“Δραπέτες” από το Περιθώριο της Πολιτικής Ιστορίας
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

“Δραπέτες” από το Περιθώριο της Πολιτικής Ιστορίας

Πριν από 4,6 δισεκατομμύρια έτη δημιουργήθηκε ο πλανήτης μας.

Η ζωή παρέμεινε κυρίως μικροσκοπική μέχρι πριν από περίπου 580 εκατομμύρια χρόνια , οπότε για ανεξήγητους ακόμα λόγους, έγινε μια βιολογική επανάσταση! Η ζωή “δραπέτευσε” από τα βάθη των Ωκεανών, βγήκε στην ξηρά και άρχισαν να αναπτύσσονται σύνθετοι πολυκύτταροι οργανισμοί. Πριν 200 περίπου εκατομμύρια χρόνια, εμφανίσθηκαν τα πρώτα θηλαστικά στον πλανήτη.

Τα πρώτα θηλαστικά ζούσαν σε σπηλιές και βγήκαν στο φως της ημέρας μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων από την Γη που αποτελούσαν θανάσιμη απειλή για αυτά, μαζική εξαφάνιση, πού προκλήθηκε από την πτώση μεγάλου αστεροειδούς στην επιφάνεια του πλανήτη μας ,πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια.. Το αποτέλεσμα ήταν οι πληθυσμοί τους να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό.

Μέχρι σήμερα τα περισσότερα θηλαστικά έχουν ακόμη κατάλοιπα από εκείνη τη “σκοτεινή” περίοδο της εξέλιξής τους. Όπως την όραση τους, που μπορεί να προσαρμόζεται σε λιγοστό φως, ακόμα και στο σκοτάδι, και την ανεπτυγμένη όσφρηση που τα βοηθάει όχι μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και την νύκτα. Οι πρόγονοι των πρωτευόντων θηλαστικών, (από όπου προήλθαν οι πίθηκοι και ο άνθρωπος) ήταν ανάμεσα στα πρώτα θηλαστικά που πριν από 52 εκατ. χρόνια άρχισαν να ακολουθούν έναν, κυρίως ημερήσιο, τρόπο ζωής.

…Οι θαυμαστοί αυτοί μηχανισμοί της εξέλιξης που διήρκεσαν εκατομμύρια χρόνια, μπορεί μεταφορικά να παραλληλισθούν με ανάλογους μηχανισμούς που παρατηρούνται στην διαμόρφωση και εξέλιξη της κοινωνίας , αλλά και της πολιτικής ζωής!...

Καταπιεστικά και τυραννικά καθεστώτα, όπως οι δεινόσαυροι της προϊστορίας, στο παγκόσμιο σκηνικό, ανάγκασαν διάφορες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, για να αποφύγουν την εξόντωση, να καταφύγουν στις σπηλιές και στο σκοτάδι… Πρόσφατα παραδείγματα από τον διεθνή χώρο, το Γαλλικό καθεστώς πριν την γαλλική επανάσταση και το Ρωσικό τσαρικό τυραννικό καθεστώς. Τόσο η Γαλλική, όσο και η Ρωσική επανάσταση και η βίαιη ανατροπή των τότε καθεστώτων, επέτρεψε στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της εποχής εκείνης , να βγουν από το σκοτάδι (πραγματικό, πνευματικό ή ψυχολογικό) που είχαν καταφύγει για να περισωθούν οι ίδιοι και οι ιδέες τους… Πολλοί, οι περισσότεροι, που βγήκαν τότε στο φως, έδρασαν θετικά, εξελίχθηκαν και βοήθησαν την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Ορισμένοι όμως, βγαίνοντας στο φως της ελευθερίας, έδρασαν αρνητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησαν νέα τάξη εξουσίας, το ίδιο καταπιεστική και άδικη με την προηγούμενη, αλλά και διεφθαρμένη. Ένα παράδειγμα, η επικράτηση της Οκτωβριανής επανάστασης και η μετεξέλιξή της στο καταπιεστικό καθεστώς του Στάλιν… Αλλά και τα περιορισμένα έκτροπα που συνέβησαν μετά την Γαλλική επανάσταση, με τις ανεξέλεγκτες δημόσιες εκτελέσεις…

Κλείσιμο
Ανάλογα συνέβησαν και στην σχετικά πρόσφατη ελληνική ιστορία. Η επανάσταση του 1821 είναι ένα παράδειγμα. Καταπιεσμένοι Έλληνες, διωκόμενοι, εξαθλιωμένοι από τον δυνάστη, “δραπέτευσαν” από τα δεσμά του φόβου και της μοιρολατρίας, επαναστάτησαν και τελικά νίκησαν! Άλλο παράδειγμα : Στην επτάχρονη δικτατορία, διώχθηκαν, φυλακίσθηκαν και βασανίσθηκαν άνθρωποι .Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πολλοί που είχαν καταφύγει στο “σκοτάδι” για να αποφύγουν τους διωγμούς αλλά και ίσως τον θάνατο, βγήκαν στο φως της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Και τελικά νίκησαν στην προσπάθεια επανόδου της δημοκρατίας.

Αυτά είναι παραδείγματα “δραπέτευσης” από την αδικία, την καταπίεση και την εξαθλίωση προς την ελευθερία, την δημοκρατία και την πρόοδο... Μια “δραπέτευση” ανάλογη με αυτή της πρωτόγονης ζωής στον πλανήτη μας, από τα βάθη των ωκεανών προς την ξηρά , προς την συνεχιζόμενη εξέλιξη και τελικά προς το ανθρώπινο είδος!

…Στον πολιτικό βίο, τόσο διεθνώς, όσο και στην χώρα μας, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται και μια άλλου είδους “δραπέτευση” .

“Δραπέτευση” με αντίστροφη φορά ! Δραπέτευση, όχι προς την εξέλιξη, όπως η πρωτόγονη ζωή από τα βάθη των ωκεανών, αλλά δραπέτευση πολιτικών προσώπων ή πολιτικών σχηματισμών, από το προσκήνιο προς την αφάνεια και την απαξίωση, λόγω αποτυχίας, ανικανότητας ή το χειρότερο, λόγω σκανδάλων…Και σε συνέχεια, σε κάποια χρονική στιγμή, νέα προσπάθεια “δραπέτευσης” των ίδιων , από το πολιτικό περιθώριο προς το πολιτικό προσκήνιο, με αξιώσεις νέας ευκαιρίας στην άσκηση της εξουσίας… Αυτή όμως η δραπέτευση είναι επικίνδυνη.

Επικίνδυνη, εφόσον γίνει εφικτή, τόσο για το πολιτικό σύστημα, όσο και για την δημοκρατία. Και αυτό γιατί αυτοί που την επιχειρούν, στο πρόσφατο παρελθόν απέτυχαν , δημιουργήσαν τεράστια οικονομικά προβλήματα, δημιούργησαν κοινωνικές αναταράξεις και κοινωνικούς αυτοματισμούς, επέφεραν δυσίατο πλήγμα στην αξιοκρατία και σε ορισμένες περιπτώσεις , αποδεδειγμένα, ενεπλάκησαν σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα…

Και προκειμένου να απεμπολήσουν ένα “αμαρτωλό” παρελθόν, προβαίνουν σε αντικατάσταση συμβόλων, ανακατανομή ρόλων, νέων διακηρύξεων και ανακύκλωση προσώπων.

Αυτό θυμίζει την έκνομη διαδικασία… μείωσης του αριθμού χιλιομέτρων (ή ακόμα και μηδενισμού…) που ορισμένοι ιδιώτες ή έμποροι αυτοκινήτων παρεμβαίνουν στα ταχύμετρα, προκειμένου να εξαπατήσουν τους υποψήφιους αγοραστές… Το όχημα όμως, δυστυχώς παραμένει το ίδιο…

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία πολιτικών προσώπων και παρατάξεων , έχει καταγραφεί.

Μπορεί το δημοκρατικό μας πολίτευμα να μην αποκλείει κανένα από την διεκδίκηση της εξουσίας, όμως η διακυβέρνηση της πατρίδας είναι σοβαρότερο θέμα από τις πολιτικές φιλοδοξίες κανενός .

Και το παρόν αλλά και το μέλλον των Ελλήνων, δεν μπορεί να επαφίεται σε άτομα ή παρατάξεις που απέτυχαν όταν ο λαός τους εμπιστεύθηκε , ή ακόμα χειρότερα που χρησιμοποίησαν την εξουσία ως ευκαιρία πλουτισμού!...


*Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ