε επάνω στο πλαίσιο της σεντάν W111 ένα coupe μοντέλο με την εσωτερική ονομασία W113 που έμεινε στην ιστορία για την κομψότητα και την ασφάλεια που προσέφερε. Η Mercedes-Benz 230 SL έκανε το ντεμπούτο της στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1963 και ήταν το πρώτο σπορ αυτοκίνητο που ενσωμάτωσε στη σχεδίασή του τον κλωβό ασφαλείας για τους επιβάτες, ενώ εμπρός και πίσω είχε ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης. Το διθέσιο μοντέλο σχεδιάστηκε από τον Friedrich Geiger, στον οποίο η Mercedes-Benz χρωστάει πολλά επιτυχημένα μοντέλα, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην οροφή του.
Η σκληρή οροφή του μοντέλου, αυτή με τη χαρακτηριστική διαμόρφωση που του έδωσε και το καθιερωμένο πια παρατσούκλι «Παγόδα», είναι σχεδιασμένη από τον ταλαντούχο Paul Bracq. Το αυτοκίνητο παρέμεινε στην παραγωγή έως το 1971 και σε αυτό το διάστημα παρήχθη σε 48.912 μονάδες και προσφέρθηκε με τρεις κινητήρες.
Η έκδοση 280 SL, η πιο επιτυχημένη της W113, εμφανίστηκε στο 1968, με έναν εξακύλινδρο κινητήρα 2,8 λίτρων απόδοσης 170 ίππων που επέτρεπε την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 9,0 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα είναι 200 χλμ./ώρα.
Οι καλές αυτές επιδόσεις για την εποχή, έδωσαν και «πάτημα» στους «ανύσηχους» της εποχής, να χρησιμοποιήσουν το μοντέλο και σε αγωνιστικές δραστηριότητες. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιτυχίες που έχει σημειώσει στο στίβο των αγώνων το μοντέλο, ήταν και η νίκη στο μαραθώνιο ράλι των 5 χιλιάδων και πλέον χιλιομέτρων, Spa- Sofia- Liege το 1963, με πλήρωμα τους Eugen Bohringer και Klaus Kaiser.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης