Ο Αγιασμός των Υδάτων
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Ο Αγιασμός των Υδάτων

Τα Φώτα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Ιδιαίτερα , για εμάς τους Έλληνες , για την χώρα μας που ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά είναι άρρηκτα δεμένη με την θάλασσα, ο Αγιασμός των υδάτων με την κατάδυση του τιμίου Σταυρού, αποτελεί μια υψίστη τελετουργία της θρησκείας μας.

Σε κάθε λιμάνι, σε κάθε νησί, σε κάθε παραλία, αλλά ακόμα και σε  ποτάμια και σε δεξαμενές , η τελετουργία της κατάδυσης του τίμιου  σταυρού κρατάει για αιώνες… Στην ελληνική παράδοση όμως, ο Αγιασμός αυτός των υδάτων , έχει και την έννοια του καθαρμού και του εξαγνισμού των ανθρώπων. 

Η διαδικασία αυτή , σύμφωνα με την θρησκεία και την λαϊκή πίστη, δίνει στο νερό της θάλασσας αλλά και στο γλυκό νερό του ποταμού ή της δεξαμενής, θαυματουργές ιδιότητες. Για τον λόγο αυτό,  την ημέρα των φώτων, πολλοί  πηγαίνουν στις παραλίες ή στις όχθες ποταμών ή λιμνών και πλένουν τα αγροτικά τους εργαλεία ακόμη και τα εικονίσματα. 

Αλλά και πριν από τον Χριστιανισμό, στην Ελληνική αρχαιότητα αναφέρονται παρόμοιες τελετουργίες . Οι αρχαίοι π.χ. Αθηναίοι στην τελετή των γνωστών «Πλυντηρίων»,  μετέφεραν στην ακτή του Φαλήρου το περίφημο άγαλμα της Αθηνάς. Εκεί το έπλεναν με θαλασσινό νερό για να το καθαρίσουν από ρύπους και να ανανεωθούν οι ιερές και μεταφυσικές του δυνάμεις . 

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες  και ιδιαίτερα όσοι είχαμε την τύχη να δούμε το φως της ζωής σε μικρά απομονωμένα νησιά, έχουμε μνήμες ανεξίτηλες από την τελετή των Φώτων. 

Συνήθως την χειμωνιάτικη αυτή ημέρα ,φύσαγε παγωμένος βοριάς. Όλο το χωριό, μετά την λειτουργία, συγκεντρωνόταν  στην παραλία. Ο παπάς έριχνε τον σταυρό στην φουρτουνιασμένη θάλασσα ,χωρίς να τον συγκρατεί, όπως γίνεται σήμερα, με σχοινί  ή να τον έχει δεμένο σε επιπλέουσα σημαδούρα… Βουτούσαν οι ποιο τολμηροί νέοι, έπιαναν  τον σταυρό μέσα από τον θολό από την τρικυμία βυθό  και τρέμοντας από το κρύο και την συγκίνηση, τον φιλούσαν με ευλάβεια… 

… Αυτές οι εικόνες όμως εφέτος δεν επαναλήφθηκαν. Η κυβέρνηση αποφάσισε , μετά από εισήγηση των ειδικών επιστημόνων, να παραμείνουν οι Ναοί κλειστοί και ο Αγιασμός των Υδάτων να μην γίνει. Αιτία η πανδημία που σαρώνει των κόσμο και την πατρίδα μας. 

Κλείσιμο
Σε αυτή την απόφαση αντέδρασε έντονα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας. Αποφάσισε ομόφωνα, να ανοίξουν οι Ναοί , παρά την απαγόρευση… Και παράλληλα επιτίθενται ορισμένοι ιεράρχες μας στην Κυβέρνηση. Σε μία όμως  εκλεγμένη με μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία κυβέρνηση, που προέρχεται από μια πολιτική παράταξη, που πάντα ήταν από πεποίθηση, στο πλευρό της εκκλησίας. 

 Της Ελληνικής εκκλησίας, που κατά καιρούς διάφοροι λαϊκιστές και δημαγωγοί προσπάθησαν να πλήξουν, χρησιμοποιώντας ως επιχειρήματα την εκκλησιαστική περιουσία, τον μισθό των ιερέων αλλά και αναπόδεικτα σκάνδαλα μελών του κλήρου.. Θιασώτες του πολιτικού λαϊκισμού, που προσπάθησαν να αναμοχλεύσουν   επιθυμίες, απωθημένες στην ψυχή του Έλληνα. 

Σήμερα όμως , μια υπεύθυνη κυβέρνηση, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην υγεία των Ελλήνων. Η απόφαση για αναστολή της λειτουργείας των εκκλησιών μας, βασίσθηκε αποκλειστικά σε επιστημονικά κριτήρια και δεδομένα.  Ο Κορωνοϊός  δεν διαθέτει “εγκέφαλο” για να καταλάβει εάν πρόκειται για ιερό χώρο λατρείας ή για κέντρο διασκέδασης… Εισβάλλει παντού. Απόδειξη, ότι κορυφαίοι ιεράρχες μας νόσησαν από την νέα νόσο και άλλοι δυστυχώς κατέληξαν από αυτήν…Όπως επίσης, υπήρξε μετάδοση του ιού σε θρησκευτικές συναθροίσεις και προκλήθηκαν πολλά θύματα .

 Και ενώ ο κορωνοϊός δεν έχει “εγκέφαλο” και επιτίθεται κατά πάντων, ο άνθρωπος έχει . Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο αυτό το θαυμαστό όργανο που τον κάνει ικανό να σκέπτεσαι, να κρίνει και να αποφασίζει, προσαρμοζόμενος συνεχώς στο περιβάλλον. Έτσι επιβίωσε ο άνθρωπος κατά την διάρκεια των χιλιάδων ετών της εξέλιξής του, μέσα από επιδημίες και  φυσικές καταστροφές “… λοιμούς , σεισμούς , καταποντισμούς…” και έτσι θα συνεχίσει να επιβιώνει. Έτσι εξέλιξε τις επιστήμες, την επιστημονική γνώση και μέσω αυτής θα νικήσει και τον νέο επικίνδυνο ιό. 

Στην απόφαση για την αναστολή λειτουργείας των εκκλησιών , επιφανειακά συγκρούεται η επιστημονική άποψη με την θεολογική . 

Αφού η επιστημονική άποψη είναι, ότι ο ιός δεν διαχωρίζει το πότε, πως και που θα επιτεθεί.

 Και η θεολογική άποψη είναι, ότι ο ιερός χώρος είναι άβατος για τον ιό. 

Εκείνο όμως που συμβιβάζει τις δύο αυτές θέσεις, είναι ο παράγον άνθρωπος. Ο σκεπτόμενος άνθρωπος, που χρησιμοποιεί τα επιστημονικά δεδομένα και τα προσαρμόζει σε όλες τις καταστάσεις , όπως στην σημερινή.  Χωρίς να αρνείται, να απαξιώνει και πολύ περισσότερο να μηδενίζει την θρησκευτική λατρεία και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη των Ελλήνων. 

…Ένας φωτισμένος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Σάμου , Ικαρίας και Κορσεών, κ.κ Ευσέβιος , μου είπε το εξής  συγκλονιστικό : “ θα πάω ΜΟΝΟΣ μου σε κάποια απόμερη και ερημική παραλία του νησιού, χωρίς κανένα άλλο,  και θα ρίξω τον Τίμιο Σταυρό στην θάλασσα!.  Για να Αγιασθούν και εφέτος τα ύδατα ” !... 

Τον επόμενο χρόνο, σίγουρα  θα εορτάσουμε την μεγάλη γιορτή. 

 Και θα παρακολουθήσουμε τον αγιασμό των υδάτων ,  των ήδη αγιασμένων, από τις θυσίες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα !
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK