ΟΙ “Όμοιοι” και οι “Ανόμοιοι” στην πολιτική
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

ΟΙ “Όμοιοι” και οι “Ανόμοιοι” στην πολιτική

Ο Ξενοφώντας και ο Αριστοτέλης , αναφέρουν στα κείμενά τους, ότι στο αυστηρά ταξικό κοινωνικό σύστημα της αρχαίας Σπάρτης, “όμοιοι” ονομάζονταν η κοινωνική εκείνη ομάδα η οποία βρισκόταν στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας και η οποία κατείχε πλήρη πολιτικά δικαιώματα. 

Τα κριτήρια των Σπαρτιατών αναφορικά με το ποιος κατείχε την ιδιότητα του “Ομοιου” πολίτη , ήταν πολύ αυστηρά. Αρχικά θα έπρεπε να κατάγεται από πατέρα πολίτη και μητέρα κόρη πολίτη. Επίσης, θα έπρεπε να υποστεί και να ολοκληρώσει με επιτυχία την “αγωγή”, δηλαδή την σκληρή εκπαίδευση που λάμβαναν οι νεαροί Σπαρτιάτες ,προκειμένου να γίνουν ολοκληρωμένοι στρατιώτες και πολίτες της πατρίδας τους.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το έτος 480 π.Χ., η Σπάρτη είχε 8.000 “Ομοιους” πολίτες. Ωστόσο, αυτοί μειωνόταν προοδευτικά και έτσι το στρατιωτικό σώμα των “Ομοίων” που έλαβε μέρος στην μάχη των Λεύκτρων εναντίων της Θήβας το έτος 371 π.χ. , αριθμούσε γύρω στους 1.200. Οι απώλειες των Σπαρτιατών στη μάχη αυτή, ήταν περίπου 400 οπλίτες, δηλαδή σκοτώθηκε περίπου το ένα τρίτο των “Ομοίων”…. Ορισμένοι από τους αρχαίους ιστορικούς αποδίδουν την παρακμή της Σπάρτης ακριβώς στην άρνηση αυτή των “Ομοίων” πολιτών της, να ενωθούν με τους είλωτες και τους περίοικους…

…Παρακολουθώντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις , μου έρχεται στο μυαλό αυτό το ιστορικό γεγονός.

Η κυβερνώσα πολιτική παράταξη, κάτω από την σημαία της “ριζοσπαστικής αριστεράς”, ένωσε διάφορες τάσεις και “συνιστώσες” που κινούντο οι περισσότερες από αυτές, στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος και δημιούργησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως ενιαία πλέον και ομοιογενής παράταξη, αποτελούμενη από “όμοιους”, παρουσιάστηκε στις εκλογές και ζήτησε την ψήφο του Ελληνικού λαού. Αφού υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες, οι “όμοιοι” κατέλαβαν την εξουσία. …Όταν όμως άρχισε η απίστευτη και εξοργιστική αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της νέας κυβέρνησης των “Ομοίων”, που αφορούσε την οικονομική πολιτική, την εξωτερική πολιτική και την κοινωνική πολιτική , μια μεγάλη ομάδα “Ομοίων”, αποχώρησε από τους υπόλοιπους, καταγγέλλοντάς τους με σκληρούς χαρακτηρισμούς…

Οι “όμοιοι” που παρέμειναν να κυβερνούν, συνέχισαν την καταστροφική οικονομική πολιτική. Πολιτική που προκάλεσε εκμηδένιση των επενδύσεων και φτωχοποίηση κυρίως της μεσαίας τάξης, πλήρη υποταγή στις επιθυμίες των δανειστών, και πρωτοφανή υποχώρηση στις επιθυμίες των συμμάχων. Με τελική κατάληξη την συνθήκη των Πρεσπών…

Κλείσιμο
Η πολιτική αυτή των “Ομοίων” του ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούν, έχει δημιουργήσει τέτοια δυσφορία, οργή και αντίδραση του ελληνικού λαού, που στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του κυβερνόντος κόμματος….

Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει πανικό στους “Όμοιους”. Και σαν σανίδα σωτηρίας, επιδόθηκαν την προσπάθεια προσέλκυσης και αφομοίωσης άλλων “Ομοίων” από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Η προσπάθεια όμως αυτή δεν φαίνεται να αποδίδει.. Οι μόνοι που προσέτρεξαν στην πρόσκληση, ήταν και είναι “Ανόμοιοι”! Είτε προέρχονται από άλλους εντελώς διαφορετικούς ιδεολογικά, πολιτικούς χώρους, είτε έχουν αποβληθεί από αυτούς και αναζητούν στέγη επιβίωσης, είτε αποτελούν κυνηγούς (υπουργικών) καρεκλών , χωρίς καμία ιδεολογική αφετηρία…

Επομένως , το περίφημο “άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο”, έχει δημιουργήσει ένα συνονθύλευμα “Ανόμοιων” πολιτικών προσώπων, που ο βασικός συνεκτικός τους κρίκος , είναι η παραμονή και η νομή της εξουσία, που με τόσες θυσίες, στον βωμό της ειλικρίνειας, της συνέπειας και των εθνικών συμφερόντων , κατέκτησαν.

…Στην αρχαία Σπάρτη , κυβερνούσαν οι Όμοιοι, που είχαν επιλεγεί με αυστηρά και απαράβατα κριτήρια. Και τα κριτήρια αυτά δεν τα παραβίασαν ποτέ, με αποτέλεσμα να μειωθούν σε τέτοιο βαθμό και να ηττηθούν από τους Θηβαίους στην μάχη των Λεύκτρων .

Οι “Ανόμοιοι” όμως της παρούσας κυβέρνησης, θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερη ήττα στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες. Γιατί η ανομοιογένεια των “Ανόμοιων” , θυμίζει στρατό μισθοφόρων , χωρίς ιδεολογική, αξιακή και πολιτική συνάφεια. Και ο λαός θα τους αντιμετωπίσει κατάλληλα!
«Καλύτερα ένα άθλιο τέλος, παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος»

Καρλ Μαρξ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ