LIVE

Κορωνοϊός

ksenofon-kontiadis

Πώς θα τελειώσουμε με την Ακροδεξιά;

Ξενοφών Ι. Κοντιάδης

Η καταδίκη της ηγετικής ομάδας και των στελεχών της Χρυσής Αυγής για τη διεύθυνση και τη συμμετοχή στην υποκρυπτόμενη εγκληματική οργάνωση αποτελεί μια ιστορικής σημασίας νίκη απέναντι στον νεοναζισμό. Ωστόσο δεν επιλύει οριστικά το ζήτημα της επιρροής της Ακροδεξιάς. Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της διαπλάθοντας μια πρωτοποριακή νομολογία για τα όρια της δράσης των πολιτικών κομμάτων. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν πρωτοβουλίες άλλα θεσμικά όργανα, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον ο ακροδεξιός εφιάλτης.

Η πρώτη πρωτοβουλία ανήκει στον νομοθέτη. Η επαναφορά της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενης ποινής, παρότι δεν θα επηρεάσει τη θέση των καταδικασθέντων, έχει ιδιαίτερη συμβολική και νομική σημασία. Το κυριότερο, όμως, είναι να προβλεφθεί στον εκλογικό νόμο ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για ορισμένες πράξεις, όπως η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, στερούνται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η ρύθμιση αυτή δεν αντίκειται ούτε στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφ. Scopolla κατά Ιταλίας, 2012).

Επιπλέον, μπορεί να προβλεφθεί ρητά στον εκλογικό νόμο ότι κατά την ανακήρυξη κομματικών συνδυασμών ο Αρειος Πάγος θα ελέγχει αν περιλαμβάνονται πρόσωπα καταδικασθέντα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που στρεφόταν κατά των δημοκρατικών θεσμών. Το άρθρο 29 του Συντάγματος, που ρυθμίζει τον θεσμό των πολιτικών κομμάτων, αποτελεί το νομικό θεμέλιο για τη ρύθμιση αυτή. Προς διερεύνηση τίθεται αν θα ήταν συνταγματικά ανεκτό να μην εγκρίνεται ούτε η ιδρυτική δήλωση πολιτικού κόμματος. Η απάντηση εδώ δεν είναι ανεπιφύλακτη. Ωστόσο, προς αυτή την κατεύθυνση κλίνει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με γνώμονα την απόφαση για την απαγόρευση του βασκικού κόμματος Batasuna στην Ισπανία, επειδή συνδεόταν με την τρομοκρατική οργάνωση ETA (απόφ. Batasuna κατά Ισπανίας, 2009).

Δεν αρκούν όμως οι νομοθετικές παρεμβάσεις. Κρίσιμο είναι να εντοπιστούν και να απενεργοποιηθούν τα ερείσματα της Ακροδεξιάς στο κράτος. Οπως έχουν αναδείξει σημαντικές έρευνες, η παρείσφρηση της Ακροδεξιάς στην Αστυνομία, στον Στρατό και τη Δικαιοσύνη, με τη συγκρότηση θυλάκων που υπονομεύουν τους δικαιοκρατικούς θεσμούς, συνιστά ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν εκδηλώνεται με μεμονωμένα περιστατικά. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις η Αστυνομία παρέμεινε απλός θεατής, όταν δίπλα της τελούνταν εγκληματικές πράξεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα; Γιατί η Δικαιοσύνη ενίοτε ολιγώρησε; Πώς θα εξαρθρωθεί αυτό το «βαθύ κράτος»;

Μια άλλη παράμετρο αποτελεί η πολιτειακή εκπαίδευση. Η απαξίωση των κοινοβουλευτικών θεσμών και η άνοδος της επιρροής αντισυστημικών μορφωμάτων στους νέους οφείλονται και στο γεγονός ότι το κράτος έχει παραμελήσει την πολιτειακή εκπαίδευση. Θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι η πίστη των πολιτών σε αυτή και η ελεύθερη συμμετοχή τους στα δημόσια πράγματα. Απαιτείται η καλλιέργεια δημοκρατικής κουλτούρας από νεαρή ηλικία, η εξοικείωση με τη διαφορετικότητα, η αποδοκιμασία του ρατσισμού, του σεξισμού και της βίας, η κατανόηση της σημασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ο συνταγματικός πατριωτισμός.

Ασφαλώς οι ρίζες από τις οποίες θρέφεται η Ακροδεξιά είναι βαθύτερες. Πρόκειται, κατ’ αρχάς, για το πρόβλημα της όξυνσης του κοινωνικού ζητήματος, της ανεργίας, των ανισοτήτων και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται, επίσης, για την κρίση αξιοπιστίας του κομματικού συστήματος. Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και η ανανέωση του πολιτικού συστήματος αποτελούν την ισχυρότερη απάντηση στην Ακροδεξιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (71)

Πήγαινε ως την γωνία να δεις αν έρχομαι...

Κύριε συντάκτα, σε ποια χώρα ζείτε; Ποια είναι η ιστορική μνήμη σας ;

Εθνικιστής

Κύριε Φώντα, θα μάς τελειώσετε και εμάς, τους οπαδούς του Γεωργίου Τσολάκογλου και του Κωνσταντίνου Λογοθετοπούλου, που έσωσαν την Ελλάδα από τα νύχια των κομμουνιστών, ως ακροδεξιούς;

Stylianos

Με την αριστερά ποτε θα τελειώσουμε;

Τελικα

Όλο το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από αριστερά μέχρι δεξιά έχει την ίδια λογική και νοοτροπία ...

!

ΤΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ !

ΠΙΘΗΚΑΝΘΡΩΠΟΣ

Φώντα επειδή το άρθρο σου στερείται σοβαρότητος , τουλάχιστον σε παρακαλώ άλλαξε φωτογραφία

Ιεροεξεταστής

Αν ζούσε ο αρθρογράφος την δεκαετία του 50 θα έγραφε παρόμοια άρθρα για τους αριστερούς. Στον μεσαίωνα σίγουρα θα διέπρεπε ως ιεροεξεταστής. Σήμερα πάντως γράφει σαν συνταξιούχος γυμνασιάρχης. Πόσο σκουριασμένα μυαλά υπάρχουν.

'Αλλος ένας καθεστωτικός

διανοούμενος λακές που προαναγγέλει κυνήγι μαγισσών και αντοφρονούντων. Ας αναλογιστεί τα χάλια του που έχει ποτίσει γερμανίλα ως το μεδούλι.

Logic

Κύριε Κοντιάδη κάνετε ένα λάθος, η δίκη που έγινε δεν καταδίκασε την ακροδεξιά, καταδίκασε κάποια πρόσωπα που μέσω του κόμματος της Χρυσής Αυγής τελούσαν αδικήματα.Να σας πως επίσης πως τα αδικήματα που ήρθαν στην επιφάνεια είναι ΜΟΝΟΝ η κορυφή του παγόβουνου, έχουν γίνει εγκλήματα που δεν θα μαθευτούν ποτέ.Τι γίνεται όμως με την άλλη πλευρά;Μόνο η Χρυσή Αυγή τέλεσε εγκλήματα;Οι ANTIFA που σπάνε καίνε και σκοτώνουν πότε θα δικαστούν;Δηλαδής για τον ένα ισχύουν οι νόμοι ενώ ο άλλος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και λογαριασμό να μη δίνει;Τέλος να θυμάστε την κουβέντα μου, όσο η αδικία κυβερνάει τη Χώρα, η ακροδεξιά θα θεριεύει στα μυαλά των ανθρώπων που τόσο εύκολα έλκονται από την επιθετικότητα των νεοναζί.Αυτοί που κυβερνούν θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την λαθρομετανάστευση, τις ΜΚΟ που πουλάνε ανθρωπιλίκι σε τιμή High Price, την εγκληματικότητα η οποία 80% είναι εισαγόμενη, τα επιδόματα που δίνουν στους τουρίστες τζιχαντιστές τη στιγμή που κουτσουρεύουν τη σύνταξη του έλληνα, για πες μου λίγο ρε φίλε, τι έχουν κάνει αυτοί για την Ελλάδα που παίρνουν επίδομα;Έχουν πάει στρατό;Έχουν πληρώσει φόρους;Έχουν πληρώσει ασφαλιστικά ταμεία;Έχουν πληρώσει δημοτικά τέλη;Έχουν προσφέρει κάτι στην Κοινωνία;Γιατί το κάθε ασυνόδευτο ανήλικο 25 ετών τζιχαντιστόπουλο παίρνει 1.600 Ευρώ τον Μήνα και του έλληνα που έχει δουλέψει μιά ζωή του κόβεις μισθό και σύνταξη;Πήγαινε στα ΚΕΠ που οι ισλαμοκουνέλες κάνουν αίτηση για επίδομα παιδιού με ενοικιασμένα παιδιά να δεις τι πληρώνεις.Στις 500 αιτήσεις οι 450 έχουν την ίδια φωτογραφία με το ίδιο τζιχαντιστάκι και 450 διαφορετικά ονόματα.Δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε να αλλάξουν το μπλουζάκι στη φωτογραφία.Σου αρέσει αυτό που σου κάνουν;Όχι φίλε, εγώ είμαι απολιτίκ και χάιρομαι γι' αυτό αλλά η ιστορία αυτή στην Ελλάδα των 2 μέτρων και 2 σταθμών πρέπει να τελειώσει, όσο για την ακροδεξιά.....μη χαίρεσαι, θα τη δεις μεταλλαγμένη να επιστρέφει δυνατότερη, εκτός αν βάλεις μυαλό και απαιτήσεις κι εσύ αυτό που πρέπει.

@Logic

+100

Είπον....

Δεν είδα τέτοια κινητοποίηση για να συλληφθεί ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ. Α, ξέχασα ήταν χορηγός του Μητσοτακέικου και απαλλάσσεται …… Καρναβαλλιστάν Κυνοβουλευτικής Βολεψοκρατίας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία