Εμβόλια “δια Πάσαν Νόσον”….
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Εμβόλια “δια Πάσαν Νόσον”….

Η ιστορία των εμβολίων αρχίζει από τον 18ο αιώνα.

Ήταν το 1760, χρονική περίοδο που η Ευλογιά προκαλούσε εκατομμύρια θανάτους στην Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο. Ένας Άγγλος γιατρός, ο Έντουαρντ Τζένερ, έκανε μια παρατήρηση που επρόκειτο να αλλάξει όλη την προληπτική ιατρική και να σώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι σήμερα. Παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοι στην διαδικασία γαλακτοπαραγωγής, ποτέ δεν νοσούσαν από ευλογιά, καθώς είχαν είδη νοσήσει από την ευλογιά των βοοειδών, η οποία έχει πολύ ελαφρά συμπτώματα στον άνθρωπο. Το 1796 ο Τζένερ πήρε πύον από το χέρι μιας χωρικής που νοσούσε από ευλογιά των βοοειδών και το εμβολίασε σε ένα οκτάχρονο αγόρι. Παρατήρησε ότι το παιδί δεν έπαθε ευλογιά. Μετά από αυτή την παρατήρηση, ο Τζένερ συνέχισε την ερευνά του και το 1798 ανέφερε ότι ένα εμβόλιο για την ευλογιά που έφτιαξε ήταν ασφαλές για παιδιά αλλά και για ενήλικες. 

Η δεύτερη γενιά των εμβολίων εισήχθη τη δεκαετία του 1880 από τον Γάλλο επιστήμονα Λουί Παστέρ, ο οποίος εισήγαγε τα εμβόλια για τη χολέρα των κοτόπουλων και για το βακτήριο του άνθρακα. Κατά τον 20ό αιώνα παρήχθησαν πολλά εμβόλια, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα εμβόλια για την Ιλαρά, την ερυθρά, την Παρωτίτιδα, τον τέτανο, την γρίπη, την πνευμονία και για άλλες μολυσματικές νόσους. 

Σήμερα πλέον, ο εμβολιασμός θεωρείται απόλυτα ασφαλής μέθοδος προστασίας από πολλές επικίνδυνες ασθένειες και για τον λόγο αυτό είναι υποχρεωτικός για πολλές από αυτές.

Μεγάλη πρόκληση της επιστήμης στην εποχή μας είναι η παρασκευή εμβολίου για προστασία από τον ιό ΗΙV, για είδη καρκίνου, αλλά και για προστασία από ιούς που προκαλούν μεγάλες επιδημίες ή και πανδημίες, όπως ο πρόσφατα εξαπλούμενος κορωνοϊός…

Η ιδέα του εμβολιασμού που εισήγαγε ο Τζένερ πριν από 260 χρόνια, άλλαξε την θεώρηση της ιατρικής στην αντιμετώπιση πολλών λοιμωδών νοσημάτων. 

Δηλαδή η ιδέα να διεγείρουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου με ένα εξωτερικό παράγοντα, και να το στρέψουμε εναντίων εισβολέων, όπως είναι τα μικρόβια και οι ιοί, προκαλώντας ανοσία…

Κλείσιμο
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, που η παγκόσμια κοινότητα απειλείται από τον κορωνοϊό, ένα νέο ιό που δεν υπήρχε ανοσία στην κοινότητα  και που με την ταχύτατη διάδοσή του προκαλεί εκατόμβες θυμάτων, η ιατρική επιστήμη δίνει μια ακόμα μάχη. Ίσως την μεγαλύτερη και κρισιμότερη…Με ταχύτατους ρυθμούς παρασκευάζει εμβόλια εναντίον της νέας πανδημίας. 

Η υπάρχουσα γνώση και η εξελιγμένη τεχνολογία, βοήθησε στο να συντομευθούν απίστευτα οι χρόνοι που απαιτούνται για την παρασκευή και διάθεση ενός ασφαλούς εμβολίου. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες ευρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης και διάθεσης εμβολίων ενάντια στον επικίνδυνο κορωνοϊό. Και η ασφαλής  πρόβλεψη είναι ότι σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιασθεί με αποτέλεσμα την επίτευξη ανοσίας σε αρκετό τμήμα της κοινότητος, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση και τον έλεγχο της πανδημίας.

Αλλά, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, είδαμε να αναπτύσσεται και το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Συμπολίτες μας να αρνούνται  την χρησιμότητα και την χρήση των εμβολίων, χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα.  Και αρνούμενοι τον εμβολιασμό, να θέτουν σε κίνδυνο, όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τους υπόλοιπους, αφού με τον τρόπο αυτό, η ανοσολογική θωράκιση της κοινωνίας διαρρηγνύεται.

Επομένως, ίσως θα πρέπει η επιστήμη να σχεδιάσει και να εξελίξει και εμβόλιο ή εμβόλια για αυτές τις περιπτώσεις. Αν όχι για τους αρνητές των εμβολίων γενικά, αφού η ελεύθερη βούληση στην δημοκρατία είναι σεβαστή,  τουλάχιστον για αυτούς που συνωμοσιολογούν, δεν πιστεύουν ότι υπάρχει  πανδημία και που πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι μέσο χειραγώγησης των λαών!

Εκτός και εάν ισχύει αυτό που είπε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν:

“Δυο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία…”

Ή αυτό που είπε ο Μπέρτολτ Μπρέχτ: “Η Ανθρώπινη βλακεία είναι ακατανίκητη”….

Αλλά και ο Αϊνστάιν και ο Μπρέχτ, τα είπαν αυτά τον προηγούμενο αιώνα, που δεν διαφαίνονταν οι εκπληκτικές πρόοδοι της επιστήμης που παρακολουθούμε σήμερα!...  

Επομένως, ίσως στο άμεσο μέλλον, να είναι εφικτό εμβόλιο “δια πάσαν νόσον”…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ