LIVE

Κορωνοϊός

stefanadis-hrist

Οι σεισμοί και οι Τούρκοι

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Η χώρα μας είναι μια περιοχή από τις πλέον σεισμογενείς του πλανήτη. Διαμορφώθηκε διαμέσου των γεωλογικών αιώνων από τις συνεχείς δραστηριότητες του φλοιού της Γης.

Τρομεροί καταστροφικοί σεισμοί άλλαξαν πολλές φορές τη μορφή του ελλαδικού χώρου, εξαφάνισαν πόλεις και κατέστρεψαν πολιτισμούς. Τα ακραία αυτά γεωλογικά φαινόμενα οφείλονται στο γεγονός ότι κάτω από τη θάλασσά μας συγκρούονται δύο τεράστιες γεωλογικές πλάκες του φλοιού της Γης. Από τη δραστηριότητα αυτή όμως δημιουργήθηκε και η ιστορικότερη και ωραιότερη θάλασσα του κόσμου, το Αιγαίο πέλαγος. 

Απέναντι είναι οι Τούρκοι. Η γνωστή ιστορία τους αρχίζει μόλις το έτος 700 μ.Χ. που ξεκίνησαν από την Κεντρική Ασία με πορεία προς τα δυτικά και έφτασαν στην Προποντίδα της Μικράς Ασίας, που ήταν η καρδιά του Βυζαντίου. Είναι γνωστό ότι η κυριαρχία και τα σύνορα των λαών διαμορφώνονται σχεδόν πάντα με τη δυναμική που προκύπτει από τη στρατιωτική ισχύ, στην οποία οι Τούρκοι εκείνη την εποχή υπερείχαν. Αυτό ήταν και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 

Από τη στρατιωτική ισχύ των Τούρκων προέκυψε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, και η πατρίδα μας για τέσσερις αιώνες βρέθηκε στον τουρκικό ζυγό. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέρρευσε προοδευτικά και το έθνος μας απέκτησε την ελευθερία με τα όπλα και άφθονο αίμα.
Με το σύγχρονο τουρκικό κράτος μάς χωρίζει η αρχαία ελληνική θάλασσα, το Αιγαίο πέλαγος του Ομήρου. Αλλά μας χωρίζει και μια άλλη θάλασσα. Μια θάλασσα που συντηρήθηκε από τους Τούρκους με διωγμούς, ξεριζωμούς και σφαγές. Επιπρόσθετα εμείς οι Ελληνες γνωρίζουμε ότι, αν δεν ήμασταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό σε μια εποχή που η Ευρώπη αναγεννούσε τις αξίες της σε πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ο χαρισματικός λαός μας θα είχε εντελώς άλλη πορεία στο διεθνές περιβάλλον. Εκείνο τον καιρό οι ελεύθεροι Ελληνες ζούσαν ή στα βουνά ή στο εξωτερικό. Ο υποδουλωμένος λαός προσπαθούσε να επιβιώσει και δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που συνέβαιναν. 
Και οι επιπτώσεις αυτής της υστέρησης της ελληνικής κοινωνίας να παρακολουθήσει τις αλλαγές που συνέβαιναν τότε στη Γηραιά Ηπειρο δεν έχουν ακόμα πλήρως εκριζωθεί και μας ακολουθούν μέχρι σήμερα. Αναφέρομαι στο αίσθημα του πολίτη ότι υπάρχει το κράτος που υποχρεούται να φροντίζει για όλα, ανεξάρτητα από την προσφορά και την προσπάθεια του καθενός… Στο όνειρο του πολίτη να ενσωματωθεί επαγγελματικά στον κρατικό μηχανισμό και να εφησυχάσει… Στο ρουσφέτι… Στη δωροδοκία…Στη διαφθορά…  Παρ’ όλα αυτά, οι δύο λαοί είναι καταδικασμένοι να ζουν σε γειτονία και με αμοιβαία ανοχή. Οι Ελληνες, παρότι στην ψυχή τους συνεχίζει πάντα να καίει άσβεστη η λαχτάρα για τις χαμένες πατρίδες, στο πνεύμα αυτής της συνύπαρξης ανέχονται, σιωπούν και προσπαθούν να καλλιεργήσουν επίπλαστο κλίμα φιλίας. Οι Τούρκοι, αντιθέτως, όχι. Από παλιά, αλλά και πρόσφατα, προκαλούν με λόγια και έργα. Απειλές, διεκδικήσεις, συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο και πρόσφατα η εισβολή τους στην Κυπριακή Οικονομική Ζώνη και η απειλή τους να κάνουν το ίδιο και στην Ελληνική. Ο στόχος τους είναι προφανής και αμετακίνητος. Η κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ο έλεγχος του υποθαλάσσιου πλούτου μας... Δηλαδή οι γείτονές μας απειλούν με έναν ακόμα μεγάλο «σεισμό» στην περιοχή…

Η χώρα μας όμως που έχει δημιουργηθεί από σεισμούς είναι φυσικό να μην τους φοβάται. Το Αιγαίο πέλαγος δημιουργήθηκε από σεισμούς, αλλά είναι η ωραιότερη θάλασσα του κόσμου.
Από έναν μεγάλο «σεισμό» που θα προκαλέσει ενδεχόμενα η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο μπορεί να δημιουργηθεί κάτι καλό για την Ελλάδα… 
Αλλά όχι καλό για τους γείτονές μας, που θα πρέπει να ανατρέξουν στην Ιστορία μας!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα