H θρυλική Alfa Romeo S10 SS επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της Sauber F1

H θρυλική Alfa Romeo S10 SS επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της Sauber F1

Μια ιστορική αγωνιστική Alfa Romeo S10 SS με άκρως περιπετειώδη ιστορία, η οποία πρόσφατα επανήλθε στην αρχική της μορφή βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Sauber F1 που υποστηρίζει την ομάδα της Alfa Romeo F1

Alfa-Romeo_S10_SS__3_
Η προπολεμική αγωνιστική πορεία της Alfa Romeo ήταν από τις λαμπρότερες μεταξύ των εταιριών με παρουσία στον αγωνιστικό χώρο εκείνης της εποχής. Παιδί αυτής της περιόδου είναι και η πανέμορφη S10 SS με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη ιστορία.
Η γοητευτική 12κύλινδρη S10 SS δημιουργήθηκε ως απάντηση στην BMW 328 που το 1940 κέρδισε μέσα στην Ιταλία τον θρυλικό αγώνα Mille Miglia. Το αυτοκίνητο συνδύαζε πλαίσιο της Alfa Romeo με τον πρωτοποριακό κινητήρα του διάσημου μηχανικού Gioacchino Colombo που είχε σχεδιάσει έναν V12 με περιεχόμενη γωνία 60 μοιρών και τρία καρμπυρατέρ ο οποίος έφθανε την εντυπωσιακή για την εποχή απόδοση των 182 PS.

Αν και αρχικά είχε σχεδιαστεί η κατασκευή τεσσάρων αυτοκινήτων μόνο ένα ήταν τελικά έτοιμο για το Mille Miglia του 1941 το οποίο όμως λόγω του πολέμου δεν πραγματοποιήθηκε. Πριν τη γενίκευση των εχθροπραξιών το αυτοκίνητο μαζί με πολλά ανταλλακτικά μεταφέρθηκε σε μια μυστική αποθήκη στην Ελβετία ενώ μετά τον πόλεμο πουλήθηκε σε έναν επιχειρηματία και οδηγό αγώνων από τη Βέρνη, ο οποίος αγόρασε αρκετά αυτοκίνητα και εξοπλισμό από την πρώην αγωνιστική ομάδα της Alfa Romeo.
Στα χρόνια που ακολούθησαν το αυτοκίνητο δέχθηκε πολλές επεμβάσεις στο αμάξωμα αλλά και τον κινητήρα ο οποίος απέκτησε και υπετροφοδότηση φθάνοντας τους 280 PS ενώ κέρδισε αρκετές αναβάσεις στο διάστημα 1947-1949 και είχε αγωνιστική παρουσία μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ΄50.
Κλείσιμο

Η περίεργη ιστορία του συνεχίστηκε μέσα από πολλές αλλαγές κατόχων αλλά και τοποθεσιών μέχρι πριν από δύο χρόνια όπου το αυτοκίνητο αγοράστηκε από έναν Ελβετό συλλέκτη ο οποίος με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα αυθεντικά εξαρτήματα του αυτοκινήτου και να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση. Μάλιστα σε μια συμβολική κίνηση η S10 SS βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Sauber F1 η οποία έχει την ευθύνη της αγωνιστικής ομάδας της Alfa Romeo στη Formula 1 και έτσι το αγωνιστικό παρελθόν της ιταλικής φίρμας συνάντησε το σήμερα σε μια στιγμή που σίγουρα μιλά στην καρδιά όλων των Alfisti.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης