«Του τσοπάνη»: η 6η γενιά της φάρμας Γεωργούλη τυροκομεί στα βοσκοτόπια της Χίου

«Του τσοπάνη»: η 6η γενιά της φάρμας Γεωργούλη τυροκομεί στα βοσκοτόπια της Χίου

Στα βοσκοτόπια της Λαγκάδας, με τις θαλασσινές αύρες και τη θρεπτική βλάστηση, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου, ζώων και φύσης

«Του τσοπάνη»: η 6η γενιά της φάρμας Γεωργούλη τυροκομεί στα βοσκοτόπια της Χίου
Εδώ, η κτηνοτροφική παράδοση παραμένει ζωντανή, ακολουθώντας τον ρυθμό της γης και των εποχών. Σε αυτόν τον τόπο, η οικογένεια Γεωργούλη ζει και τυροκομεί εδώ και αιώνες, διατηρώντας την αυθεντική χιώτικη παράδοση. «Λέμε ότι είμαστε η 6η γενιά γιατί δεν ξέρουμε πόσο ακόμα πίσω να πάμε και να μετρήσουμε. Εμείς εδώ ήμασταν πάντοτε. Μαζί με τα ζώα ζούμε και μεγαλώνουμε από γενιά σε γενιά,» αφηγείται στο Cantina η Δέσποινα Γεωργούλη, εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς «Του τσοπάνη». Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Στα χιώτικα βοσκοτόπια
Πέρα από την εμβληματική μαστίχα, η Χίος έχει σημαντική κτηνοτροφική δραστηριότητα, με ελάχιστα τυροκομεία. Αυτή την πληροφορία ήθελε να δει από κοντά και να αποτυπώσει η συντακτική ομάδα του Cantina και ταξίδεψε μέχρι την βόρεια πλευρά της Χίου, αλλά όχι στην θαλασσινή που έχει άλλη χάρη, στην ορεινή. Σε αυτή τη γη που μόνο οι λιγοστοί ντόπιοι πατάνε και που απειλείται με την απόλυτη ερημοποίηση. Εκεί που ζει, από πάντα, η οικογένεια Γεωργούλη, στην περιοχή του Αγρελωπού. Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης σήκωσε drone και αποτύπωσε τη γη. Πέτρα, θάλασσα και κάπου στη μέση του πουθενά, η φάρμα Γεωργούλη.

Δείτε περισσότερα στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης