andrikopoulos01

Πραγματική ανάπτυξη είναι το έργο στο Ελληνικό

Βασίλης Ανδρικόπουλος

Ο χώρος του παλαιού αεροδρομίου, στο κέντρο των Νοτίων Προαστίων της Αθήνας, παραμένει σήμερα  αναξιοποίητος, τη στιγμή που θα έπρεπε να αποτελεί την καρδιά της ανάπτυξης σήμερα στη χώρα.

Συμβολίζει δε τη συνολική προσέγγιση για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα που έχει η κυβέρνηση. Το ζήτημα του Ελληνικού είναι πολύ περισσότερο από ένα ακόμη έργο το οποίο δεν κατάφερε να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση. Και αυτό γιατί η καθυστέρηση για την έναρξη των εργασιών δεν οφείλεται σε αντικειμενικούς εξωγενείς παράγοντες. Οφείλεται αποκλειστικά σε ένα μείγμα ιδεοληψιών και διαχειριστικής αδυναμίας της σημερινής κυβέρνησης που δυστυχώς αποτελεί κανόνα σε πολλές ακόμη περιπτώσεις.

Έχουν ήδη περάσει 5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη εργασιών και σήμερα, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Η καθυστέρηση για την άμεση έκδοση των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων και επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών δεν οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες. Οφείλεται αποκλειστικά στην αρνητική προδιάθεση προς κάθε επενδυτικό σχέδιο και επιχειρηματική πρωτοβουλία. Η ολοκλήρωση και τελικά η λειτουργία της επένδυσης, ισοδυναμεί με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ξένους επισκέπτες ετησίως και προβλεπόμενα 14 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα για τα δημόσια ταμεία, σε βάθος 25 ετών, που προκύπτουν από την κατασκευή και χρήση των λειτουργιών του σχεδίου υλοποίησης.

Η ολοκλήρωση και συνολική λειτουργία του Ελληνικού ισοδυναμεί ταυτόχρονα με επιπλέον 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας. Τα οφέλη από την έναρξη και ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό είναι περισσότερο από προφανή. Η τελική του υλοποίηση θα το αναγάγει δικαίως σε ένα από τα πλέον εμβληματικά αναπτυξιακά έργα της χώρας. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα, μια δυνατή εικόνα προς το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα μπορεί. Ότι η Ελλάδα θέλει να υλοποιήσει έργα μεγάλης κλίμακας και είναι φιλόξενη σε επενδυτικά σχέδια που συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη με τον σεβασμό και την ανάδειξη των περιοχών της. Θα είναι ένα πραγματικό αφήγημα ότι η Ελλάδα αξιοποιεί τη δημόσια περιουσία της, προς όφελος των πολιτών της και δεν την ξεπουλά ή την ανταλλάζει.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ελκυστικός προορισμός επενδύσεων εάν δεν συντελεστούν σημαντικές δομικές αλλαγές. Αλλαγές στη φορολόγηση, στις εργοδοτικές εισφορές, στη γραφειοκρατία. Η τουλάχιστον αρνητική στάση προς κάθε τι αναπτυξιακό, επιβεβαιώνει ότι η σημερινή Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί αλλά δεν θέλει. Ο δρόμος δεν είναι απαραίτητα μακρύς εάν είμαστε σίγουροι για την κατεύθυνσή του. Ως επιχειρηματίας με δραστηριότητα και στο εξωτερικό θεωρώ ότι έργα όπως το Ελληνικό θα συμβολίσουν τη νέα Ελλάδα. Ως κάτοικος της περιοχής θεωρώ ότι το Ελληνικό θα δώσει νέα πνοή στα Νότια Προάστεια, αναβαθμίζοντας το σύνολο της περιοχής. Θα ήταν παράλογο να συζητάμε για ανάπτυξη εάν τέτοια έργα δεν μετατραπούν στα πραγματικά success stories της ελληνικής οικονομίας.

* Ο Βασίλης Ανδρικόπουλος είναι Managing Director Green Cola και μέλος Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης  ΝΔ

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Alex

Σωστά όλα αυτά που λέτε περί αυτάρκειας, παραγωγικών μονάδων, ενεργειακή αυτονομία κλπ. Αλλά, ας μην τρέφουμε αυταπάτες, δεν είμαστε ώριμοι για τέτοιες αλλαγές. Το Ελληνικό αντίθετα θα ενισχύσει τον τουρισμό, το μόνο ίσως τομέα που μπορούμε να «πουλήσουμε» αυτή τη στιγμή.

Ανοησίες.

Κανένας πολιτισμός του κόσμου δεν επέζησε γιατί είχε εντυπωσιακές υποδομές. Δείτε την Ακρόπολη ή τις Μυκήνες.

Mυαλο κουκουτσι

Δηλ. αναπτυξη ειναι να χτιζεις κτιρια, μαρινες, καζινο κλπ διοτι εκει θα βολευτουν καποιοι ιθαγενεις της Αθηνας! Και η υπολοιπη χωρα ας ζει με τον σιδηροδρομο του Τρικουπη. Τι να σου πω καημενε. Ωρες ωρες σκεφτομαι οτι αυτα που τραβαμε ειναι θεια δικη με τετοιους αχρηστους που εχουμε ως διοικουντες. Μαθε οτι η πραγματικη αναπτυξη ειναι η ενεργειακη αυταρκεια, η παραγωγη προιοντων κλπ αλλα που τα λεω...

+1000

Σωστά

Μακεδονας

Σίγουρα η ανέγερση κτιρίων σε ένα χωράφι δημιουργεί θέσεις εργασίας και συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ αλλά δεν είναι ο καλύτερος τρόπος ανάπτυξης. Πραγματική ανάπτυξη προέρχεται μέσα από την ίδρυση παραγωγικών μονάδων που διατηρούνται και αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου και το κυριότερο επιδέχονται τεχνολογικών βελτιώσεων που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικοτητας. Στο κεφαλαικρατικο σύστημα ή αμοιβή της εργασίας και το βιωτικο επίπεδο καθορίζεται από την παραγωγικότητα. Η οικοδομική δραστηριότητα δεν συμβάλει στην ύψωση της παραγωγικότητας. Η τσιμεντοποίηση του Ελληνικού βοηθά αλλά δεν είναι η λύση.

Alex

Ο τσιπρας εφαρμόζει αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση στους κεφαλαιούχους να μην επενδύσουν στην Ελλάδα τα λεφτά τους γιατί θα τα χάσουν. Πρέπει να του αναγνωρίσουμε στο ότι είναι σταθερός στις απόψεις του.

Ουρεει

Ανάπτυξη είναι να επεκτείνεις το τσιμέντο και με πύργους αλά εξωτερικό;Ρε άντε φτιάξτε καμία αποχέτευση ,κάνα αντιπλημμυρικο,κάνα εργοστάσιο σκουπιδιών ...Αλήθεια τα σκατα των κατοίκων που θαερθουν γιατί δε φτιαχνετε ένα κάτι σα ΧΥΤΑ στο ελληνικό για να τα αποθέσεις και συνεχίζεις να θες να τα πας στη φυλη;

Τρότσκι

Συριζοτρολ με IQ ραδικιού και γνώσεις επιπέδου αγγλικών Τσιπρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία