stefanadis-hrist

Ψυχραιμία

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Τα θηλαστικά, και επομένως το ανθρώπινο είδος, ανήκουν στους θερμόαιμους οργανισμούς.  

Δηλαδή η θερμοκρασία του σώματός τους, δεν ακολουθεί εκείνη του περιβάλλοντος που βρίσκεται, αλλά διατηρείται μέσα σε στενά πλαίσια. Αυτό επιτυγχάνεται με πολύπλοκους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει. 

Ένα θερμόαιμο ζώο διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του συνήθως πάνω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντός του, παρά τις μεγάλες αυξομειώσεις που μπορεί αυτό το περιβάλλον να παρουσιάζει.

Αντίθετα, τα ψυχρόαιμα ζώα της γης (όπως τα ερπετά), αδυνατούν να ρυθμίσουν την εσωτερική θερμοκρασία τους, η οποία προσαρμόζεται με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και έτσι γίνονται ευάλωτα σε ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας. Δηλαδή,  καθώς η θερμοκρασία της γης ανεβαίνει με τα χρόνια, τα ζώα θα ζουν σε θερμοκρασίες πολύ πιο κοντά στα όριά τους, και δύσκολα θα επιβιώσουν με τις αναμενόμενες κλιματικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια.  Η λύση γι' αυτά τα ζώα θα είναι είτε να μεταναστεύσουν προς τα βόρεια, είτε σε μεγαλύτερα υψόμετρα, είτε να περνάνε πλέον περισσότερη ώρα στον ίσκιο, είτε να αναπτύξουν σταδιακά μεγαλύτερη αντοχή στην ζέστη. 

… Το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνεχώς επαναλαμβανόμενα , με κλιμακούμενη ένταση και προκλητικότητα, οι Τούρκοι, και κυρίως ο Τούρκος πρόεδρος, προβαίνει σε απαράδεκτες, επιθετικές και προσβλητικές δηλώσεις εναντίον της πατρίδας μας. Την περιλαμβάνει στα σύνορα της καρδιάς του…, δια του εκπροσώπου του, την αποκαλεί μύγα σε αντίθεση με τον γίγαντα, που στην εκτίμησή του είναι η Τουρκία, θυμίζει την ήττα μας στον Σαγγάριο ( μετά από περίπου 100 χρόνια !) απειλώντας μας ότι θα μας ρίξει ξανά στην θάλασσα και αμφισβητεί προκλητικά την συνθήκη της Λωζάννης και επομένως τα Ελληνικά σύνορα.
Οι διαχειριζόμενοι την εξουσία στην χώρα μας, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής, συνιστούν ψυχραιμία…

Αλλά και έμπρακτα, αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία. Συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, αποκλεισμός του Καστελόριζου, αποκλεισμός των Ιμίων, απρόκλητος  εμβολισμός Ελληνικού πλοίου και αιχμαλωσία  Ελλήνων στρατιωτικών . Και παράλληλα , προκαλεί και τον ευρύτερο Ελληνισμό, με τις απειλές και τις  παρεμβάσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου .
Οι διαχειριζόμενοι την εξουσία στην χώρα μας, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής, συνιστούν ψυχραιμία…

…Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το κρατίδιο που δημιούργησαν τα διεθνή συμφέροντα στα Βόρεια σύνορά μας, ζητά την διεθνή αναγνώριση με όνομα  που δεν δικαιούται και που δεν προκύπτει ,ούτε από ιστορικά, ούτε από γενετικά δεδομένα. 

Και οι αξιωματούχοι του κρατιδίου αυτού, αρνούνται τα πραγματικά δεδομένα και δεν αποκηρύσσουν τον αλυτρωτισμό, με τον οποίο εκπαιδεύεται η νέα γενιά της χώρας τους. Αλλά εκμεταλλευόμενοι την συγκυριακή διεθνή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ,αναζητούν  ετερόκλητες διεθνείς συμμαχίες, ακόμα και με την Τουρκία, και ζητούν από την χώρα μας να υποχωρήσει. 

Οι διαχειριζόμενοι την εξουσία στην χώρα μας, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής, συνιστούν ψυχραιμία…

Η χώρα μας ολισθαίνει στο εσωτερικό σε διαρκώς διογκούμενη παρακμή. Η οικονομία ταλανίζεται, κοινωνικές ομάδες δρουν πέρα από τα όρια του νόμου, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν ξεφύγει από το επιτρεπτό και ο διχασμός είναι ορατός. 

Οι διαχειριζόμενοι την εξουσία στην χώρα μας, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής, συνιστούν ψυχραιμία…

…Όπως έγραψα στην αρχή του άρθρου, το ανθρώπινο είδος ανήκει στα θερμόαιμα όντα. Όταν η θερμοκρασία του αίματος στον άνθρωπο πέσει χαμηλά, αρχίζουν να αναστέλλονται λειτουργίες ζωτικών οργάνων όπως της καρδιάς και του εγκεφάλου. . Αυτή η ψύξη του αίματος, χρησιμοποιείται στην ιατρική κατά την διάρκεια μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων, όπως στην καρδιοχειρουργική.

Επομένως , οι συνεχείς  συστάσεις  για ψυχραιμία, μπροστά σε εξαιρετικά θερμόαιμους γείτονες, και κυρίως τους Τούρκους, είναι μάλλον σίγουρο ότι θα οδηγήσει τον Λαό σε υποτονία, κατατονία και τελικά αναστολή των βασικών λειτουργιών του, που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ελληνισμού!.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα θερμόαιμα έμβια όντα.
Ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος, ο Αριστοτέλης, έλεγε σε δοκίμιο του περί μακροβιότατος και βραχυβιότητος:

“ …πρέπει να δεχθούμε ότι το ζώο είναι από την φύση του και υγρό και θερμό. Και αυτό είναι το ζην.  Το γήρας είναι ψυχρό και ξηρό, όπως είναι ο θάνατος…” 

Επομένως, ψυχραιμία στα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά  με μέτρο και σε βαθμό που δεν θα γίνει επικίνδυνη για τις σωστές αντιδράσεις του οργανισμού που λέγεται Ελληνικό έθνος!  

Αντιδράσεις σε κάθε πρόκληση, είτε από το εξωτερικό, είτε από το εσωτερικό!                            

*Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας 


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία