Κορωνοϊός

Βρετανία: Ετοιμάζεται νομικό πλαίσιο για την κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων

Autonomous_Mobility_Laws_Europe_2

Η νομοθεσία στο μέλλον, θα έχει αντιμετωπίσει σχεδόν όλα τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την κυκλοφορία των αυτόνομων οχημάτων.

Η βρετανική κυβέρνηση αναπτύσσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στα αυτόνομα αυτοκίνητα να κινούνται σε δημόσιους δρόμους και μέσω αυτής θα λύνονται και κάποια θέματα σχετικά με τα αυτόνομα οχήματα, όπως είναι η ασφάλιση, η ανάληψη ευθύνης σε ενδεχόμενο ατύχημα, καθώς και το τεχνολογικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα κυκλοφορούν τα οχήματα αυτά, που έχει να κάνει και με την εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και internet. Η επεξεργασία της νομοθεσίας που θα αφορά στα αυτόνομα οχήματα, είναι ήδη εν εξελίξει από τη σχετική επιτροπή, πριν έρθει για διαβούλευση στο κοινοβούλιο. Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοθεσίας θα ισχύει για αυτοκίνητα που μπορούν να υποστηρίξουν αυτόνομη μετακίνηση Επιπέδου 3 και πάνω.


Πολλά αυτοκίνητα είναι προς το παρόν διαθέσιμα με δυνατότητες Επιπέδου 2 σε ότι αφορά την αυτόνομη οδήγηση, κάτι που ορίζεται από την παρουσία χαρακτηριστικών στον εξοπλισμό, όπως είναι η υποβοήθηση για τη διατήρηση της πορείας σε συγκεκριμένη λωρίδα του δρόμου και κάποια από τα συστήματα Adaptive Cruise Control (στη λειτουργία των οποίων περιλαμβάνεται και η στάση στην κίνηση αλλά και η επανεκκίνηση. Το Επίπεδο 3 είναι ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα, που περιλαμβάνει τα συστήματα που επιτρέπουν την κίνηση του αυτοκινήτου χωρίς να απαιτείται η επαφή του οδηγού με το τιμόνι. Το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών (DfT) μόλις τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσε ότι αυτοκίνητα με αυτοματοποιημένα συστήματα διατήρησης λωρίδων θα επιτρέπονται νόμιμα στο δρόμο, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους με τη λειτουργία του όμως να περιορίζεται σε ταχύτητες έως τα 60 χλμ./ώρα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης