Κατάψυξη εγκεφάλων…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Κατάψυξη εγκεφάλων…

Ο Ρόμπερτ Έτινγκερ θεωρείται ο πατέρας της Κρυογονικής, δηλαδή της ιδέας ότι οι νεκροί πρέπει να καταψύχονται. Ο Έτινγκερ πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα βρουν τον τρόπο μετά από χρόνια ή αιώνες ,να τους επαναφέρουν στη ζωή, όταν πλέον θα έχουν ανακαλυφθεί μέθοδοι αντιγήρανσης ,ή θεραπείες για τις ασθένειες που τους επέφεραν τον θάνατο. Πέθανε σε ηλικία 92 χρόνων στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών και έγινε ο 106ος άνθρωπος που καταψύχθηκε στο Ινστιτούτο Κρυογονικής που ίδρυσε.

Ο Έτινγκερ ήταν καθηγητής φυσικής και μαθηματικών, τραυματίστηκε σοβαρά στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και από τότε καλλιέργησε την ιδέα της βαθιάς κατάψυξης των νεκρών , με προοπτική την «ανάστασή» τους στο απώτερο μέλλον. Το 1964 έγραψε, το βιβλίο «The Ρrospect of Ιmmortality» («Η προοπτική της αθανασίας»), με θέμα την κρυογονική.

Το Ινστιτούτο Κρυογονικής ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1976, ενώ ο Έτινγκερ ίδρυσε και την Εταιρεία Αθανασίας, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην κρυογονική και την επιμήκυνση του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής. Το Ινστιτούτο χρεώνει περίπου 19.000 ευρώ για την προετοιμασία και την αποθήκευση του σώματος σε μία δεξαμενή βαθιάς ψύξης σε υγρό άζωτο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα , μία ρωσική εταιρεία διαφημίζει ότι μπορεί να πετύχει την αιώνια ζωή, καταψύχοντας τον εγκέφαλο μετά τον θάνατο… Είναι εντυπωσιακό , ότι η εταιρία αυτή έχει ήδη πελάτες, οι οποίοι πληρώνουν αδρά για να διατηρηθεί ο εγκέφαλός τους ή και ολόκληρο το σώμα τους.

Η εταιρεία λέγεται KrioRus και ειδικεύεται στην κρυογονική. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας , θεωρούν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί σαν σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και το περιεχόμενό του μπορεί να καταψυχθεί και να διατηρηθεί για μελλοντική χρήση…Και συστήνει στους υποψήφιους πελάτες της ότι είναι πιο φτηνό, πιο σίγουρο και μάλλον πιο καλά να παγώσουν μόνο τον εγκέφαλο τους . Το πάγωμα του εγκεφάλου κοστίζει 10.000 δολάρια, ενώ του σώματος φτάνει τα 30.000 δολάρια!..

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 και έχει φτιάξει ειδικές εγκαταστάσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των 30 πελατών της, οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαιο μαζί της. Οι επιστήμονες όμως, είναι πολύ επιφυλακτικοί και πολλοί κάνουν λόγο για απάτη. Επειδή όμως, όπως έχει δείξει η ιστορία της επιστήμης, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί, σκέπτομαι ότι , ακόμα και με ελάχιστες πιθανότητες δυνατότητας αναβίωσης κατεψυγμένων εγκεφάλων , η κρυονική μέθοδος ,ίσως αποτελούσε μια μοναδική ελπίδα… Ελπίδα διατήρησης μοναδικών εγκεφάλων , που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να λύσει τα προβλήματά της στο απώτερο μέλλον!

Οι επιλεγμένοι αυτοί εγκέφαλοι , θα μπορούσε να είναι από όλο το φάσμα: Τις επιστήμες, τις αλλά και την πολιτική. Όσον αφορά τις επιστήμες, φαντασθείτε π.χ. αναβίωση με την τεχνική της κρυογονικής, και μελέτη με μεθόδους του μέλλοντος, του εγκεφάλου του Αϊνστάιν. Και ακόμα την επαναλειτουργία του σε νέο σώμα. Αλλά εκεί που θα βοηθούσε μια τέτοια προοπτική, είναι ο χώρος της πολιτικής.

Σε διεθνές επίπεδο, η διατήρηση , η μελέτη και ανάκληση πληροφοριών , από εγκεφάλους που ρυθμίζουν σήμερα τις τύχες του πλανήτη, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Θα γινόταν γνωστό στο ευρύ κοινό, πως πάρθηκαν από γνωστούς ηγέτες, σημαντικές αποφάσεις που αλλάξαν ή και στοίχισαν την ζωή χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ανθρώπων… Πως κατάφεραν να πείσουν πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους τους, να τους εκλέξουν στην εξουσία... Πως κατάφεραν ειδικότερα, να εξαπατήσουν με όχημα τον λαϊκισμό και την δημαγωγία , την πλειοψηφία των πολιτών των χωρών τους και να κυβερνήσουν με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τις χώρες τους αλλά και για τον πλανήτη ολόκληρο… Και πως κατάφεραν και καταφέρνουν , παρόλα αυτά να μένουν ατιμώρητοι!

Η κρυογονική όμως και η κατάψυξη εγκεφάλων, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και στην Ελληνική πραγματικότητα. Στην χώρα μας υπήρξαν μεγάλοι πολιτικοί. Πολιτικοί που βοήθησαν την χώρα να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα. Υπήρξαν όμως και πολιτικοί που απλά απέτυχαν ή ακόμα χειρότερα, λειτούργησαν καταστροφικά! Η μελέτη των εγκεφάλων και των πρώτων και των δεύτερων, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον! Μέχρι τότε όμως, και επειδή το σενάριο αυτό της κρυογονικής, έχει πολύ λίγες πιθανότητες επιτυχίας, ο μόνος τρόπος μελέτης των εγκεφάλων των πολιτικών στην δημοκρατία, είναι το αναπτυγμένο αισθητήριο και κριτήριο των ψηφοφόρων!

* Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι καθηγητής καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ