
Πιπέρι: Πόσα είδη υπάρχουν και πώς τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα;
Πιπέρι: Πόσα είδη υπάρχουν και πώς τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα;
Το πιπέρι είναι πανταχού παρόν στη μαγειρική. Ειδικά το μαύρο πιπέρι, μαζί με το αλάτι, αποτελούν απαραίτητα υλικά για κάθε συνταγή. Είναι μάλιστα τόσο συνηθισμένο στα πιάτα μας που κάποιοι δεν το λογίζουν καν ως μπαχαρικό.

Το πιπέρι είναι πανταχού παρόν στη μαγειρική. Ειδικά το μαύρο πιπέρι, μαζί με το αλάτι, αποτελούν απαραίτητα υλικά για κάθε συνταγή. Είναι μάλιστα τόσο συνηθισμένο στα πιάτα μας που κάποιοι δεν το λογίζουν καν ως μπαχαρικό, πόσω μάλλον ως κάτι το ιδιαίτερο, κάτι που δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά στα μαγειρέματά τους.
Μεσαίωνας: Πολύτιμο σαν το χρυσάφι!
Κι όμως ενώ στις μέρες μας το πιπέρι δεν λείπει από κανένα σπίτι, τα πράγματα δεν ήταν έτσι πριν από εκατοντάδες χρόνια. Για την ακρίβεια, στον Μεσαίωνα αποτελούσε είδος πολυτελείας. Ο κόσμος πλήρωνε φόρους και ενοίκια με πιπέρι! Και στην περίοδο της άνθησής του ήταν τόσο πολύτιμο όσο το χρυσάφι.
Πόσα είδη πιπεριών υπάρχουν;
Η λέξη «πιπέρι» χρησιμοποιείται για να περιγράψει δεκάδες διαφορετικούς τύπους και ποικιλίες που κυκλοφορούν σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, με διαφορετικές ιδιότητες αλλά και χρήσεις στην κουζίνα. Πρόκεται για τους αποξηραμένους καρπούς του Piper nigrum, ενός αναρριχώμενου θάμνου που κατάγεται από την Ινδία. Από αυτό το φυτό προέρχονται το μαύρο, το λευκό και το πράσινο πιπέρι ενώ το ροζ και το πιπέρι Σιτσουάν -που μερικές φορές συσκευάζεται ως «Σετσουάν»- προέρχονται από διαφορετικά φυτά.
Ο καρπός του Piper Negrum έχει έναν σπόρο στο κέντρο, που περιβάλλεται από ένα στρώμα σάρκας. Αυτό το στρώμα, μαζί με τα επιφανειακά στρώματα του σπόρου στο εσωτερικό του, περιέχει την κύρια ένωση που είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση του μπαχαρικού: την πιπερίνη. Οι καρποί φύονται σε τσαμπιά πάνω στον θάμνο και αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε κόκκινο καθώς ωριμάζουν. Το στάδιο στο οποίο πραγματοποιείται η συγκομιδή του καρπού καθώς και ο τρόπος επεξεργασίας του θα καθορίσουν τον τύπο του πιπεριού και τις γευστικές διαστάσεις που προσδίδει σε ένα πιάτο.
Δείτε τη συνέχεια στο Olivemagazine.gr
Μεσαίωνας: Πολύτιμο σαν το χρυσάφι!
Κι όμως ενώ στις μέρες μας το πιπέρι δεν λείπει από κανένα σπίτι, τα πράγματα δεν ήταν έτσι πριν από εκατοντάδες χρόνια. Για την ακρίβεια, στον Μεσαίωνα αποτελούσε είδος πολυτελείας. Ο κόσμος πλήρωνε φόρους και ενοίκια με πιπέρι! Και στην περίοδο της άνθησής του ήταν τόσο πολύτιμο όσο το χρυσάφι.
Πόσα είδη πιπεριών υπάρχουν;
Η λέξη «πιπέρι» χρησιμοποιείται για να περιγράψει δεκάδες διαφορετικούς τύπους και ποικιλίες που κυκλοφορούν σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, με διαφορετικές ιδιότητες αλλά και χρήσεις στην κουζίνα. Πρόκεται για τους αποξηραμένους καρπούς του Piper nigrum, ενός αναρριχώμενου θάμνου που κατάγεται από την Ινδία. Από αυτό το φυτό προέρχονται το μαύρο, το λευκό και το πράσινο πιπέρι ενώ το ροζ και το πιπέρι Σιτσουάν -που μερικές φορές συσκευάζεται ως «Σετσουάν»- προέρχονται από διαφορετικά φυτά.
Ο καρπός του Piper Negrum έχει έναν σπόρο στο κέντρο, που περιβάλλεται από ένα στρώμα σάρκας. Αυτό το στρώμα, μαζί με τα επιφανειακά στρώματα του σπόρου στο εσωτερικό του, περιέχει την κύρια ένωση που είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση του μπαχαρικού: την πιπερίνη. Οι καρποί φύονται σε τσαμπιά πάνω στον θάμνο και αλλάζουν χρώμα από πράσινο σε κόκκινο καθώς ωριμάζουν. Το στάδιο στο οποίο πραγματοποιείται η συγκομιδή του καρπού καθώς και ο τρόπος επεξεργασίας του θα καθορίσουν τον τύπο του πιπεριού και τις γευστικές διαστάσεις που προσδίδει σε ένα πιάτο.
Δείτε τη συνέχεια στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα