Η οικογενειακή επιχείρηση αλλαντικών στην Ξάνθη που διατηρεί ζωντανές τις μνήμες της Ανατολής
Μια οικογενειακή επιχείρηση αλλαντικών παράγει, μεταξύ άλλων, παστουρμά, καβουρμά και σουτζούκι, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες της Ανατολής.
Όταν ο παππούς Απόστολος αποχαιρετούσε 100 χρόνια πίσω το βιός του στη Μικρά Ασία και φόρτωνε τις θύμησες και την οικογένειά του στη βάρκα της προσφυγιάς, δεν φανταζόταν ότι δεκαετίες αργότερα οι έξι γιοι του και εν συνεχεία οι έξι εγγονοί του –πέντε συνονόματοί του Απόστολοι και ένας Θωμάς– θα συνέχιζαν το έργο του. Να κάνουν δηλαδή το όνομά του ταυτόσημο με την τοπική αλλαντοποιία.
«Ο παππούς μας», μου εξηγεί ο Απόστολος Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής της οικογενειακής επιχείρησης, «μετέφερε από την πατρίδα όλο το μεράκι, την τεχνογνωσία και τα μυστικά της γεύσης στα αλλαντικά. Τα είχε μάθει από τον πατέρα του την εποχή που δούλευε στο πλευρό του στο κρεοπωλείο που διατηρούσε στο χωριό Μπόουσουρντακ στα βόρεια της Μ. Ασίας και πολύ κοντά στον Εύξεινο Πόντο. Όταν πλέον, ως πρόσφυγας, ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη μαζί με τη σύζυγό του Δέσποινα, συνέχισε να κάνει αυτό που για εκείνον μέχρι τότε ήταν όλη του η ζωή. Άνοιξε το πρώτο του κρεοπωλείο στην περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας και έπειτα, στα τέλη της δεκαετίας του ’30 με αρχές του ’40, πριν τον Β΄ Π. Πόλεμο, μεταφέρθηκε στη νεοσύστατη τότε Δημοτική Αγορά» όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα η επιχείρηση.
Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στο Olivemagazine.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr